ΤΟΠΙΚΑ

Γάμοι και βαφτίσεις ζέσταναν τα ταμεία

γάμοι-και-βαφτίσεις-ζέσταναν-τα-ταμεί-863635

Γάμοι, βαφτίσεις και αρραβώνες, που κατά τη διάρκεια της πανδημίας ήταν «είδος απαγορευμένο» λόγω των περιορισμών, τους τελευταίους μήνες έχουν δώσει μεγάλη ανάσα στον κλάδο των χρυσοχόων.

Σε τοπικό επίπεδο τα χαμόγελα επέστρεψαν στα πρόσωπα των επαγγελματιών που ασχολούνται με το κόσμημα και την αργυροχρυσοχοΐα. Πρόκειται για έναν κλάδο που υπέστη σημαντικό πλήγμα κατά τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης και μόλις ξεκίνησε ξανά να ορθοποδεί, αν και η ενεργειακή κρίση σε συνδυασμό με την αύξηση των τιμών του χρυσού δεν αφήνουν πολλά περιθώρια κέρδους.

Σταυροί, βραχιόλια, δαχτυλίδια, βέρες, αλλά και άλλα συναφή δώρα που γίνονται σε γάμους και βαφτίσεις βρίσκονται σε πρώτη ζήτηση, με τους επαγγελματίες να εκτιμούν ότι η κίνηση είναι ικανοποιητική και δίνει τη δυνατότητα της αισιοδοξίας στον κλάδο.

«Μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων, σταδιακά η κατάσταση ομαλοποιήθηκε. Η κίνηση είναι ικανοποιητική. Σε αυτό συνέβαλαν οι κοινωνικές εκδηλώσεις φυσικά, αλλά και ο τουρισμός», επισήμανε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ η Ζωή Πρίντζιπα, αντιπρόεδρος του Συλλόγου Χρυσοχόων και Ωρολογοποιών Μαγνησίας.

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας μετά από πιέσεις των συνδικαλιστικών οργάνων οι επαγγελματίες του κλάδου εντάχθηκαν στην επιστρεπτέα προκαταβολή. Οχι όλοι, αλλά αρκετοί ήταν εκείνοι που έσπευσαν να λάβουν την ενίσχυση και τώρα είναι υποχρεωμένοι να την επιστρέψουν, γεγονός που προκαλεί δυσφορία, καθώς οι περισσότεροι δεν έχουν την απαιτούμενη ρευστότητα για να μπορέσουν να ανταποκριθούν.

Αντιμέτωποι με την ενεργειακή κρίση

Οι ιδιοκτήτες κοσμηματοπωλείων του Βόλου είναι αντιμέτωποι με τις συνέπειες της ενεργειακής κρίσης. Τους τελευταίους μήνες παρατήρησαν όχι μόνο την ξαφνική άνοδο του χρυσού, αλλά και τη ραγδαία αύξηση των λογαριασμών ρεύματος στα εργαστήρια χρυσοχοΐας. Τα ποσά στα τιμολόγια ρεύματος διπλασιάστηκαν, ενώ μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία αυξήθηκαν επίσης οι τιμές στις πρώτες ύλες.

Σύμφωνα με επαγγελματίες του κλάδου, ο χρυσός καταγράφει έως και 12% αύξηση, γεγονός που σε συνδυασμό με το ενεργειακό κόστος προκαλεί προβληματισμό.

«Πληρώνουμε ακριβότερα τις πρώτες ύλες, όμως προσπαθούμε να συγκρατούμε τις τιμές, δεν έχουμε αυξήσει το κοστολόγιο, ώστε να δίνουμε τη δυνατότητα στους καταναλωτές να ψωνίζουν», αναφέρει η κ. Πρίντζιπα.

«Η ενεργειακή κρίση έχει εκτοξεύσει τους λογαριασμούς ρεύματος. Στους χώρους παραγωγής και μεταποίησης παρατηρούμε σημαντική άνοδο έως και 25%. Βιώνουμε ήδη την τρίτη κρίση αφού μετά την οικονομική, την υγειονομική εμφανίστηκε και η ενεργειακή η οποία είναι δυσβάσταχτη για νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Δίνουμε έναν δύσκολο αγώνα, αλλά θέλουμε να είμαστε αισιόδοξοι, ότι θα μείνουμε όρθιοι», κατέληξε η αντιπρόεδρος του τοπικού συλλόγου.

Ο κλάδος πάντως της αργυροχρυσοχοΐας θεωρεί επιτακτική ανάγκη να καταργηθεί ο φόρος πολυτελείας στα κοσμήματα. Είναι φόρος της τάξεως του 10% που επιβάλλεται σε είδη που η αξία τους ξεπερνά τα 1.000 ευρώ.

Πρόκειται για ένα πάγιο αίτημα των κοσμηματοπωλών, όμως μέχρι στιγμής δεν έχει ικανοποιηθεί.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου