ΤΟΠΙΚΑ

6.975 επιχειρήσεις στο Ανάσα ΙΙ

6-975-επιχειρήσεις-στο-ανάσα-ιι-863722

Συνολικά 6.975 επιχειρήσεις από όλη τη Θεσσαλία εντάσσονται στο πρόγραμμα χρηματοδοτικής ενίσχυσης επιχειρήσεων Ανάσα ΙΙ. Η δημόσια δαπάνη ανέρχεται σε 23.481.581,44 ευρώ, όπως ανακοίνωσε χθες η Περιφέρεια Θεσσαλίας ενημερώνοντας ότι τα αποτελέσματα του προγράμματος με τα ονόματα των δικαιούχων έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα http://thessaly.gov.gr/.

Σημειώνεται ότι στη χθεσινή ανακοίνωση της Περιφέρειας Θεσσαλίας δεν προσδιορίζεται χρονικά πότε θα καταβληθούν τα χρήματα στους δικαιούχους που περιμένουν για αρκετό χρονικό διάστημα, προκειμένου να πάρουν ανάσα ρευστότητας.

Μάλιστα νωρίτερα χθες, στο πλαίσιο του ρεπορτάζ, ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ έγινε αποδέκτης διαμαρτυριών από επαγγελματίες οι οποίοι περιμένουν πώς και πώς αυτά τα χρήματα, για να καλύψουν μέρος των υπέρογκων υποχρεώσεων που έχει δημιουργήσει η ενεργειακή κρίση, σε συνδυασμό με την ακρίβεια και τη μειωμένη αγοραστική δύναμη.

Για εκείνους το κυρίαρχο είναι να πάρουν «ζεστό» χρήμα στα χέρια τους, διότι οι υποχρεώσεις τρέχουν και πρέπει να αποπληρωθούν.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα προκηρύχθηκε τον περασμένο Απρίλιο. Σε όλη τη Θεσσαλία έχουν υποβληθεί και οριστικοποιηθεί 7.559 αιτήσεις, με το 40% αυτών να προέρχεται από τη Μαγνησία, ήτοι περίπου 2.900 αιτήσεις.

Η δράση Ανάσα ΙΙ περιλαμβάνει επιδότηση έως 7.000 € και προϋποθέτει μείωση τουλάχιστον 20% στον κύκλο εργασιών της χρήσης 2020 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019.

Ο Απόστολος Παπαδούλης, από τον Ενδιάμεσο Φορέα Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα και επιχειρηματικότητα» (ΕΦΕΠΑΕ) που εδρεύει στον Βόλο ερωτηθείς από τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ τόνιζε χθες ότι «το πότε θα δοθεί το πράσινο φως για να αρχίσουν να πληρώνονται οι δικαιούχοι θα εξαρτηθεί από την ταχύτητα με την οποία θα ολοκληρωθεί η διαδικασία από την Ειδική Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Θεσσαλίας» και πως σε ό,τι αφορά στον ΕΦΕΠΑΕ η διαδικασία αξιολόγησης ολοκληρώθηκε, παραπέμποντας εμμέσως πλην σαφώς στην Περιφέρεια για περισσότερες διευκρινίσεις.

Λίγη ώρα μετά ακολούθησε η ανακοίνωση της Περιφέρειας ότι αναρτήθηκαν τα αποτελέσματα.

Σε επικοινωνία που είχε ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ με τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό, προκειμένου να αποσαφηνιστεί τι μέλλει γενέσθαι από εδώ και πέρα και ποια είναι τα επόμενα βήματα μέχρι να πληρωθούν οι δικαιούχοι, ο ίδιος «έδειξε» τον ΕΦΕΠΑΕ, επισημαίνοντας ότι είναι ο φορέας που θα καθορίσει πλέον το χρονοδιάγραμμα για την υποβολή ενστάσεων, θα κληθούν στη συνέχεια οι δικαιούχοι να καταθέσουν τα απαραίτητα παραστατικά και ακολούθως θα ξεκινήσει σταδιακά η πληρωμή των χρημάτων της ενίσχυσης. Πιθανολογείται πως όλα αυτά θα γίνουν τον Οκτώβριο, δίχως, όμως, να είναι κάτι πιο σαφές αυτή τη στιγμή, καθώς θα βγει επίσημη ανακοίνωση από τον ΕΦΕΠΑΕ, σύμφωνα με τον περιφερειάρχη.

Επισήμανε ακόμη ότι το πρόγραμμα Ανάσα ΙΙ είναι συνολικού προϋπολογισμού 23,5 εκατομμυρίων ευρώ και πρόσθετα ενισχυμένο κατά 1,5 εκατ. ευρώ στον δήμο Βόλου, 1 εκατ. ευρώ στον δήμο Τρικάλων και 1 εκατ. ευρώ στον δήμο Καρδίτσας, αποκλειστικά για επιχειρήσεις εντός της χωρικής έκτασης των Προγραμμάτων Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΒΑΑ) που χρηματοδοτεί το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020, ενώ ο δήμος Λάρισας δεν δέχτηκε να ενταχθεί.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου