ΤΟΠΙΚΑ

«Ηθος στην πολιτική – Νοθευμένη δημοκρατία – Νομότυπη διαπλοκή – Αθέατη απάτη»

ηθος-στην-πολιτική-νοθευμένη-δημοκ-863540

Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο του πρώην υπουργού Γιώργου Σούρλα με τίτλο «Ηθος στην πολιτική – Νοθευμένη δημοκρατία – Νομότυπη διαπλοκή – Αθέατη απάτη».

Για την έκδοση του βιβλίου ο Γιώργος Σούρλας σημειώνει: «Κατά την άσκηση των κοινοβουλευτικών σου καθηκόντων, ίσως βρεθείς μπροστά σε γεγονότα και εξελίξεις, που ταλανίζουν τη χώρα, υπονομεύουν τους κοινοβουλευτικούς θεσμούς.

Σε ενέργειες και παραλείψεις πολιτειακών, πολιτικών παραγόντων και εκπροσώπων κορυφαίων θεσμών, που παραβιάζουν και καταστρατηγούν το Σύνταγμα και τους νόμους, αγνοούν ηθικούς κανόνες, ενεργούν για ίδιον συμφέρον και νοθεύουν την ουσία της Δημοκρατίας.

Οταν βρεθείς μπροστά σε τέτοια φαινόμενα και έχεις υποσχεθεί στους πολίτες ότι θα σταθείς μπροστά τους με καθαρό μέτωπο και καθαρά χέρια, δοκιμάζεται η προσήλωση στις διακηρύξεις σου, τότε ενδοιασμοί δεν υπάρχουν.

Ερχεται το καθήκον, η ηθική εντολή, που επιτάσσει τι οφείλεις να κάνεις. Σου υπαγορεύει να σταθείς όρθιος, με αξιοπρέπεια και αυταπάρνηση αδιαφορώντας για το όποιο πολιτικό, κοινωνικό, οικονομικό κόστος, ακόμη και υπαρξιακό πρόβλημα. Να προχωρήσεις έστω και μόνος, όπως έγινε στην περίπτωση της αποκάλυψης του σκανδάλου Κοσκωτά.

Ερχεται η ώρα ευθύνης. Χωρίς φόβο και πάθος, χωρίς φανατισμούς και υπερβολές, χωρίς διακρίσεις στη βάση των πολιτικών πεποιθήσεων και του κομματικού πατριωτισμού. Ερχεται η ώρα να πεις και να γράψεις ξεκάθαρα για όσα βίωσες στον πολιτικό στίβο, κατά την κοινοβουλευτική σου θητεία σχεδόν τρεις δεκαετίες, για όσα έπραξες, για τη διαφθορά και τη διαπλοκή που ταλανίζουν τη χώρα. Ποια είναι τα αίτια που προκάλεσαν την πολιτική και κοινωνική κατάπτωση; Πώς φθάσαμε μέχρι εδώ; Τι έγινε και τι πρέπει να γίνει;

Για τα σκάνδαλα που συγκλόνισαν το πολιτικό σύστημα, όπως το σκάνδαλο Κοσκωτά, του Χρηματιστηρίου, της υποτίμησης της δραχμής και πολλά άλλα.

Για νομοθετικές ρυθμίσεις εργαλεία προσωπικών συμφερόντων, εξυπηρέτησης των ημετέρων και κάλυψης παρανομιών πρωθυπουργών.

Για τα νοθευμένα καύσιμα των ενόπλων δυνάμεων, για το λαθρεμπόριο επί δεκαετίες.

Για τα εξωθεσμικά κέντρα που ποδηγετούν την πολιτική ζωή της χώρας.

Για τη διαπλοκή και τις άλλες όψεις της, όπως είναι η αθέατη απάτη και η νομότυπη διαπλοκή. Για κυκλώματα, που δρουν ανενόχλητα γιατί δεν υπήρχε επαρκής πολιτική βούληση.

Πρόκειται για πολιτικά ατοπήματα, τα οποία αναγράφονται σε σχετικό κεφάλαιο του βιβλίου, με όλα τα αποδεικτικά στοιχεία. Καταγράφονται ενέργειες, παραλείψεις και πολιτικές, που νόθευσαν τη δημοκρατία και ευτέλισαν το κύρος της πολιτικής.

Με την αναζήτηση όλων των παραμέτρων της κρίσης, που στον πυρήνα της διαπιστώνεται η απουσία ηθικής, είναι προφανές ότι η επαναφορά της ηθικής στην πολιτική είναι η μόνη διέξοδος για ασφαλή και δημιουργική προοπτική».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου