ΤΟΠΙΚΑ

ΛΑΣ Βόλου: Ευθύνη της Δημοτικής Αρχής τα αδέσποτα

λασ-βόλου-ευθύνη-της-δημοτικής-αρχής-τ-864992

Ερώτηση προς τη Δημοτική Αρχή Βόλου απευθύνει η Λαϊκή Συσπείρωση Βόλου με αφορμή τα πρόσφατα και σοβαρά περιστατικά με αδέσποτα ζώα που έχουν σημειωθεί στην ευρύτερη περιοχή του Βόλου.

Μέσα από την ανακοίνωση κατονομάζονται τουλάχιστον 4 περιστατικά όπου πολίτες έπεσαν θύματα αδέσποτων και μάλιστα κάποιοι κατέληξαν και στο Νοσοκομείο.

Χαρακτηριστικά η ανακοίνωση αναφέρει:

«Πληθαίνουν καθημερινά οι καταγγελίες για επιθέσεις αδέσποτων σκύλων σε πολλές περιοχές του δήμου. Η πρόσφατη καταγγελία των κατοίκων των Παλαιών θυμίζει προηγούμενα περιστατικά τρόμου που έχουν ζήσει οι Βολιώτες. Στις αρχές Σεπτέμβρη, στα Λεχώνια, ένα 8χρονο παιδί οδηγήθηκε στο Νοσοκομείο με δαγκωματιές στα πόδια. Το ίδιο εφιαλτικό σκηνικό επαναλήφθηκε στα μέσα Σεπτέμβρη στην ίδια περιοχή, ύστερα από επίθεση αδέσποτων που δέχτηκαν μια μητέρα με ένα παιδί, ενώ την ίδια περίοδο στην Νεάπολη ποδηλάτης τραυματίστηκε σοβαρά από επίθεση αγέλης. Τον προηγούμενο Μάρτιο μια εβδομηντάχρονη γυναίκα και ένας 40χρονος δέχθηκαν επίθεση στην περιοχή της Άλλης Μεριάς, για την οποία έγινε και εισαγγελική παρέμβαση. Παράπονα για την επικίνδυνη κατάσταση έρχονται από όλες τις περιοχές του δήμου, ακόμη και από το κέντρο της πόλης.

Οι ευθύνες της δημοτικής αρχής Βόλου είναι τεράστιες! Οι υποδομές και η χρηματοδότηση είναι ελλιπέστατες, ενώ ερωτηματικά έχουν δημιουργηθεί και για τη διαχείριση από τον ιδιώτη που έχει αναλάβει το έργο περισυλλογής και φροντίδας των αδέσποτων.

Αποδεικνύεται επίσης ότι η ανάθεση σε ιδιώτες και σε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ), με το αζημίωτο, της φροντίδας αδέσποτων ζώων συντροφιάς, πολιτική που προώθησαν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, δεν λύνει το πρόβλημα.

Σήμερα, όπως προτείνει το ΚΚΕ, η διαχείριση του προβλήματος των αδέσποτων ζώων πρέπει να γίνεται με αποκλειστική ευθύνη κρατικών δομών με εξασφάλιση από το κράτος όλων των απαιτούμενων πόρων, ανθρώπινων και οικονομικών. Με τη διαμόρφωση χώρων για τη στέγαση αδέσποτων ζώων με τις αντίστοιχες υποδομές (κτηνιατρείο με υποδομές κλινικής για αδέσποτα, όπως εξεταστήριο, χειρουργείο, νοσηλευτήριο, μικροβιολογικό εργαστήριο), με την πρόσληψη όλου του απαραίτητου επιστημονικού και βοηθητικού προσωπικού σε επίπεδο δήμου ή ομάδας όμορων δήμων.

Ερωτάται η δημοτική αρχή Βόλου:

  • Τι μέτρα θα πάρει τόσο για την προστασία των κατοίκων του Βόλου όσο και των αδέσποτων ζώων;
  • Τι θα κάνει για να εξασφαλίσει σύγχρονες υποδομές φροντίδας των αδέσποτων ζώων συντροφιάς, ώστε να διεξάγονται αποτελεσματικά οι διαδικασίες της περισυλλογής, του ιατρικού ελέγχου και περίθαλψης – στείρωσης, της καταγραφής – σήμανσης, της απελευθέρωσης (εφόσον αυτή είναι εφικτή, με επιστημονικά κριτήρια και με μέτρα για την αποφυγή σχηματισμού αγελών), χωρίς την παρεμβολή ιδιωτών, μεσαζόντων και διαφόρων ΜΚΟ;
  • Πώς θα αξιοποιήσει την εθελοντική προσφορά των φιλοζωικών οργανώσεων για την επικουρική σχεδιασμένη δράση τους;»

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου