ΤΟΠΙΚΑ

Ξεκινούν μαθήματα στο Π.Θ.

ξεκινούν-μαθήματα-στο-π-θ-866017

Την ερχόμενη Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου ανοίγει η αυλαία της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας για 50.000 περίπου φοιτητές, διδακτικό προσωπικό και διοικητικούς υπαλλήλους. Τα μαθήματα στις σχολές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας ξεκινούν με ακαδημαϊκούς και φοιτητές να έχουν να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις, που δημιουργεί η εφαρμογή του νέου Νόμου στα ΑΕΙ. Εκλογές, μέτρα ασφαλείας, διαγραφές και πειθαρχικά για φοιτητές συνθέτουν μέρος της νέας πραγματικότητας στο ίδρυμα.

Σύμφωνα με τον αντιπρύτανη ακαδημαϊκών υποθέσεων και φοιτητικής μέριμνας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, καθηγητή Ιωάννη Θεοδωράκη, τα μαθήματα θα ξεκινήσουν την ερχόμενη Δευτέρα, στο σύνολο των τμημάτων του ιδρύματος.

Στα αμφιθέατρα επιστρέφουν 43.256 προπτυχιακοί φοιτητές, 3.994 μεταπτυχιακοί και 1.735 νέοι διδάκτορες. Φέτος, το Π.Θ. θα υποδεχθεί για το ακαδημαϊκό έτος 4.869 πρωτοετείς φοιτητές, οι οποίοι κλήθηκαν να κάνουν τις ηλεκτρονικές εγγραφές τους έως 9 Σεπτεμβρίου και από χθες ξεκίνησαν να παραλαμβάνουν με SMS τους ιδρυματικούς λογαριασμούς τους.

Οι επιτυχόντες, οι οποίοι δεν έκαναν ηλεκτρονική εγγραφή για οποιονδήποτε λόγο, έχουν δικαίωμα να υποβάλουν αίτηση εγγραφής, στην οποία εκτίθενται οι λόγοι της καθυστέρησης, απευθείας στη γραμματεία του τμήματός τους εντός αποκλειστικής προθεσμίας 45 ημερών από την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής της ηλεκτρονικής αίτησης, δηλαδή μέχρι και τις 24 Οκτωβρίου.

Μαζί με τους φοιτητές, στις θέσεις τους θα βρίσκονται 694 μέλη ΔΕΠ και 240 ακόμη άτομα που ανήκουν στο διδακτικό προσωπικό, όπως επίσης 422 διοικητικοί υπάλληλοι και ένας μεγάλος αριθμός εκτάκτου προσωπικού, διδασκόντων, ερευνητών και διοικητικών υπαλλήλων υποστηρίζουν το Π.Θ.

Η νέα ακαδημαϊκή χρονιά που ξεκινά, χαρακτηρίζεται από τις αλλαγές που θα ισχύσουν με αφορμή την εφαρμογή του νέου Νόμου για τα ΑΕΙ.

«Αυτή τη στιγμή μας έχει κατακυριεύσει το ζήτημα των εκλογών και ο τρόπος διασφάλισης της δημοκρατικής εκπροσώπησης στα όργανα», αναφέρει η πρόεδρος του Συλλόγου Διδασκόντων Μελών ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Βανέσα Κατσαρδή.

Οι εκλογές όμως δεν είναι η μοναδική πρόκληση. Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας καλείται να εφαρμόσει μέτρα ασφαλείας για την ελεγχόμενη είσοδο στα κτίριά του. Κάμερες και τουρνικέ (περιστρεφόμενος μηχανισμός με μέταλλο που επιτρέπει την είσοδο ενός ατόμου κάθε φορά) έρχονται στο επίκεντρο.

Αλλαγές θα ισχύουν και για τους φοιτητές. Επανέρχονται οι διαγραφές φοιτητών που δεν θα ολοκληρώνουν τις σπουδές τους εντός του προβλεπόμενου χρονικού διαστήματος (το λεγόμενο ν+2 ή ν+3), απελευθερώνονται τα δίδακτρα στα μεταπτυχιακά, ενώ υποτροφίες προβλέπονται με βάση ακαδημαϊκά κι όχι κοινωνικά κριτήρια. Προβλέπονται επίσης πειθαρχικά για φοιτητές που θα κινδυνεύουν ακόμη και με διαγραφή για αδικήματα όπως παρακώλυση της λειτουργίας του Πανεπιστημίου ή καταστροφή περιουσίας του.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου