ΤΟΠΙΚΑ

Εγκαινιάστηκε το «Μεγάλο Μονοπάτι του Πηλίου»

εγκαινιάστηκε-το-μεγάλο-μονοπάτι-το-866443

Σε εκδήλωση εγκαινίων που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου 17 Σεπτεμβρίου 2022, στην κεντρική πλατεία της Μακρινίτσας, ο φορέας πολιτισμού της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος και Αλμυρού, «Μαγνήτων Κιβωτός, για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος» παρέδωσε στο περιπατητικό κοινό το Μεγάλο Μονοπάτι του Πηλίου, ένα φιλόδοξο όραμα του Νίκου Μαγγίτση, που έγινε πραγματικότητα με την αποκλειστική χορηγία και χρηματοδότηση του Ομίλου ΗΡΑΚΛΗΣ.

Ο Αγιασμός έναρξης έγινε με την ευλογία του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Δημητριάδος & Αλμυρού και Προέδρου της «Μαγνήτων Κιβωτού», κ. Ιγνάτιου συγχοροστατούντος και του Πρωτοσυγγέλου της Ι. Μ. Δημητριάδος π. Δαμασκηνού Κιαμέτη, παρουσία του Διοικητικού Συμβουλίου του φορέα, της εκπροσώπου της ελληνικής Κυβέρνησης, Υφυπουργού Παιδείας κας Ζέττας Μακρή, του Βουλευτή Μαγνησίας κου Κωνσταντίνου Μαραβέγια, της Αντιδημάρχου Τουρισμού κας Γιούλης Μποντού – Τοκαλή ως εκπροσώπου του Δημάρχου Βόλου κ. Αχιλλέα Μπέου, του αντιπροέδρου του ΔΟΕΠΑΠ ΔΗΠΕΘΕ Δήμου Βόλου και δημοτικού συμβούλου, κου Αποστόλου Νάσιου, του κου Νίκου Αθανασάκη, προέδρου της Διοικούσας Επιτροπής Εκλογικής Περιφέρειας (ΔΕΕΠ) Νομού Μαγνησίας της Νέας Δημοκρατίας, του κου Νίκου Μαγγίτση, εμπνευστή του Μονοπατιού, εκπροσώπων του Ομίλου ΗΡΑΚΛΗΣ, ομίλων πεζοπορίας της Μαγνησίας και άλλων περιοχών της Ελλάδος,

Ιδιαίτερα θερμό ήταν το καλωσόρισμα από τον κ. Νίκο Μαγγίτση, εμπνευστή «Του Μεγάλου Μονοπατιού του Πηλίου», όπου ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο κ. Ιγνάτιο και τη «Μαγνήτων Κιβωτό» για την εμπιστοσύνη, την πίστη στην υλοποίηση του έργου και την υπέροχη συνεργασία. Αναφέρθηκε επίσης στους συνεργάτες και στην ομάδα του, που με ανιδιοτέλεια και διάθεση προσφοράς, διέτρεξαν πολλές φορές τις διάφορες διαδρομές, προκειμένου να καταλήξουν στο τελικό αποτέλεσμα. Ανέφερε ότι ο καλύτερος τρόπος για να απολαύσει κανείς τη μαγική ατμόσφαιρα του πηλιορείτικου τοπίου και να ανακαλύψει τους καλά κρυμμένους θησαυρούς του, είναι να συνδυάσει και με τις διαδρομές του άλλου μεγάλου έργου που τούτη την εποχή υλοποιείται από τους τρείς Δήμους, Βόλου, Ζαγοράς – Μουρεσίου και Νοτίου Πηλίου, το PELION ROUTES και να διατρέξει όλο το εκτεταμένο δίκτυο πεζοπορίας που προσφέρει τη χαρά της εξερεύνησης.

Η κα Γιούλη Μποντού – Τοκαλή, Αντιδήμαρχος Τουρισμού, ως εκπρόσωπος του Δημάρχου Βόλου, στην παρέμβασή της αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην τουριστική σημασία του έργου, θεωρώντας ότι θα αποτελέσει μοντέλο βιώσιμης τοπικής τουριστικής ανάπτυξης, εξαιρετικό σημείο για την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, καθώς και ότι θα συμβάλλει στη αύξηση της απασχόλησης του τοπικού πληθυσμού, στην διατήρηση των μικρών οικογενειακών επιχειρήσεων, των αγροτουριστικών μονάδων και καταλυμάτων, αλλά και στην αύξηση των πωλήσεων τοπικών προϊόντων.

Ο κ. Μιχάλης Βλάχος, Διευθυντής του Εργοστασίου της ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ στον Βόλο, ανέφερε σχετικά «Ο Όμιλος ΗΡΑΚΛΗΣ από την πρώτη στιγμή αγκάλιασε την ιδέα για το «Μεγάλο Μονοπάτι του Πηλίου» και στο πλαίσιο του πολύπλευρου προγράμματος Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης «Ένας Άθλος Ακόμα» ανέλαβε την αποκλειστική χορηγία και πλήρη χρηματοδότηση του πολύ σημαντικού αυτού περιβαλλοντικού και συνάμα αναπτυξιακού έργου για την Μαγνησία. Εκ μέρους των ομίλων πεζοπορίας της Μαγνησίας, χαιρετισμό απεύθυνε ο κ. Κυριάκος Σταθάκης, γιατρός Νευρολόγος – Έφορος Μονοπατιών του Διοικητικού Συμβουλίου ΕΟΣ Βόλου και διαχειριστής του ιστοτόπου «Περπατώντας στο Πήλιο».

Την εκδήλωση των Εγκαινίων έκλεισε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Ιγνάτιος, εκ των πρωτεργατών και υποστηρικτών της μεγαλόπνοης ιδέας, ο οποίος με την ιδιότητά του ως Προέδρου της «Μαγνήτων Κιβωτού, για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος», είχε προτείνει και πετύχει την ένταξη της πρότασης στο Εθνικό Πρόγραμμα Δράσεων και Εκδηλώσεων για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση υπό την αιγίδα της Επιτροπής 2021. Στην καταληκτίρια τοποθέτησή του, ευχαρίστησε όλους όσους συνέβαλλαν στην υλοποίηση αυτής της μεγάλης ιδέας, ιδιαίτερα τον Νίκο Μαγγίτση αλλά και τον Όμιλο ΗΡΑΚΛΗΣ, που υιοθέτησε το έργο και ανέλαβε την οικονομική του υποστήριξη τόσο στον κατασκευαστικό τομέα όσο και στη δημιουργία όλων των μέσων προβολής του.

Τέλος, υλοποιήθηκε προαιρετική πεζοπορία στη διαδρομή Μακρινίτσα – Κουκουράβα – Άγιος Ονούφριος, στην οποία συμμετείχαν αρκετοί από τους παρισταμένους. Οι καλεσμένοι στην εκδήλωση είχαν την ευκαιρία να διασχίσουν πρώτοι ένα μέρος της διαδρομής, από την Μακρινίτσα μέχρι τον Άγιο Ονούφριο, απολαμβάνοντας τον φυσικό πλούτο της περιοχής και τα μοναδικά αρχοντικά και τις Εκκλησιές, περπατώντας σε ιστορικά μονοπάτια και καλοδιατηρημένα καλντερίμια. Επέστρεψαν σε σύντομο χρονικό διάστημα στην πλατεία της Μακρινίτσας, για να ακολουθήσει λιτό γεύμα, προσφορά της Ενοριακής Επιτροπής του Ι.Ν. της Κοιμήσεως Θεοτόκου Μακρινίτσας, όπου οι παρευρισκόμενοι γεύτηκαν τοπικά εδέσματα και παραδοσιακά πιάτα.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου