Κατάληψη με το «καλημέρα»

Τελευταία ενημέρωση: 2022-09-20, 13:09:46
Πανό διαμαρτυρίας για τις κάμερες
Κατάληψη με το «καλημέρα»

Με το «καλημέρα» της νέας σχολικής χρονιάς μαθητές του 1ου Επαγγελματικού Λυκείου Ν. Ιωνίας προχώρησαν σε κατάληψη του σχολείου τους. Κάμερες στο σχολικό συγκρότημα, διάρκεια διαλειμμάτων, αλλά και ζητήματα υγιεινής οδήγησαν τους μαθητές σε κλείδωμα λουκέτων με το που ξεκίνησε η δεύτερη εβδομάδα των μαθημάτων.

Όταν χθες το πρωί ο διευθυντής του σχολείου, Δημήτρης Κόκκινος, προσήλθε στο Λύκειο, βρήκε αλυσίδες σε όλες τις πόρτες εισόδου στο κτίριο και αναρτημένο πανό με τα αιτήματα της κατάληψης.

Επιχείρησε να έρθει σε συνεννόηση με μαθητές προκειμένου να τους πείσει να ξεκλειδώσουν τις κλειδαριές και να επιτρέψουν σε καθηγητές και συμμαθητές τους να μπουν μέσα για την έναρξη των μαθημάτων. «Μίλησα σε μαθητές, γιατί εκπρόσωποι δεν υπάρχουν, από τη στιγμή που δεν έχουν γίνει εκλογές για τη συγκρότηση των μαθητικών συμβουλίων και τους εξήγησα της διαδικασία. Πρώτα παρουσιάζονται τα αιτήματα και η κατάληψη είναι το έσχατο μέσο. Οι μαθητές ήταν όμως ανένδοτοι. Παρά τα όσα είπαμε, αρνήθηκαν να ξεκλειδώσουν τα λουκέτα», σημείωσε ο κ. Κόκκινος.

Όπως έγινε γνωστό και όπως αναγράφηκε και στο πανό που ανάρτησαν στο κτίριο, οι μαθητές διαμαρτύρονται για «την εγκατάσταση καμερών στα σχολεία». Σύμφωνα όμως με τον κ. Κόκκινο κάμερες στο σχολικό συγκρότημα δεν έχουν εγκατασταθεί. «Η εγκατάσταση των καμερών ως μέτρο για την προστασία του σχολείου έχει προταθεί στον Δήμο Βόλου. Οι κάμερες εφόσον εγκατασταθούν προβλέπεται να λειτουργούν σε ώρες που δεν θα λειτουργεί το σχολείο. Προτάθηκε ως μέτρο γιατί πέρυσι το σχολείο έγινε στόχος βανδαλισμών τρεις φορές. Την τελευταία φορά δε η καταστροφή ήταν μεγάλη. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος φύλαξης του δημόσιου σχολείου, λόγω της έκτασής του. Ακόμη και φύλακες επί 24ωρου να μπουν δεν μπορούν να ελέγξουν όλο το κτίριο», σημειώνει ο κ. Κόκκινος.

Πέραν των καμερών οι μαθητές έθεσαν κτιριολογικά προβλήματα, που όμως, σύμφωνα με τον διευθυντή, έχουν επιλυθεί με παρεμβάσεις συνεργείων του Δήμου Βόλου.

Τέθηκαν επίσης ζητήματα υγιεινής στις σχολικές τουαλέτες αλλά και θέμα… διάρκειας του διαλείμματος. Μαθητές διαμαρτυρήθηκαν ότι δεν προλαβαίνουν να εξυπηρετηθούν από το κυλικείο. «Πρόκειται για ένα πρόβλημα που έχουμε εντοπίσει ως σύλλογος εκπαιδευτικών. Το σχολείο μας έχει 500 μαθητές και στα πρώτα διαλείμματα δεν προλαβαίνουν να εξυπηρετηθούν από το σχολικό κυλικείο. Υπάρχει μάλιστα μία πρόταση να επιμηκύνουμε τα διαλείμματα της δεύτερης και τρίτης ώρας και να κόψουμε από τα επόμενα. Για όλα υπάρχει λύση, αρκεί να υπάρχει συνεργασία», σημείωσε ο κ. Κόκκινος.

 

Πρώτα μαθήματα μέσω Webex

Η πρώτη κατάληψη της σχολικής χρονιάς σηματοδότησε και τα πρώτα μαθήματα μέσω Webex, ένα μέτρο που υιοθετήθηκε με αφορμή την πανδημία του κορονοϊού.

Μαθητές κλήθηκαν να επιστρέψουν στα σπίτια τους και να παρακολουθήσουν διαδικτυακά τα μαθήματά τους.

Βεβαίως το παραπάνω ήταν εξαιρετικά δύσκολο για μαθητές που μετακινούνται με λεωφορεία από μακρινά χωριά όπως η Μηλίνα, η Ζαγορά, η Τσαγκαράδα και η Αργαλαστή. Για τους συγκεκριμένους μαθητές και μετά την αποχώρηση των καταληψιών, εκπαιδευτικοί άνοιξαν το σχολείο, προκειμένου μέσω υπολογιστών να κάνουν τηλεκπαίδευση στις σχολικές αίθουσες!

 

Επείγουσα επιστολή προς γονείς

Με την πρεμιέρα των μαθητικών καταλήψεων και μάλιστα νωρίς - νωρίς, ο διευθυντής του 1ου ΕΠΑΛ Ν. Ιωνίας, Δημήτρης Κόκκινος, απέστειλε επείγουσα επιστολή προς τους γονείς μαθητών.

Τους ζήτησε συνεργασία και συμπαράσταση και να μιλήσουν στα παιδιά τους για να μπορέσει να λειτουργήσει ομαλά το σχολείο.

Σημειώνεται ότι και πέρυσι το σχολείο τελούσε πολλές φορές υπό κατάληψη.

«Αυτή τη στιγμή είμαστε μόνο στην αρχή και αναζητούμε τον βηματισμό μας. Να μπούμε σε ένα πρόγραμμα, να οργανώσουμε τα μαθήματα, τα εργαστήρια, τα προγράμματα Erasmus. Δεν μπορεί να ξεκινά η σχολική χρονιά με καταλήψεις και χωρίς καμία διάθεση συνεννόησης», σημείωσε ο κ. Κόκκινος.

Σήμερα η κατάληψη έληξε με τους μαθητές να επιστρέφουν κανονικά στη ροή των μαθημάτων τους σε μία προσπάθεια συνεργασίας με τους καθηγητές.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

 

 

Ακολουθήστε τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ στο GOOGLE NEWS για άμεση ενημέρωση.
Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τον Βόλο, την Μαγνησία, την Ελλάδα και τον κόσμο
απο τον
ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ
Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
8
+
2
=