Χρήστος Βενέτης στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ: Η υγεία των Βολιωτών πάνω από όλα

Τελευταία ενημέρωση: 2022-09-18, 15:13:36
Χρήστος Βενέτης στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ:  Η υγεία των Βολιωτών πάνω από όλα

 Ο υποψήφιος πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου προαναγγέλλει μετωπική σύγκρουση για θέματα περιβάλλοντος - Τι λέει για τον συνυποψήφιό του και την επόμενη μέρα 

Αποφασισμένος να συγκρουστεί μετωπικά, εφόσον χρειαστεί, για θέματα, που αφορούν στην προστασία του περιβάλλοντος στην πόλη και να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις, ώστε ο ιατρικός κόσμος να αξιώσει από την Πολιτεία καλύτερες συνθήκες εργασίας και αμοιβής, δηλώνει ο Χρήστος Βενέτης, υποψήφιος πρόεδρος στον Ιατρικό Σύλλογο Μαγνησίας.

Στη συνέντευξη στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο διακεκριμένος Βολιώτης μαιευτήρας - γυναικολόγος αποκαλύπτει τους λόγους, που τον οδήγησαν στην απόφαση να είναι υποψήφιος, ξεκαθαρίζει ότι δεν είχε και δεν έχει κομματικές εξαρτήσεις και παρουσιάζει συνοπτικά τις βασικές αρχές, που θα διέπουν τη λειτουργία του Ιατρικού Συλλόγου, αν ο συνδυασμός του κερδίσει τις εκλογές στις 18 Οκτωβρίου, που θα στηθούν οι κάλπες.  

  • Συνέντευξη στη ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ 

Κύριε Βενέτη, πόσο εύκολη ήταν για εσάς η απόφαση να είστε υποψήφιος για την προεδρία του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας; 

Την απόφαση να διεκδικήσω την προεδρία του ΙΣΜ την έλαβα άμεσα και επί τόπου στις 4/9/2022 σε συνάντηση με τέσσερις συναδέλφους. Προσκλήθηκα για να μου εκφράσουν το παράπονο για τον παραγκωνισμό τους από το «ενιαίο» και «ενωτικό» ψηφοδέλτιο και να μου προτείνουν να ηγηθώ. Είστε persona non grata τους είπε αυτολεξεί ο απερχόμενος πρόεδρος, ενώ σχεδίαζε το νέο του ψηφοδέλτιο. Είναι συνάδελφοι, που εκτιμώ για την πορεία τους ως γιατροί και για την προσφορά τους στα κοινά. Επίσης μου προξένησε εντύπωση το γεγονός ότι ο κ. Τσάμης θα συνέχιζε και για 3η και πλέον θητεία, ενώ διατυμπάνιζε ότι θέλει να αποχωρήσει! Ως δημοκρατικός πολίτης δεν μου αρέσουν οι αγκαλιές με την καρέκλα! 

 

Κατά τη γνώμη σας, ποιοι τομείς είναι εκείνοι, που διαφοροποιούν τη δική σας υποψηφιότητα από εκείνη του κ. Τσάμη; 

Η θέση του προέδρου του ΙΣΜ είναι μια τιμητική θέση προσφοράς. Κάθε πρόεδρος έχει προσφέρει και αφήσει το στίγμα του. Πέρα από την όρεξη, που θα έχουμε ως καινούργιοι, θα εκσυγχρονίσουμε ακόμη περισσότερο τον Σύλλογο με στόχο την άμεση δημοκρατία (διαδικτυακές συνεδριάσεις, συνελεύσεις, επιστολική ψήφος). Θα ενημερώνουμε το κοινό για θέματα υγείας με ετήσιο συνέδριο, που θα συμμετέχουν ως εισηγητές μέλη του ΙΣΜ και κυρίως νέοι συνάδελφοι. Θα χρηματοδοτήσουμε επιδημιολογικές μελέτες για τη Μαγνησία από ιατρούς του Συλλόγου. Θα απαιτήσουμε από Υπουργείο και ΠΙΣ να διευκολύνεται η συνεχιζόμενη εκπαίδευση των ιατρών (μετεκπαιδευτικά διαδικτυακά σεμινάρια για την απόκτηση εξειδίκευσης). Με στόχο την καλύτερη υγεία και εξυπηρέτηση του πολίτη, είμαστε υπέρ της ελεύθερης επιλογής γιατρού, της εύκολης και απρόσκοπτης πρόσβασης στο σύστημα υγείας. 

 

Η απόφασή σας να κατέλθετε στις εκλογές τάραξε τα νερά. Επιχειρήθηκε από ορισμένους ο ισχυρισμός για πολιτικά κίνητρα. Τι απαντάτε;

Δεν ανήκα και δεν ανήκω σε κανένα κόμμα. Κομματική στήριξη δόθηκε στον συναγωνιζόμενο (δεν μου αρέσει η λέξη αντίπαλος) συνδυασμό! Δεν ρώτησα κανέναν συνυποψήφιό μου τι ψηφίζει και τι πιστεύει ιδεολογικά. Νομίζω ότι είμαστε πολυσυλλεκτικοί. Αλλωστε μετρούν η αξία και το έργο των ανθρώπων και όχι τα «πιστεύω» τους. 

Τι να το κάνω το δικό μας το παιδί, αν δεν αξίζει; Είμαι ενεργός πολίτης και ενδιαφέρομαι για τα κοινά! Θέλω όμως να το κάνω χωρίς εξαρτήσεις, δεσμεύσεις και ανάγκες, ώστε να έχω τη δύναμη για να προσφέρω πραγματικά! 

 

Ο ιατρικός κόσμος αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα. Σε ποια θέματα, εκτιμάτε, ότι θα πρέπει να δοθεί βάρος από τη νέα διοίκηση σε θεσμικό επίπεδο; Σε ποιους άξονες θα κινηθείτε, αν σας εμπιστευτούν οι συνάδελφοί σας;

Η εκάστοτε Πολιτεία αντιμετωπίζει τους γιατρούς με καχυποψία και δεν τους αναγνωρίζει έμπρακτα το κύρος, τη δυσκολία και την υπευθυνότητα του λειτουργήματός τους. Υπενθυμίζω ότι ο γιατρός έχει 6 έτη βασικών σπουδών και 4 έως 6 έτη ειδίκευσης και οι εξειδικευμένοι άλλα 2 έτη επιπλέον και ασχολείται με το πολυτιμότερο αγαθό την υγεία! Η αποζημίωση της ιατρικής επίσκεψης στον ιδιώτη γιατρό είναι 5 ευρώ και ο μισθός του διευθυντού του ΕΣΥ 1.500 ευρώ τον μήνα. Οι γιατροί των νοσοκομείων επίσης είναι υποχρεωμένοι και σε εφημερίες, που είναι εξαντλητικές, αλλά αναγκαίες για το σκόπιμα χαμηλό εισόδημά τους. Οι συνάδελφοι ιδιώτες εργαστηριακοί υπόκεινται και στη ληστρική αρπαγή του κόπου τους μέσω clawback και rebate! Αραγε υπέστη κανένα στέλεχος οποιασδήποτε κυβέρνησης ή οργανισμού clawback ή rebate (επέστρεψε δεδουλευμένα;)…

Θα διεκδικήσουμε ξεκάθαρες σχέσεις με την πολιτεία, ανθρώπινο ωράριο, ελεύθερη επιλογή θεράποντα με συγκεκριμένη αξιοπρεπή αμοιβή, που να μην αυξομειώνεται τεχνηέντως από καμία πλευρά, ώστε να μην υπάρχουν γιατροί διαφόρων ταχυτήτων (με συμβάσεις, χωρίς συμβάσεις, με δυνατότητα χορήγησης άδειας, χωρίς τη δυνατότητα χορήγησης άδειας, με εφημερίες, χωρίς εφημερίες) και να εξυπηρετείται άμεσα ο ασθενής.

 

Ως επιστημονικός φορέας ο Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας πιστεύετε ότι πρέπει να έχει λόγο σε σοβαρά θέματα της πόλης και ποια είναι αυτά; 

Σαφώς και ο Ιατρικός Σύλλογος πρέπει να έχει λόγο σε θέματα της πόλης, ιδίως αν αφορούν στην υγεία και την ποιότητα ζωής. Υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα της πόλης μας είναι η αέρια ρύπανση, όσο κι αν αυτή κρύβεται κάτω από το χαλάκι των μετρήσεων της Περιφέρειας. Θα εγκαταστήσουμε σταθμό μέτρησης στον ΙΣΜ σε συνεργασία με το αρμόδιο τμήμα του Πανεπιστημίου και θα μετράμε όλο το φάσμα των ρύπων. Η σύγκρουση θα είναι μετωπική με όποιον επιβουλεύεται την υγεία των Βολιωτών. Επίσης, ο Παγασητικός θα πρέπει να διαφυλαχτεί σαν κόρη οφθαλμού! Το LNG ΔΕΝ πρέπει να γίνει στον Βόλο. Τόσα πλοία με επικίνδυνο φορτίο σε επικίνδυνες εγκαταστάσεις θα μας εγκλωβίσουν σε ασφυκτικό περιβάλλον (από βορρά η Χαλυβουργία, από νότο το τσιμεντάδικο, από ανατολή τα τζάκια τον χειμώνα και με πανάκριβο το αέριο φέτος και από δύση τα φουγάρα των πλοίων και ο σταθμός με το υγροποιημένο αέριο).

 

Πόσο εύκολη μπορεί να είναι η συνύπαρξη ιδιωτικού και δημοσίου τομέα στην υγεία και σε ποια κατεύθυνση;

Η οπτική μας είναι ευρεία και βλέπει στο μέλλον. Είμαστε ανεξάρτητοι και δεν έχουμε κομματικές αγκυλώσεις και ιδεοληψίες! Θα πρέπει να συνυπάρχουν δημόσιος και ιδιωτικός τομέας, που να συνεργάζονται αρμονικά και να υπάρχει ευγενής άμιλλα με στόχο την καλύτερη δυνατή υγεία και εξυπηρέτηση του πολίτη. Η δημόσια υγεία δεν είναι δωρεάν! Στοιχίζει στο κράτος και στον φορολογούμενο. Πρέπει λοιπόν να κοστολογηθούν οι πράξεις στα Δημόσια Νοσοκομεία λαμβάνοντας υπόψη βεβαίως και το εκπαιδευτικό τους έργο και να αξιολογηθεί η ποιότητα, που αδιαπραγμάτευτα πρέπει να είναι υψηλή, της προσφερόμενης υπηρεσίας. Να συγκριθεί με την αντίστοιχη στον ιδιωτικό τομέα και το κράτος να αποφασίσει πού θα κατευθύνει τον ασφαλισμένο. Επίσης, δεν θα πρέπει να δημιουργούνται συνθήκες μεγάλης αναμονής για την περίθαλψη του ασθενούς. Το αντίθετο μάλιστα, θα επιδιώκονται η άμεση εξυπηρέτηση και φροντίδα του. Στην περίπτωση που ο ιδιωτικός τομέας υπερτερεί, θα πρέπει και ο δημόσιος να βελτιωθεί άμεσα (μετεκπαιδεύσεις, νέα τεχνολογία, επιπλέον στελέχωση).

 

 

 

 

Ακολουθήστε τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ στο GOOGLE NEWS για άμεση ενημέρωση.
Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τον Βόλο, την Μαγνησία, την Ελλάδα και τον κόσμο
απο τον
ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ
Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
8
+
4
=