ΤΟΠΙΚΑ

Μιλτιάδης Σπανός: Αυτή ήταν η Κική Βογιατζοπούλου

μιλτιάδης-σπανός-αυτή-ήταν-η-κική-βογι-861941

Το προσφυγόπουλο από τη Σμύρνη, που έγινε πρωταθλήτρια Ελλάδος – Κατάθεση ψυχής από τον γιο της, συνταξιούχο παιδίατρο

Σε μία δύσκολη περίοδο, τότε που η Ελλάδα προσπαθούσε να σταθεί στα πόδια της αφήνοντας πίσω της τη Μικρασιατική Καταστροφή και τις οδυνηρές συνέπειες, που είχε στη χώρα, η Κική Βογιατζοπούλου έγραψε χρυσές σελίδες στον τοπικό αθλητισμό.

Το κατατρεγμένο προσφυγόπουλο από τη Σμύρνη κατάφερε να φτάσει πολύ ψηλά και να γίνει πρωταθλήτρια Ελλάδας.

Το «Μαντεκάκι», όπως τη φώναζαν στον Γυμναστικό Σύλλογο Βόλου, του οποίου τα χρώματα τίμησε ως αθλήτρια, ήταν μία όμορφη, λυγερόκορμη κοπέλα, που η ιστορία της είναι πράγματι συγκλονιστική.

Θα μπορούσε κάλλιστα να γίνει και ταινία. Ηταν παιδί «καρδιάς» για την οικογένεια του Μιλτιάδη Βογιατζόπουλου από τον Αγιο Γεώργιο Νηλείας. Μεγάλωσε με αγάπη, την οποία μεταλαμπάδευσε στη δική της οικογένεια και στον πολυαγαπημένο της γιο, Μιλτιάδη Σπανό, τον γνωστό Βολιώτη συνταξιούχο παιδίατρο, ο οποίος θέλησε να μοιραστεί με τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ τη συγκινητική ιστορία της μητέρας του.

Ουσιαστικά πρόκειται για μία κατάθεση ψυχής. Μία ωδή στη μάνα, με διττό στόχο: Αφενός οι Βολιώτες να μάθουν ποια ήταν η Κική Βογιατζοπούλου, αφετέρου για να υμνηθεί η υιοθεσία ως πράξη ιερή.

«Αν δεν υπήρχε η οικογένεια Βογιατζόπουλου, που υιοθέτησε τη μητέρα μου, όταν ήρθε προσφυγόπουλο από τη Σμύρνη, εγώ δεν θα υπήρχα», λέει συγκινημένος στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Μιλτιάδης Σπανός και τα μάτια του βουρκώνουν από υπερηφάνεια, εξιστορώντας βήμα προς βήμα την πορεία της μητέρας του από τη Σμύρνη στον Βόλο.

Το 1988 η Κική Βογιατζοπούλου - Σπανού σε μεγάλη ηλικία βραβεύεται μαζί με άλλες αθλήτριες της παλιάς εποχής από τη Λέσχη δημοσιογράφων υποστήριξης του στίβου των γυναικών

Η άφιξη στη νέα πατρίδα

«Τον Σεπτέμβριο του 1922, με την Καταστροφή της Σμύρνης, αγκυροβόλησε στο λιμάνι του Βόλου ατμόπλοιο, μεταφέροντας πρόσφυγες. Πολλά προσφυγόπουλα είχαν τους γονείς τους ή τον ένα γονέα ή συγγενή μαζί τους και πολλά ήταν ασυνόδευτα. Σε μία γωνία, μια παραμάνα, πρόσφυγας και εκείνη, προσπαθούσε να προστατεύσει, να φροντίσει, να αγκαλιάσει τρία αδερφάκια, ένα κοριτσάκι περίπου 2 ετών, ένα κοριτσάκι περίπου 4 ετών και ένα αγόρι 12 ετών.

Δεν γνωρίζω τι συνέβη εκείνη τη νύχτα ή την ημέρα στην οικογένεια του Νίκου Αρκά, στη Σμύρνη. Εκείνο που γνωρίζω είναι ότι ο μεγαλέμπορος Αρκάς και η γυναίκα του αναγκάστηκαν να παραδώσουν την τύχη των παιδιών τους στην παραμάνα τους, μαζί με μία βαλίτσα. Τα παιδιά και η παραμάνα βρήκαν καταφύγιο μαζί με άλλα προσφυγόπουλα σε παράπηγμα, δίπλα στην εκκλησία της Αναλήψεως Του Χριστού στον Βόλο. Οποία δυστυχία και οδυρμός! Παιδιά άρρωστα, πεινασμένα, φοβισμένα, με κουρέλια… Ηταν προφανές το επείγον της αναδοχής τους σε οικογένειες, της υιοθεσίας τους.

Η οικογένεια του Μιλτιάδη Βογιατζόπουλου

Ο Μιλτιάδης Βογιατζόπουλος και η γυναίκα του Ολγα, νέο ζευγάρι, αποφάσισαν να υιοθετήσουν παιδί. Ο Μιλτιάδης γεννήθηκε στον Αγιο Γεώργιο Νηλείας στο Πήλιο, αλλά ανδρώθηκε στο Κάιρο, όπου μεγαλούργησε στο εμπόριο, μαζί με τον μεγαλύτερο σε ηλικία αδελφό του. Με αποφασιστικότητα ο Μιλτιάδης προσέτρεξε και εγκαίρως αγκάλιασε διά της υιοθεσίας το μικρό κοριτσάκι των δύο ετών, τη Βασιλική. Το άλλο κοριτσάκι (αδερφάκι) υιοθετήθηκε από οικογένεια εξ Αθηνών και τα ίχνη του έκτοτε χάθηκαν. Το αγόρι υιοθετήθηκε από τον Δημήτρη Κολέτσο, μεγαλοαγρότη στις Σταγιάτες Πηλίου. Η παραμάνα πέθανε από τις κακουχίες, άρρωστη, στο Νοσοκομείο του Βόλου.

Η ενηλικίωση της Βασιλικής

Η Βασιλική, Βογιατζοπούλου πλέον, μεγάλωσε σε οικογένεια προοδευτική για την εποχή εκείνη, χωρίς όμως να γνωρίζει ότι ήταν υιοθετημένη. Βιολί, χορός, ξένες γλώσσες, σκοποβολή, γυμναστική υπήρχαν στην ενασχόλησή της. Με τα χρόνια, ο Γυμναστικός Σύλλογος Βόλου την είχε καμάρι του, με τις πρωτιές της στον γυναικείο στίβο δρόμου 100 μέτρων και 80 μετ’ εμποδίων στον Βόλο, στη Λάρισα, στην Αθήνα.

Η Κική Βογιατζοπούλου… πρωταθλήτρια Ελλάδος

Οταν έτρεχε η Κική, έτσι τη φώναζαν τότε, στο Καλλιμάρμαρο Στάδιο, έτυχε να έχει προπονητή τον μεγάλο δρομέα, προ της κατοχής, Μάντικα. Το σώμα της, η ψυχή της, η σωστή προπόνηση συντέλεσαν, ώστε η Κική να είναι πρωταθλήτρια Ελλάδος το έτος 1938 στα 80 μέτρα μετ’ εμποδίων, τότε (15,2), και δεύτερη στα 100 μέτρα (13,7). Εκείνη την εποχή, την αποκαλούσαν το «Μαντικάκι». Ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος της στέρησε τη σίγουρη συμμετοχή της στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Ελσίνκι της Φιλανδίας, που δεν έγιναν ποτέ. Το 1988, στην Αθήνα, η λέσχη δημοσιογράφων υποστήριξης του στίβου των γυναικών, προκατοχικά, βράβευσε την Κική, μαζί με άλλες ηλικιωμένες πλέον – μεγάλες αθλήτριες, σε γιορτή σε κεντρικό ξενοδοχείο για την προσφορά τους στο γυναικείο στίβο.

Ολες οι περγαμηνές, τα μετάλλια, τα δημοσιογραφικά σχόλια είναι στην κατοχή μου. Υπάρχει επίσης σπάνια έκδοση βιβλίου του Ι. Κυριακού «Τα εξήντα χρόνια Αθλητισμού Γυναικών στην Ελλάδα (1928-1988)».

Εκτενές ρεπορτάζ - αφιέρωμα στην αθλήτρια Κική Βογιατζοπούλου, την «ταχύτερη αθλήτρια» του 1938, στην εφημερίδα ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ

Η οικογένεια της Βασιλικής Βογιατζοπούλου – Σπανού

Η Βασιλική παντρεύτηκε το 1948 τον Ιωάννη Σπανό, υπολοχαγό του Εθνικού Στρατού και μετέπειτα δημόσιο υπάλληλο τελωνείων στον Βόλο και στην Αθήνα. Απέκτησαν δύο παιδιά, τον Μιλτιάδη και την Ολγα, μετέπειτα Κομνηνού. Σε μεγάλη ηλικία, για να μην πάρει το μυστικό μαζί του, ο πατέρας της Βασιλικής απεκάλυψε τα της υιοθεσίας της. Τότε εκείνη έτρεξε να γνωρίσει τον αδερφό της, στις Σταγιάτες, το Μανώλη Κολέτσο. Δυστυχώς όμως, εκείνος είχε πέσει ηρωικώς μαχόμενος στην Αλβανία, στον ελληνοϊταλικό πόλεμο. Γνώρισε, όμως, τη χήρα γυναίκα του και τα δύο παιδιά τους, τον Δημήτρη και την Πόπη, τα αγαπημένα μου ξαδέρφια. Της έδωσαν μια μεγάλη φωτογραφία των πραγματικών Σμυρναίων γονιών της, που υπήρχε μέσα στη βαλίτσα της παραμάνας.

Το ιερό αυτό μοναδικό ενθύμιο το παρουσιάζω υπερήφανα, σε περίοπτη θέση, στο αρχοντικό του παππού μου, Μιλτιάδη Βογιατζόπουλου, στον Αγιο Γεώργιο Νηλείας. Ναι, η κυρία Βασιλική Σπανού – Βογιατζοπούλου ήτανε η μάνα μου. Πόσο ιερή πράξη είναι η υιοθεσία», καταλήγει έμπλεος συγκίνησης ο Μιλτιάδης Σπανός, ολοκληρώνοντας την εκ βαθέων εξιστόρηση της ιστορίας της μητέρας του.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου