Πιο ευάλωτοι στις καρδιοπάθειες οι άνδρες

Τελευταία ενημέρωση: 2022-09-22, 08:35:02
Από τις 65 στεφανιογραφίες, που έγιναν, ποσοστό 73,85% αφορούσε σε άνδρες και 26,15% σε γυναίκες. Ο μέσος όρος ηλικίας των ανδρών ήταν 64,04 έτη, ενώ των γυναικών 65,08 έτη
Πιο ευάλωτοι στις καρδιοπάθειες οι άνδρες

Οι άνδρες είναι πιο ευάλωτοι στις καρδιοπάθειες. Αυτό δείχνουν τα πρώτα στατιστικά στοιχεία από τη λειτουργία του Αιμοδυναμικού Εργαστηρίου στο νοσοκομείο Βόλου.

Από 26 Ιουλίου έως 15 Σεπτεμβρίου έγιναν συνολικά στο Αιμοδυναμικό Εργαστήριο του Αχιλλοπούλειου με επιτυχία 65 στεφανιογραφίες, εκ των οποίων οι 48 σε άνδρες και οι 17 σε γυναίκες. Την ίδια περίοδο επίσης έγιναν 15 αγγειοπλαστικές εκ των οποίων οι 13 σε άνδρες και δύο γυναίκες.

Τα παραπάνω στοιχεία οδηγούν ευθέως στο συμπέρασμα ότι οι άνδρες είναι πιο επιρρεπείς στα καρδιακά νοσήματα, ενώ σε ποσοστά «μεταφράζονται» ως εξής:

Από τις 65 στεφανιογραφίες που έγιναν ποσοστό 73,85% αφορούσε σε άνδρες και 26,15% σε γυναίκες. Ο μέσος όρος ηλικίας των ανδρών ήταν 64,04 έτη, ενώ των γυναικών 65,08 έτη.

Αναφορικά με τις 15 αγγειοπλαστικές που έγιναν ποσοστό 86,67% αφορούσε σε άνδρες, ενώ το 13,33% σε γυναίκες. Ο μέσος όρος ηλικίας των ανδρών ήταν 65,08 έτη και των γυναικών 68,50 έτη.

Η λειτουργία του Αιμοδυναμικού Εργαστηρίου είναι υποδειγματική και οι συνθήκες λειτουργίας άριστες, δεδομένου ότι το προσωπικό ιατρικό, νοσηλευτικό και παραϊατρικό είναι εκπαιδευμένο και καταρτισμένο στον μέγιστο βαθμό και του αξίζει θερμά συγχαρητήρια.

«Η προστιθέμενη αξία από τη λειτουργία του Αιμοδυναμικού Εργαστηρίου είναι σημαντική με πολλαπλά κέρδη τόσο στον βαθμό υγείας των πολιτών, όσο και σε κοινωνικοοικονομικό επίπεδο, όπως αποφυγή διακομιδών στα Τρίκαλα και στη Λάρισα κατά βάση, με ό,τι συνεπάγεται, όπως αποφυγή ταλαιπωρίας, οικονομίες κλίμακος, βελτίωση του επιπέδου υγείας των πολιτών», εκτιμά η διοίκηση του Νοσοκομείου Βόλου.

Εκτός από τον επεμβατικό καρδιολόγο Αντώνη Ντάτσιο, που είναι επικεφαλής του Αιμοδυναμικού, υποστηρικτές στην όλη διαδικασία σε υγειονομικό επίπεδο είναι ο διευθυντής του Καρδιολογικού Τμήματος Βασίλης Σαράκης, η διευθύντρια της Ιατρικής Υπηρεσίας Αντιγόνη Καραθάνου, η διευθύντρια της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας Κατερίνα Χαρανά και η προϊσταμένη του παραϊατρικού Τμήματος Βαρβάρα Ασημώρη.

 

Διαφορετική «συμπεριφορά» των καρδιοπαθειών

 

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι όλες οι μελέτες που έχουν δημοσιευτεί τα τελευταία χρόνια δείχνουν πως οι άνδρες παθαίνουν συχνότερα και νωρίτερα στεφανιαία νόσο και εμφράγματα, αλλά οι γυναίκες νοσούν βαρύτερα από καρδιοπάθειες και έχουν χειρότερη εξέλιξη.

Πληθώρα ξένων και ελληνικών ερευνών έχει δείξει τις διαφορές ανάμεσα στη γυναικεία και την ανδρική καρδιά.

Ομως, παρά τις επιμέρους διαφορές που παρατηρούνται μεταξύ ανδρών και γυναικών, οι πρακτικές συμβουλές δεν διαφέρουν μεταξύ των δύο φύλων.

Οι γιατροί συμβουλεύουν σε όλους να ακολουθούν μεσογειακή διατροφή, καθημερινή σωματική άσκηση, διακοπή του καπνίσματος, σωστή ρύθμιση της πίεσης, της χοληστερόλης και του σακχάρου και τακτικό καρδιολογικό έλεγχο, ιδιαίτερα μετά την ηλικία των 40, οπότε παρατηρείται μεγάλη αύξηση του κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα.

 

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Ακολουθήστε τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ στο GOOGLE NEWS για άμεση ενημέρωση.
Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τον Βόλο, την Μαγνησία, την Ελλάδα και τον κόσμο
απο τον
ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ
Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
7
+
1
=