Γάλλος άρπαξε 4.300 € από Βολιώτισσα

Τελευταία ενημέρωση: 2022-09-18, 10:38:07
Αλλη μία απάτη με χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή εξιχνιάστηκε από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Βόλου
Γάλλος άρπαξε 4.300 € από Βολιώτισσα

 

Εξιχνιάστηκε η απάτη, που σημειώθηκε τον περασμένο Απρίλιο - Νέες τηλεφωνικές απάτες με ηχογραφημένα μηνύματα για δήθεν εκκρεμείς ποινικές υποθέσεις 

Ανδρας από τη Γαλλία ηλικίας 39 ετών κρυβόταν πίσω από την απάτη, που διαπράχθηκε στις 5 Απριλίου με θύμα 58χρονη Βολιώτισσα και λεία 4.300 ευρώ. Οι απάτες με ηλεκτρονικό υπολογιστή δεν έχουν τέλος, ενώ οι επιτήδειοι χρησιμοποιούν συνεχώς νέα κόλπα για να εξαπατούν ανυποψίαστους πολίτες και αυτήν την περίοδο ειδοποιούν πολίτες για δήθεν εκκρεμείς ποινικές τους υποθέσεις με τηλεφωνικές κλήσεις και χρήση ηχογραφημένων μηνυμάτων.

Συγκεκριμένα, η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Βόλου προχώρησε χθες στην εξιχνίαση της υπόθεσης. Η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλίας ενημέρωσε ότι η 58χρονη «ακολούθησε» ηλεκτρονικό σύνδεσμο (link), ο οποίος την οδήγησε σε ιστότοπο που ομοίαζε με αυτόν της τράπεζας, στην οποία διατηρεί λογαριασμό, με συνδικαιούχο συγγενικό της πρόσωπο.

Ακολούθως, αφού καταχώρησε προσωπικά της στοιχεία, αποκτήθηκε πρόσβαση στον προαναφερόμενο τραπεζικό λογαριασμό από τον 39χρονο, ο οποίος πραγματοποίησε διαδικτυακή συναλλαγή, η οποία αφορούσε στη μεταφορά των 4.300 ευρώ σε λογαριασμό διαδικτυακού χρηματοπιστωτικού ιδρύματος του Γάλλου.

Η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλίας συμβουλεύει τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα καχύποπτοι, όταν λαμβάνουν μεμονωμένα e-mails ή sms και τους ζητούνται προσωπικές πληροφορίες (ομοίως και τηλεφωνικά).

«Μη συμπληρώνετε φόρμες με τα προσωπικά σας στοιχεία, όταν αυτές αποστέλλονται από άγνωστες ηλεκτρονικές διευθύνσεις.

Να πληκτρολογείτε στον browser τη διεύθυνση της ιστοσελίδας και μη μπαίνετε σε αυτή μέσω υπερσυνδέσμων (links)», προτρέπει ακόμη.

 

Νέο κόλπο των επιτήδειων

Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ζητά την προσοχή των πολιτών σε προσπάθεια εξαπάτησης με τηλεφωνικές κλήσεις και χρήση ηχογραφημένων μηνυμάτων που υποτίθεται ότι ειδοποιούν τους πολίτες για ποινικές εκκρεμότητες.

Οι τηλεφωνικές κλήσεις πραγματοποιούνται από σταθερά ή κινητά τηλέφωνα με χρήση ηχογραφημένου μηνύματος στην αγγλική ή την ελληνική γλώσσα. Οι δράστες στις κλήσεις αυτές, προσποιούμενοι αστυνομικές Αρχές, προτρέπουν τους πολίτες να ακολουθήσουν συγκεκριμένα βήματα προκειμένου να ενημερωθούν για ποινικές υποθέσεις τους που δήθεν εκκρεμούν σε βάρος τους.

Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος επισημαίνει στους πολίτες ότι οι αστυνομικές και διωκτικές Αρχές δεν θα ζητούσαν ποτέ τηλεφωνικά, ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα ή στοιχεία τραπεζικών λογαριασμών και προτρέπει τους πολίτες να είναι προσεκτικοί, να μη τηλεφωνούν πίσω σε αυτούς τους αριθμούς και φυσικά να μην αποκαλύπτουν τους κωδικούς της ηλεκτρονικής τραπεζικής, τα στοιχεία της κάρτας τους ή άλλα ευαίσθητα στοιχεία µέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή τηλεφώνου.

 

«Οδηγός του πολίτη»

«Σημειώνεται ότι οι πολίτες μπορούν να αντλούν χρήσιμες συμβουλές για την αποφυγή της εξαπάτησής τους στον «Οδηγό του Πολίτη», που φιλοξενείται στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας (www.hellenicpolice.gr), καθώς επίσης και μέσω των επίσημων λογαριασμών της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, στα ακόλουθα μέσα κοινωνικής δικτύωσης», επισημαίνει η ανακοίνωση.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

 

 

 

Ακολουθήστε τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ στο GOOGLE NEWS για άμεση ενημέρωση.
Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τον Βόλο, την Μαγνησία, την Ελλάδα και τον κόσμο
απο τον
ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ
Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
7
+
3
=