ΤΟΠΙΚΑ

Ξενάγηση στα μουσεία Μηλεών και Αγ. Γεώργιου Νηλείας για το ζεύγος Τζόνσον

ξενάγηση-στα-μουσεία-μηλεών-και-αγ-γεώ-865792

Τα Μουσεία Μηλεών και Αγίου Γεωργίου Νηλείας επισκέφθηκε ο φιλέλληνας Stanley Johnson, πατέρας του πρώην πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος διατηρεί εξοχικό εδώ και πολλά χρόνια στο Χόρτο Νοτίου Πηλίου και τον συνδέει προσωπική φιλία με τον Δήμαρχο Μιχάλη Μιτζικό.

Ο κ. Johnson, συνοδευόμενος από την σύζυγό του Jennifer, έγινε δεκτός από τον Δήμαρχο Μιχ. Μιτζικό, τους Αντιδημάρχους Απ. Διανέλλο και Δημ. Ραμματά και τον Πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Αγίου Γεωργίου Ι. Ευαγγελινό.

Αρχικά ξεναγήθηκε στο ξακουστό Μουσείο Νικόλα στον Άγιο Γεώργιο Νηλείας και στη συνέχεια στο Μουσείο Πολιτισμού «Κώστας Λιάπης»-Αρχοντικό Τζωρτζέϊκο, όπου φιλοξενούνται οι εκθέσεις των Richard Rafael Roland Risse και Κων. Κομνηνού.

Στη συνέχεια επισκέφθηκε τη μοναδική Βιβλιοθήκη Μηλεών “Ψυχής Άκος” την οποία ίδρυσαν το 1814 ο Άνθιμος Γαζής, ο Γρηγόριος Κωνσταντάς και ο Δανιήλ Φιλιππίδης, τρεις από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του Νεοελληνικού Διαφωτισμού.

Η Βιβλιοθήκη φιλοξενεί 3.355 παλαιά βιβλία, 116 χειρόγραφα βιβλία, τα περισσότερα του 18ου αιώνα, ενώ υπάρχουν και φύλλα από κώδικες του 10ου, 11ου και 12ου αιώνα, μεταξύ άλλων σπάνια βιβλία με έργα του Αριστοφάνη από τον 15ο αι. και αντίτυπο της Εγκυκλοπαίδειας του Γάλλου Διαφωτιστή Ντιντερό από τον 18ο αι. Επίσης, φυλάσσονται 1.000 περίπου λυτά έγγραφα και αντικείμενα σημαντικού ιστορικού ενδιαφέροντος που ανήκαν στη φημισμένη Μηλιώτικη Σχολή.

Επίσης κ. Johnson επισκέφθηκε το Λαογραφικό Μουσείο Μηλεών που γιορτάζει φέτος 40 χρόνια αδιαλείπτου λειτουργίας του. Εκεί εκτίθεται πλούσιο υλικό σχετικά με πολιτιστικά θέματα του Πηλίου όπως παραδοσιακές φορεσιές, έθιμα, τέχνη και επαγγέλματα.

Τέλος επισκέφθηκε τον Ιερό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών Μηλεών, όπου υψώθηκε το Λάβαρο της Επανάστασης του Πηλίου στις 7 Μαΐου του 1821 και τους υποδέχθηκε και τους ξενάγησε στον ιστορικό Ναό ο π. Κων. Κουκοβίνης.

Ο κ. Johnson δήλωσε κατενθουσιασμένος, ενώ συζητήθηκε η δυνατότητα να συνεδριάσει τον Μαϊο του 2023 στα Καλά Νερά, Ομάδα Εργασίας του Παγκόσμιου Φόρουμ (World Coastal Forum) για την προστασία των Ακτών. Σημειώνεται πως ο κ. Johnson είναι επίσημος σύμβουλος του World Coastal Forum.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου