ΤΟΠΙΚΑ

Ηλεκτρικά οχήματα και νομοθεσία

ηλεκτρικά-οχήματα-και-νομοθεσία-865285

Το ποδήλατο και τα ελαφρά προσωπικά ηλεκτρικά οχήματα (Ε.Π.Η.Ο.) (π.χ. ηλεκτρικό πατίνι, e-scateboard, hoverbord ή segway) αποτελούν για πολλούς καθημερινά ιδανικό τρόπο άσκησης, διασκέδασης, αλλά και μετακίνησης. Εντούτοις, οι πολίτες δεν θα πρέπει να ξεχνούν ότι η χρήση τους πλαισιώνεται από τη νομοθεσία.

Σε ανάρτησή της η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλίας παρέχει πλούσιο πληροφοριακό υλικό για οδήγηση ποδηλάτων και ηλεκτρικών οχημάτων με ασφάλεια.

Οπως επισημαίνει, οι ποδηλάτες κυκλοφορούν σε ποδηλατοδρόμους, όταν υπάρχουν.

Διαφορετικά υποχρεούνται να χρησιμοποιούν το δεξί άκρο του οδοστρώματος όλων των οδών, εκτός από τους αυτοκινητόδρομους και τις οδούς ταχείας κυκλοφορίας όπου απαγορεύεται να κυκλοφορούν.

Κάτω των 12 ετών πρέπει να συνοδεύονται από άτομα 16 ετών και άνω, ενώ όσοι είναι άνω των 12 ετών υποχρεούνται να έχουν μαζί τους οποιοδήποτε νόμιμο έγγραφο ταυτοποίησης προσώπου.

Οσον αφορά στους γενικούς κανόνες οδήγησης, οι ποδηλάτες υποχρεούνται να κρατούν το τιμόνι με τα δύο τους χέρια, εκτός απ’ όταν δίνουν σήμα πριν την αλλαγή της κατεύθυνσης.

Απαγορεύεται να κινούνται παράλληλα ανά δύο ή περισσότεροι, ενώ δεν επιτρέπεται να μεταφέρουν επιπλέον επιβάτες, εκτός αν διαθέτουν πρόσθετο κάθισμα για μεταφορά παιδιού.

Κατά την οδήγηση είναι επίσης υποχρεωμένοι να συμμορφώνονται με τις γενικές ή όπου υπάρχουν ειδικές γι’ αυτούς ενδείξεις μέσω σήμανσης και σηματοδότησης.

Οταν δημιουργείται εμπόδιο ή κίνδυνος για την κυκλοφορία πεζών, χρειάζεται να οδηγούν το ποδήλατο βαδίζοντας.

Για λόγους οδικής ασφάλειας συνίσταται να χρησιμοποιούν κράνος, ενώ κατά τη νύχτα είναι υποχρεωτικό να χρησιμοποιούν ανακλαστικό ειδικό ρουχισμό π.χ. γιλέκο ή περιβραχιόνιο.

Ακόμη, το ποδήλατο θα πρέπει να είναι εφοδιασμένο με ένα κουδούνι, ένα λευκό ή κίτρινο φως μπροστά και ένα ερυθρό ανακλαστικό πίσω.

Ποδήλατα τέλος υποβοηθούμενα με ηλεκτροκινητήρα που μπορούν να κινηθούν αυτόνομα με ταχύτητα μεγαλύτερη των 6 χιλιομέτρων ανά ώρα λογίζονται ως μοτοποδήλατα και ακολουθούν τους κανόνες κυκλοφορίας μοτοποδηλάτων (π.χ. άδεια οδήγησης, πινακίδες, ασφάλεια οχήματος, κράνος κ.τ.λ).

Ηλεκτρικά πατίνια

Τα ηλεκτρικά πατίνια (e-scooters), τροχοπέδιλα (e-rollers), οι τροχοσανίδες (e-skateboαrds) τα αυτοεξυπηρετούμενα μονόκυκλα ή δίκυκλα αναγνωρίζονται ως κατηγορία ηλεκτροκίνητων οχημάτων και ονομάζονται Ελαφρά Προσωπικά Ηλεκτρικά Οχήματα, τα οποία διέπονται από ειδικούς κανόνες.

Αν η μέγιστη ταχύτητα είναι 6 χιλιόμετρα την ώρα οι οδηγοί θεωρούνται και κυκλοφορούν ως πεζοί. Αν έχουν μέγιστη ταχύτητα έως 25 χιλιόμετρα την ώρα οι χρήστες τους λογίζονται ως ποδηλάτες. Η χρήση τους επιτρέπεται σε άτομα άνω των 15 ετών.

Σε κάθε περίπτωση οι οδηγοί τους είναι απαραίτητο να έχουν μαζί τους κάθε νόμιμο έγγραφο ταυτοποίησης προσώπου.

Κ.Μ.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου