ΤΟΠΙΚΑ

Κυκλικοί κόμβοι και στον περιφερειακό

κυκλικοί-κόμβοι-και-στον-περιφερειακ-867299

Κυκλικούς κόμβους στις διασταυρώσεις κατά μήκος της περιφερειακής οδού Βόλου, ως λύση – μονόδρομο στα κυκλοφοριακά προβλήματα και τα αντίστοιχα ασφάλειας που έχουν προκύψει, ετοιμάζεται να προτείνει ο καθηγητής του τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και διευθυντής του Εργαστηρίου Οδοποιίας και Οδικής Ασφάλειας, Νίκος Ηλιού.

Από το ακαδημαϊκό έτος που ξεκινά, μεταπτυχιακοί φοιτητές του θα κληθούν να ετοιμάσουν υπό την επίβλεψή του project για τη δημιουργία κυκλικών κόμβων σε όλες τις σημαντικές διασταυρώσεις στον περιφερειακό. Μόλις το project ολοκληρωθεί, στόχος είναι να παρουσιαστεί στο δημοτικό συμβούλιο της πόλης, προκειμένου να αξιολογηθεί και στη συνέχεια εφόσον ο Δήμος Βόλου το επιθυμεί, να διεκδικήσει χρηματοδότηση για την κατασκευή των κυκλικών κόμβων, που αναμένεται να δώσουν λύσεις κυκλοφοριακές και ασφάλειας στην περιφερειακή οδό.

Σύμφωνα με τον κ. Ηλιού, η προοπτική κατασκευής ανισόπεδων κόμβων στον περιφερειακό φαίνεται να έχει εγκαταλειφθεί προ πολλού εξαιτίας του κόστους. «Κάθε ανισόπεδος κόμβος στοιχίζει περί το 1,5 εκατ. ευρώ, όταν ένας κυκλικός κόμβος κοστολογείται κατά μέσο όρο στις 300.000 ευρώ», αναφέρει ο καθηγητής.

«Αυτή τη στιγμή στον περιφερειακό υπάρχει σειρά κυκλοφοριακών ζητημάτων. Από τη μία καταγράφονται υψηλές ταχύτητες που θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των χρηστών. Εχουμε επίσης πολλούς σηματοδοτούμενους ισόπεδους κόμβους, όπου οι καθυστερήσεις των οχημάτων είναι μεγάλες. Δεν είναι δυνατό κάθε λίγο και λιγάκι να συναντά κανείς στη διαδρομή του φανάρια και να περιμένει για μεγάλο χρονικό διάστημα. Δεν είναι τυχαίο μάλιστα ότι καταγράφονται πολλές παραβιάσεις, όπως επίσης και τροχαία ατυχήματα. Η κατάσταση δεν μπορεί να μείνει έτσι», σημειώνει ο κ. Ηλιού.

Για τον ίδιο κυκλικοί κόμβοι μπορούν να χωροθετηθούν στον περιφερειακό στη διασταύρωση με Ιωλκού, με τον δρόμο προς Αλλη Μεριά, με τη Ζάχου – Καραμπατζάκη, με τον δρόμο προς Φυτόκο, με την οδό προς Μελισσάτικα, αλλά και στη διασταύρωση προς Αγιο Ονούφριο. Εκτιμά δε, ότι το σύνολο των κυκλικών κόμβων δεν θα ξεπεράσει το ποσό του 1,5 εκατ. ευρώ. «Πρόκειται για έργα οδικής ασφάλειας του περιφερειακού, ο οποίος επιπλέον θα λειτουργεί σωστά», σημειώνει ο κ. Ηλιού, επικαλούμενος και το παράδειγμα της Λάρισας.

Τέλος, ο ίδιος προτείνει δύο ακόμη κυκλικούς κόμβους στη διασταύρωση στις Ασπρες Πεταλούδες και στις Νέες Παγασές στη διασταύρωση με Δουλκέρογλου, που επίσης θα επιλύσουν κυκλοφοριακά προβλήματα και θα αντιμετωπίσουν την πολύωρη αναμονή στους φωτεινούς σηματοδότες.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου