ΤΟΠΙΚΑ

Συνολικά 728 ωφελούμενοι σε 17 χρόνια στη μονάδα αντιμετώπισης Αλτσχάιμερ στον Βόλο

συνολικά-728-ωφελούμενοι-σε-17-χρόνια-στη-μ-863891

«Οι μνήμες μπορεί να σβήνουν, τα συναισθήματα όχι». Με αυτό το σύνθημα επαγγελματίες υγείας, προσωπικό, πάσχοντες και φροντιστές τους από τη Μονάδα Αντιμετώπισης νόσου Αλτσχάιμερ και Συγγενών Διαταραχών Βόλου πραγματοποίησαν χθες περίπατο στο κέντρο του Βόλου με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κατά της Νόσου Αλτσχάιμερ.

Η εκδήλωση είχε καθαρά συμβολικό χαρακτήρα, καθώς η νόσος έχει αρχή, μέση και τέλος. Η Μονάδα του Βόλου στα 17 χρόνια λειτουργίας της έχει αντιμετωπίσει 728 περιστατικά, ενώ η πανδημία του κορονοϊού με τα αυστηρά πρωτόκολλα προφύλαξης είτε επηρέασε τα άτομα με άνοια, είτε τους φροντιστές τους σε θέματα πηγής βοήθειας.

Ο περίπατος μνήμης ξεκίνησε από τα γραφεία της Μονάδας και κατέληξε στο προαύλιο του Αγίου Νικολάου, με τους συμμετέχοντες να περιμένει μία ευχάριστη έκπληξη. Παιδιά της ΑΡΣΙΣ, που φιλοξενούνται στη Μακρινίτσα, έπαιξαν μουσική και ωφελούμενοι και φροντιστές τους τραγούδησαν μαζί τους.

Σε δηλώσεις της η κοινωνική λειτουργός και επιστημονικά υπεύθυνη στη Μονάδα Αντιμετώπισης Νόσου Αλτσχάιμερ Βόλου Μάγδα Σουσουρή τόνισε πως «ο συμβολικός περίπατος πραγματοποιήθηκε για ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση της κοινής γνώμη σε θέματα υποστήριξης των συνανθρώπων μας».

«Είναι μία μέρα για αφύπνιση της Πολιτείας, ώστε να αφουγκραστεί τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τόσο οι ασθενείς, όσο και οι φροντιστές τους», σημείωσε.

Οι εκδηλώσεις της Μονάδας συνεχίζονται καθ’ όλη τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου με σειρά δρώμενων από επαγγελματίες υγείας, αλλά και συγγραφείς με βιωματικά σεμινάρια, ανάγνωση παραμυθιών.

Η κ. Σουσουρή τόνισε ότι η πλειονότητα των περιστατικών, που έχει κληθεί να διαχειριστεί η Μονάδα, είναι γυναίκες ηλικίας μεταξύ 73 και 85 ετών, όμως, όπως επισήμανε, «έχουμε και πολύ νεότερα περιστατικά τα δύο τελευταία χρόνια, ακόμη και ατόμων σε ηλικία κάτω των 55 ετών».

«Τα δύο τελευταία χρόνια σημειώθηκε αύξηση των περιστατικών σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του Ιατρείου Μνήμης, καθώς η νόσος Covid-19 μας υποχρέωσε να πάρουμε πολύ αυστηρά μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας, με αποτέλεσμα η απομόνωση, η μειωμένη επικοινωνία με τους συγγενείς, το φιλικό και γειτονικό περιβάλλον σε συνδυασμό με τον φόβο να επηρεάσουν τα άτομα με άνοια, αλλά και τους φροντιστές τους σε θέματα πηγής βοήθειας».

«Θέλουμε να στείλουμε το μήνυμα στους πολίτες ότι πρέπει να αποβάλουν το ταμπού. Οσοι έχουν την παραμικρή υποψία ή παρατηρούν κάποιο σύμπτωμα πρέπει να υποβάλλονται σε τεστ για να προλαβαίνουν τη νόσο», σημείωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Μονάδας Νίκος Βενέτης. Ο ίδιος επισήμανε ότι όλες οι υπηρεσίες της Μονάδας Αντιμετώπισης Νόσου Αλτσχάιμερ και Συγγενών Διαταραχών Βόλου, οι οποίες είναι πάρα πολλές, είναι δωρεάν.

Ο περίπατος μνήμης πραγματοποιείται κάθε χρόνο επετειακά στην Παγκόσμια Ημέρα Νόσου Αλτσχάιμερ.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου