ΤΟΠΙΚΑ

Χρ. Τριαντόπουλος: Επιτυχημένη και δυναμική η 86η ΔΕΘ

χρ-τριαντόπουλος-επιτυχημένη-και-δυν-866009

Η 86η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), η οποία είχε ως τιμώμενη χώρα τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ολοκληρώθηκε στις 18 Σεπτεμβρίου, έχοντας συγκεντρώσει σημαντικό αριθμό εκθετών, εκδηλώσεων, αλλά και επισκεπτών. Κατά τη διάρκεια της έκθεσης, ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό, κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, είχε την ευκαιρία ως προσκεκλημένος να συμμετάσχει με παρουσία, ομιλίες και τοποθετήσεις σε μια σειρά από εκδηλώσεις, είτε εντός είτε εκτός του χώρου της έκθεσης, παρουσιάζοντας το έργο της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη και εστιάζοντας στο πεδίο της κρατικής αρωγής.

Αρχικά, την Παρασκευή, 9 Σεπτεμβρίου 2022, συμμετείχε, ως ομιλητής, μαζί και με τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνι Γεωργιάδη, στην εκδήλωση της ΕΒΕΤΑΜ με τίτλο «Η σημασία των εθνικών υποδομών ποιότητας στη βιώσιμη ανάπτυξη», που πραγματοποιήθηκε σε χώρο του ξενοδοχείου Mediterranean Palace Hotel. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο κ. Χρήστος Τριαντόπουλος αναφέρθηκε στον σημαντικό ρόλο που έχει αναπτύξει η εταιρεία στο σκέλος των διαδικασιών αποκατάστασης περιοχών που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές -και δη από μεγάλες πυρκαγιές-, μέσα από ελέγχους που εκτελεί σε τέτοιες περιοχές – όπως το Μάτι.

Το Σάββατο, 10 Σεπτεμβρίου 2022, ο Υφυπουργός κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, μαζί και με άλλα στελέχη της Κυβέρνησης, αλλά και φίλους από τη Μαγνησία, επισκέφθηκε περίπτερα της ΔΕΘ, μεταξύ των οποίων το περίπτερο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Κατά την επίσκεψη και την περιήγησή του, είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, κ. Ζήση Μαμούρη, με καθηγητές, αλλά και με ερευνητές και φοιτητές, οι οποίοι παρουσίαζαν σπουδαία επιτεύγματα και πρωτοποριακές πρωτοβουλίες που ανταποκρίνονται τόσο στις ανάγκες των καιρών, όσο και στις απαιτήσεις της αγοράς. Παράλληλα, βρέθηκε και στα περίπτερα των επιχειρήσεων από τη Μαγνησία -σε ένα πλαίσιο συνεργασίας με το Επιμελητήριο Μαγνησίας-, όπου επαγγελματίες της περιοχής παρουσίαζαν την εξέλιξη και τη δυναμική της παραγωγικής και επιχειρηματικής τους δραστηριότητας, ξεφεύγοντας από τα όρια του νομού.

Την ίδια ημέρα έλαβε χώρα και η εκδήλωση που διοργάνωσε ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό, σε συνεργασία με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, στο περίπτερο του Υπουργείου, με θέμα «Κρατική Αρωγή και Ψηφιοποίηση». Ήταν μια σημαντική εκδήλωση, στη οποία συμμετείχαν η Υφυπουργός Τουρισμού, κ. Σοφία Ζαχαράκη, ο Διοικητής της ΑΑΔΕ, κ. Γιώργος Πιτσιλής, ο Γενικός Γραμματέας Οικονομικής Πολιτικής, κ. Νίκος Κουλοχέρης, και ο Γενικός Γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης, κ. Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος, ενώ τον συντονισμό ανέλαβε η δημοσιογράφος κ. Βιβή Τσιντσίνη. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, ο Υφυπουργός κ. Χρήστος Τριαντόπουλος παρουσίασε για πρώτη φορά το site της Κρατικής Αρωγής (arogi.gov.gr), όπου συγκεντρώνεται το σύνολο των μέτρων της Κυβέρνησης για τη στήριξη των πληγέντων από φυσικές καταστροφές, σημειώνοντας ότι στη εν λόγω ιστοσελίδα «συγκεντρώνονται όλα τα μέτρα για τη στήριξη των πληγέντων από φυσικές καταστροφές. Εδώ μπορούμε να βρούμε την αίτηση της Πρώτης Αρωγής, όπου οι πολίτες μπορούν σε λίγες ημέρες να λάβουν πρώτη αρωγή. Με αυτές τις διαδικασίες, μέσα σε λίγες ημέρες μπορούμε να δώσουμε χρήματα στους πολίτες που τα έχουν ανάγκη – φυσικά και μέσω μίας διαδικασίας ελέγχων των εγγράφων που χρειάζονται, μέχρι να φτάσουμε στη διαλειτουργικότητα που θέλουμε να πετύχουμε.

Στο site υπάρχει κατηγοριοποίηση ανά φυσικές καταστροφές και βάσει του χάρτη της χώρας. Για παράδειγμα, στις πυρκαγιές στη Βόρεια Εύβοια, είναι όλα τα μέτρα στήριξης, όλες οι κανονιστικές αποφάσεις και τα δελτία τύπου, όσα δηλαδή χρειάζεται να ξέρουν οι πολίτες, οι φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, οι λογιστές, όλοι όσοι ασχολούνται με τη διαχείριση του φαινομένου σε κάθε περιοχή. Έτσι, μπορούμε να παρέχουμε στους πολίτες έγκαιρη πληροφόρηση για αυτά τα ζητήματα. Ακόμη, στον ιστότοπο υπάρχουν ενότητες με συχνές ερωτήσεις, χρήσιμους συνδέσμους και τηλέφωνα και τις δωρεές. Παράλληλα, προσπαθούμε να εμπλουτίσουμε τον ιστότοπο με το νομικό πλαίσιο, σε συνεργασία και με τα αρμόδια υπουργεία, ξεχωριστά για νοικοκυριά, επιχειρήσεις και αγρότες. Όλη η πληροφορία είναι συγκεντρωμένη εδώ».

Στο πλαίσιο της 86ης ΔΕΘ, ο Υφυπουργός κ. Χρήστος Τριαντόπουλος συμμετείχε την Τετάρτη, 14 Σεπτεμβρίου 2022, στην εκδήλωση του Υπουργείου Οικονομικών με θέμα «Κρατική αρωγή: Στήριξη, αποκατάσταση και ανασυγκρότηση», στο περίπτερο του Υπουργείου. Στην εκδήλωση συμμετείχαν επίσης ο Γενικός Γραμματέας Οικονομικής Πολιτικής, κ. Νίκος Κουλοχέρης, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, κ. Κώστας Αγοραστός, ο Διοικητής του ΕΛΓΑ, κ. Ανδρέας Λυκουρέντζος, η Διευθύντρια Μελετών της διαΝΕΟσις, κ. Φαίη Μακαντάση, και η Αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια Κρατικής Αρωγής και Ενισχύσεων, κ. Καλλιόπη Τετώρου. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο Υφυπουργός κ. Χρήστος Τριαντόπουλος στάθηκε στην ιδιαίτερη σημασία που έχει η Κυβερνητική Επιτροπή Κρατικής Αρωγής, δίνοντας έμφαση στην επιτάχυνση και στον συντονισμό των διαδικασιών, αλλά και στην προώθηση νέων εργαλείων για τη στήριξη επιχειρήσεων και αγροτικών εκμεταλλεύσεων.

Τέλος, την ίδια ημέρα, ο Υφυπουργός, μετά από σχετική πρόσκληση, συμμετείχε στην εκδήλωση του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής με θέμα «Ο κλάδος της κρουαζιέρας στη μετά covid εποχή», με τη συμμετοχή του Γενικού Γραμματέα Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής, κ. Ευάγγελου Κυριαζόπουλου, αλλά και εκπροσώπων του κλάδου και της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Με αφορμή, λοιπόν, την ολοκλήρωση της 86ης ΔΕΘ, ο Υφυπουργός κ. Χρήστος Τριαντόπουλος σημείωσε ότι «το 2022 η ΔΕΘ ήταν μια επιτυχημένη, εξωστρεφής και δυναμική έκθεση, η οποία κατάφερε να ενσωματώσει την αναπτυξιακή -με έντονη διεθνή και επενδυτική διάσταση- πορεία της ελληνικής οικονομίας. Ήταν μία σημαντική διοργάνωση, κατά την οποία παρουσιάστηκαν τα επιτεύγματα της ελληνικής οικονομίας -και όχι μόνο- από τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά και τα επόμενα στοιχεία της ασκούμενης οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής, στο πλαίσιο της διεθνούς πολυκρίσης που επηρεάζει δυσμενώς και τη χώρα μας. Παρουσιάστηκαν πολιτικές, μέτρα και κατευθύνσεις για να καταφέρει η πατρίδα μας να διαχειριστεί ακόμα μια μεγάλη κρίση, όπως έκανε μέχρι τώρα. Και θα συνεχίσει, με Πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου