ΤΟΠΙΚΑ

Ο Βόλος κινδυνεύει να γίνει «θάλαμος αερίων» – Καμπανάκι από τον Κων.Γουργουλιάνη & Γ.Σαχαρίδη

ο-βόλος-κινδυνεύει-να-γίνει-θάλαμος-α-866908

Οπισθοδρόμηση η επιστροφή στο πετρέλαιο και στο ξύλο ως μέσα θέρμανσης των νοικοκυριών τον δύσκολο χειμώνα, που έρχεται – Ο Βόλος κινδυνεύει να γίνει πραγματικός «θάλαμος αερίων»

Οπισθοδρόμηση και μάλιστα με επιπτώσεις στο περιβάλλον και κατ’ επέκταση στην ανθρώπινη υγεία συνιστά η επιστροφή στο πετρέλαιο και στο ξύλο ως οικονομικός… μονόδρομος για τη θέρμανση των νοικοκυριών τον δύσκολο χειμώνα, που έρχεται εν μέσω ενεργειακής κρίσης. Ηδη στον Βόλο, 8 στις 10 ημέρες, κατά τους χειμερινούς μήνες, παρατηρούνται υπερβάσεις στα ανώτατα όρια των βλαβερών για την υγεία αιωρούμενων σωματιδίων και η ατμόσφαιρα θυμίζει «θάλαμο αερίων». Με την εγκατάλειψη της χρήσης του φυσικού αερίου και τα κίνητρα, που δίνονται για την επιστροφή στο πετρέλαιο, το σκηνικό στην πόλη αναμένεται ακόμη πιο δύσκολο. Ο καθηγητής Πνευμονολογίας και διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης και ο αναπληρωτής καθηγητής του τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του ιδρύματος Γεώργιος Σαχαρίδης κρούουν διπλό καμπανάκι και ζητούν την άμεση λήψη μέτρων…

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Η εκτόξευση των τιμών του φυσικού αερίου και τα προβλήματα στην προμήθειά του προκαλούν κύμα αντίστροφο από εκείνο, που υπήρχε λίγα χρόνια πριν για τη μετατροπή των εγκαταστάσεων πετρελαίου σε φυσικό αέριο.

Πλέον, μετά και τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης για διπλό επίδομα θέρμανσης σε όσους φύγουν από το φυσικό αέριο, οι τεχνικές εταιρείες δέχονται καταιγισμό τηλεφωνημάτων για την επιστροφή στους πιο… παραδοσιακούς τρόπους θέρμανσης.

Την ίδια ώρα, αποθήκες σπιτιών και διαμερισμάτων φορτώνουν καυσόξυλα, που προορίζονται για τζάκια και ξυλόσομπες, όχι πλέον ως… πολυτέλεια, αλλά ως βασικό μέσο θέρμανσης για τη χειμερινή περίοδο.

Τι σημαίνει όμως η εγκατάλειψη, και μάλιστα με τις ευλογίες της κυβέρνησης, της χρήσης φυσικού αερίου, ειδικά για τον Βόλο; Ο αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Γεώργιος Σαχαρίδης αναφέρεται στο πρόβλημα της αέριας ρύπανσης, που ήδη ταλαιπωρεί κάθε χειμώνα τον Βόλο, ενώ ο καθηγητής Πνευμονολογίας Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης χτυπά καμπανάκι για τις επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία.

Υπερβάσεις 8 στις 10 ημέρες

«Το πρόβλημα της ενεργειακής κρίσης θα χτυπά σύντομα όλο και περισσότερο τις πόρτες μας. Δεν είναι μόνο οι υψηλές τιμές των καυσίμων για τις μετακινήσεις μας, αλλά και τη διακίνηση των εμπορευμάτων, δεν είναι μόνο οι υψηλές τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα, σιγά σιγά φτάνει ο χειμώνας, ο οποίος θα μας φέρει αντιμέτωπους με το πρόβλημα της θέρμανσης των σπιτιών και των χώρων εργασίας.

Στην πόλη μας, που το πρόβλημα της αέριας ρύπανσης οφείλεται σε ποσοστό περίπου 30% – 35% από τη θέρμανση των σπιτιών και την εστίαση (περίπου σε ίδιο ποσοστό οφείλεται στις βιομηχανικές δραστηριότητές, που βρίσκονται δυτικά και ανατολικά από την πόλη, καθώς και στην κυκλοφορία των οχημάτων και στη χαμηλή χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς), στην πόλη μας, όπου τους χειμερινούς μήνες διαπιστώνουμε τα σημαντικά υψηλότερα επίπεδα αιρούμενων μικροσωματιδίων σε σχέση με τις άλλες περιόδους του χρόνου με αποτέλεσμα τη σημαντική αύξηση εκτάκτων εισαγωγών στο νοσοκομείο της πόλης, που σχετίζονται και με τα επίπεδα αιωρούμενων μικροσωματιδίων. Στην πόλη πρέπει να δράσουμε όσο ποτέ άλλοτε άμεσα και να μην περιμένουμε απλά ο χειμώνας να μην είναι βαρύς», αναφέρει ο αναπληρωτής καθηγητής και αναπληρωτής πρόεδρος του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Γεώργιος Σαχαρίδης, ο οποίος έχει εγκαταστήσει δίκτυο μέτρησης αιωρούμενων σωματιδίων ΡΜ2,5 στην πόλη και καταγράφει το πρόβλημα.

Σύμφωνα με τις μετρήσεις από το δίκτυο, τους χειμερινούς μήνες πάνω από τις 8 στις 10 μέρες τα αιωρούμενα μικροσωματίδια ξεπερνούν τον επίσημο ετήσιο μέσο όρο, ενώ όλες τις μέρες ξεπερνούν το ασφαλές όριο, που έχει θεσπίσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. «Δυστυχώς, παρατηρούνται μέρες, που τα επίπεδα είναι 2 και 3 φορές μεγαλύτερα από το επίσημο όριο, ενώ φτάνουν και τις 9 και 10 φορές μεγαλύτερα σε σχέση με τα όρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας», αναφέρει ο ίδιος.

Μακροχρόνιες συνέπειες στην ανθρώπινη υγεία

Για μακροχρόνιες συνέπειες στην ανθρώπινη υγεία μιλά ο καθηγητής Πνευμονολογίας και διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης.

«Θα πρέπει να δούμε κατ’ αρχάς σε τι ποσοστό θα αντικαταστήσει το πετρέλαιο το φυσικό αέριο. Αν ο κόσμος επιλέξει για τη θέρμανση air condition, τότε η ατμόσφαιρα στην πόλη μπορεί να είναι καλύτερη. Σε κάθε περίπτωση, η επιστροφή στο πετρέλαιο συνιστά οπισθοδρόμηση. Το πετρέλαιο εκλύει τοξικές ουσίες, επιβλαβείς για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία», σημειώνει ο κ. Γουργουλιάνης.

Ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα συνιστά για τον κ. Γουργουλιάνη η καύση ξύλου. «Η καύση ξύλου δεν προκαλεί ρύπανση μόνο της ατμόσφαιρας στους εξωτερικούς χώρους από τις καμινάδες. Προκαλεί ρύπανση και στον εσωτερικό χώρο των σπιτιών, με τοξικές ουσίες. Μέχρι σήμερα, το τζάκι ήταν συμπληρωματικό μέσο θέρμανσης, κυρίως ως… πολυτέλεια. Αν καταστεί κύριο μέσο θέρμανσης σε καθημερινή βάση, θα υπάρχουν επιπτώσεις στον εσωτερικό χώρο του σπιτιού και στην υγεία των ανθρώπων. Ο υγιής θα εκδηλώσει βήχα, οι πάσχοντες από άσθμα θα παρουσιάσουν παροξύνσεις, ενώ θα υπάρχουν και μακροχρόνιες συνέπειες στην υγεία, ιδίως αν σκεφτούμε το μίγμα των αέριων ρύπων από θέρμανση, αλλά και αύξηση της κυκλοφορίας και της παραγωγής των εργοστασίων μετά την περίοδο της καραντίνας. Κινδυνεύουμε να επιστρέψουμε σε εποχές προ του 2019», σημειώνει ο κ. Γουργουλιάνης.

Αύξηση επειγόντων περιστατικών στο Νοσοκομείο

Σύμφωνα με στοιχεία από τη μελέτη που έχει γίνει για την περίπτωση του Βόλου, τις μέρες που καταγράφονται επίπεδα αιωρούμενων σωματιδίων PM2,5 από 25μg/m3 (επίσημο ετήσιο όριο) και πάνω, τα περιστατικά στην παιδιατρική κλινική του νοσοκομείου Βόλου αυξάνονται κατά μέσο όρο κατά 32%. Οταν το εύρος τιμών των επιπέδων των PM2.5 κυμαίνεται από 25 ώς 35μg/m3, από 35 ώς 45μg/m3, από 45 ώς 55μg/m3 και άνω των 55μg/m3 τα περιστατικά στην παιδιατρική κλινική αυξάνονται 10,6%, 38,5%, 38% και 55,7% αντίστοιχα, σε σχέση με τις ημέρες που τα επίπεδα είναι κάτω από 25μg/m3.

Σε ό,τι αφορά στα επείγοντα περιστατικά της παθολογικής κλινικής του νοσοκομείου Βόλου, τις ημέρες που τα επίπεδα των αιωρούμενων σωματιδίων PM2,5 είναι πάνω από 25μg/m3 κατά μέσο όρο σε ημερήσια βάση τα περιστατικά της παθολογικής κλινικής αυξάνονταν κατά μέσο όρο κατά 25,8%. Οταν το εύρος τιμών των επιπέδων των PM2.5 κυμαίνεται από 25 ώς 35μg/m3, από 35 ώς 45μg/m3, από 45 ώς 55μg/m3 και άνω των 55μg/m3 τα περιστατικά στην παθολογική κλινική αυξάνονται 17,7%, 22%, 35,5% και 32,5% αντίστοιχα, σε σχέση με τις ημέρες που τα επίπεδα είναι κάτω από 25μg/m3.

«Πρέπει λοιπόν να δράσουμε και το τι πρέπει να γίνει το γνωρίζουμε. Απομένει να το αποφασίσουν εκείνοι, που έχουν την αρμοδιότητα», τονίζει ο κ. Σαχαρίδης.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου