«Φωτιά» τα ενοίκια για τη φοιτητική στέγη

Τελευταία ενημέρωση: 2022-09-21, 09:15:08
Σε διψήφιο επίπεδο η αύξηση των μισθωμάτων
«Φωτιά» τα ενοίκια για τη φοιτητική στέγη

Αυξήσεις έως 20% συγκριτικά με πέρυσι παρουσιάζουν οι τιμές των ενοικίων για τη φοιτητική στέγη με τιμές φωτιά σε πολλές πόλεις και στον Βόλο.

Με βάση τα στοιχεία από την πρόσφατη έρευνα για την αγορά φοιτητικών κατοικιών της εταιρείας πιστοποιημένων εκτιμητών ακινήτων Geoaxis, το επίπεδο της αύξησης των ζητούμενων μισθωμάτων σε σχέση με πέρσι είναι διψήφιο και προσδιορίζεται μεσοσταθμικά στο 14,4%.

Οι μεγαλύτερες αυξήσεις συγκριτικά με πέρσι εντοπίζονται στην Πάτρα (+20,07%), ενώ οι μικρότερες στην Κομοτηνή (+9,18%).

Η Αθήνα (Ζωγράφου, Πανεπιστημιούπολη) αποτελεί την πόλη με τις υψηλότερες τιμές και ο Βόλος (κέντρο) την πόλη με τις χαμηλότερες τιμές ενοικίασης τυπικών, παλαιών, φοιτητικών διαμερισμάτων.

Σε σχέση με τον Σεπτέμβριο 2017 οι ζητούμενες τιμές αυξήθηκαν μεσοσταθμικά σε ποσοστό 44,4% με την Αθήνα να καταγράφει εντυπωσιακή αύξηση κατά 53,10%.

Από πλευράς ηλικιών, όπως ήταν αναμενόμενο, τα μεγαλύτερα σε ηλικία φοιτητικά διαμερίσματα καταγράφονται στη Θεσσαλονίκη (κέντρο) με διάμεση ηλικία τα 51 έτη.

Ακολουθεί η Αθήνα με διάμεση ηλικία τα 43 έτη, ο Βόλος με 36 έτη, το Ηράκλειο Κρήτης (κέντρο) με 35 έτη και η Πάτρα με 27 έτη. Την μικρότερη διάμεση ηλικία καταγράφει η Κομοτηνή (κέντρο) με 21 έτη.

Από πλευράς επιφανειών, τα μεγαλύτερα σε επιφάνεια φοιτητικά διαμερίσματα καταγράφονται στη Θεσσαλονίκη (Καμάρα, Ροτόντα, Αγίου Δημητρίου) και τον Βόλο με διάμεση επιφάνεια τα 50 τ.μ. Ακολουθεί η Αθήνα με 49 τ.μ., το Ηράκλειο Κρήτης με 45 τ.μ. και η Κομοτηνή με 42 τ.μ.

Οι μικρότερες διάμεσες επιφάνειες φοιτητικών διαμερισμάτων καταγράφτηκαν στην Πάτρα (κέντρο) με 40 τ.μ.

 

Μειωμένη προσφορά

Ο λόγος της εκτίναξης των τιμών στα ενοίκια των σπιτιών που επιλέγονται από τους φοιτητές είναι η μείωση της προσφοράς.

Σαφώς λιγότερα φοιτητικά διαμερίσματα βρίσκονται διαθέσιμα στην αγορά σε σχέση με το 2017, καθώς ένα ποσοστό ακινήτων περί το 10-15% έχει εισέλθει οριστικά σε καθεστώς βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Μάλιστα η προσφορά φοιτητικών διαμερισμάτων αναμένεται να σημειώσει περεταίρω μείωση λόγω αύξησης του τουρισμού, επισημαίνεται στην έρευνα.

 

Ακολουθήστε τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ στο GOOGLE NEWS για άμεση ενημέρωση.
Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τον Βόλο, την Μαγνησία, την Ελλάδα και τον κόσμο
απο τον
ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ
Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
3
+
6
=