ΤΟΠΙΚΑ

Αρχισε στον Παγασητικό Κόλπο η διακλαδική άσκηση «Αργώ 2022»

αρχισε-στον-παγασητικό-κόλπο-η-διακλα-860824

Αρχισε χθες από τον Παγασητικό Κόλπο και διαρκεί έως το ερχόμενο Σάββατο 1 Οκτωβρίου η πολυεθνική διακλαδική άσκηση Ελλάδας και Γαλλίας με την επωνυμία «Aργώ 22».

Η άσκηση άρχισε από την ευρύτερη περιοχή του Βόλου και θα συνεχιστεί στον Αγιο Ευστράτιο και στη Σκύρο με Ημέρα Διακεκριμένων Επισκεπτών (DV Day) την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου.

Στο λιμάνι του Βόλου κατέπλευσε το πλοίο αμφίβιων επιχειρήσεων FS «Tonnerre» του Γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού, το οποίο συνοδεύουν ελληνικά αρματαγωγά, φρεγάτα και άλλα, που λαμβάνουν μέρος στη διμερή διακλαδική άσκηση.

Αρχικά προβλέπεται να γίνει ενημέρωση για την άσκηση και στη συνέχεια οι δυνάμεις θα μεταφερθούν για νησιά του Αιγαίου όπου θα επιχειρήσουν σε συνεργασία με πεζοναύτες, ειδικές δυνάμεις, Αεροπορία Στρατού και Πολεμική Αεροπορία.

Το πλοίο αμφίβιων επιχειρήσεων FS «Tonnerre» είναι φορτωμένο με άρματα μάχης, ερπυστριοφόρα, ελικόπτερα, πεζοναύτες αλλά και ομάδα κομάντος Ειδικών Επιχειρήσεων. Πρόκειται για πλοίο με κωδικό όνομα «Thunder» μήκους 200 μέτρων το οποίο επιχειρεί για το Marine Nationale από το 2006. «Δίδυμο» με το FS «Dixmude» το οποίο το 2020 συμμετείχε στην εντυπωσιακή άσκηση «ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ» η οποία πραγματοποιήθηκε στην ίδια περιοχή.

Η Ελλάδα συμμετάσχει στην άσκηση «Αργώ 2022» με τη φρεγάτα «Ελλη» του Πολεμικού Ναυτικού, δύο αρματαγωγά πλοία και ένα υποβρύχιο τύπου 214.

Επιπλέον, στην άσκηση συμμετέχει και η Διοίκηση Ειδικού Πολέμου με επικεφαλής την 32η Ταξιαρχία Πεζοναυτών και Μονάδα Ειδικών Επιχειρήσεων που έχει αναπτυχθεί στον Βόλο.

Από αέρος υποστήριξη προσφέρουν επιθετικά ελικόπτερα Apache και μεταγωγικά ελικόπτερα Chinook από την 1η Ταξιαρχία Αεροπορίας της Ελληνικής Χερσαίας Δύναμης στο Στεφανοβίκειο, καθώς και μαχητικά της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας F- 16, Mirage 2000, F-4 Phantom και Rafale.

Η ΤΕ Μαγνησίας ΚΚΕ

«Η διμερής στρατιωτική άσκηση «Αργώ 2022», που διεξάγεται στον Παγασητικό Κόλπο και στο Κεντρικό Αιγαίο, με επίκεντρο γαλλικό πλοίο αμφίβιων επιχειρήσεων «Tonnerre», στην οποία συμμετέχουν και οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις δεν έχει καμία σχέση με την ασφάλεια και την άμυνα της χώρας» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Τομεακή Επιτροπή Μαγνησίας του ΚΚΕ.

Σύμφωνα πάντα με την Τομεακή Επιτροπή Μαγνησίας του κόμματος, «αντίθετα, και μ’ αυτήν την άσκηση η χώρα μετατρέπεται σε ορμητήριο ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και πολέμων κατά άλλων λαών, ενώ προσθέτει νέους κινδύνους για τον λαό μας, που στοχοποιείται. Γίνονται στα πλαίσια των συμφωνιών που έχουν υπογραφεί με ΗΠΑ, ΓΑΛΛΙΑ και ΝΑΤΟ – ΕΕ και έχουν επιθετικό χαρακτήρα.

Οι ισχυρισμοί της κυβέρνησης της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων κομμάτων του ευρωατλαντισμού, πως πρόκειται για «αμυντικές» ασκήσεις συνεκπαίδευσης, διαψεύδονται από το περιεχόμενο των συμφωνιών, την αναβάθμιση των στρατιωτικών βάσεων και υποδομών σε όλη τη χώρα, όπως στο Στεφανοβίκειο και στο Στρατόπεδο Γεωργούλα. Υπηρετούν τη συγκέντρωση δυνάμεων για την περικύκλωση της Ρωσίας, την αποστολή ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων σε ιμπεριαλιστικές αποστολές στο εξωτερικό.

Ο λαός μας πρέπει να δυναμώσει ακόμη περισσότερο το ρεύμα της μαχητικής παρέμβασης για την απεμπλοκή της χώρας από τους πολεμικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ, το ξήλωμα των στρατιωτικών βάσεων, την επιστροφή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων από αποστολές στο εξωτερικό, την αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου