ΤΟΠΙΚΑ

Αριστες οι σχέσεις Ελλάδας – Γερμανίας

αριστες-οι-σχέσεις-ελλάδας-γερμανία-851206

Το άριστο επίπεδο των διμερών σχέσεων Ελλάδας και Γερμανίας επαναβεβαίωσαν ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής και η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ η οποία πραγματοποιεί σήμερα επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα μετά από πρόσκληση του προέδρου της ελληνικής κυβέρνησης.
Μετά από μιάμιση ώρα συζήτησης οι δύο ηγέτες αναφέρθηκαν στο άριστο επίπεδο των σχέσεων των δύο χωρών, στον οικονομικό, τον εμπορικό και τον πολιτιστικό τομέα. Στην ατζέντα τέθηκε το θέμα των κλιματικών αλλαγών και η κοινή προσπάθεια των δύο χωρών να αντιμετωπιστούν τα περιβαλλοντικά προβλήματα, το Κυπριακό ζήτημα, το πρόβλημα του Κοσόβου και η μεταρρυθμιστική ευρωπαϊκή συνθήκη.
“Εκτός από τις άριστες σχέσεις των χωρών μας με την καγκελάριο της Γερμανίας μάς συνδέει μια μακρόχρονη συνεργασία, τόνισε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής προσθέτοντας πως η Γερμανία αποτελεί σταθερό εμπορικό εταίρο της Ελλάδας και η χώρα μας αποτελεί το δεύτερο πιο δημοφιλή ταξιδιωτικό προορισμό των Γερμανών.
Τόσο ο κ. Καραμανλής, όσο και η Γερμανίδα καγκελάριος, τάχθηκαν υπέρ της περαιτέρω προώθησης του ευρωπαϊκού εγχειρήματος. “Συμφωνήσαμε ότι κοινός μας στόχος είναι η ενισχυμένη Ευρώπη”, είπε ο Κώστας Καραμανλής εκφράζοντας παράλληλα την εκτίμησή του στο πρόσωπο της Αγκελα Μέρκελ για τη συμβολή της στην επίτευξη κοινής θέσης της ΕΕ στο θέμα της μεταρρυθμιστικής συνθήκης κατά το πρόσφατο Συμβούλιο κορυφής.
Η κ. Μέρκελ χαρακτήρισε “πράγματι άριστες” τις διμερείς σχέσεις και “πολιτικό φίλο” τον Κώστα Καραμανλή, ενώ μίλησε με θερμά λόγια για τα επιτεύγματα της χώρας μας στην οικονομία, λέγοντας “τώρα έχετε 4% ρυθμό ανάπτυξης. Αυτό για μας είναι απλά ένα όνειρο”.
Η Γερμανίδα καγκελάριος διαπίστωσε επίσης σύμπτωση απόψεων σε πολλά θέματα, όπως το πρόβλημα της μετανάστευσης, προσθέτοντας ότι Ελλάδα και Γερμανία θα στηρίξουν τις πρωτοβουλίες της πορτογαλικής προεδρίας για την πολιτική της θάλασσας.

Μεταρρυθμιστική Συνθήκη
Με δεδομένη την κοινή στάση των δύο πλευρών για υιοθέτηση της μεταρρυθμιστικής συνθήκης της Ευρώπης, ο κ. Καραμανλής τόνισε τη δυσκολία του εγχειρήματος, αναδεικνύοντας όμως και τον τρόπο που η Ευρώπη μπορεί να ξεπεράσει τα προβλήματα, κάτι που αποδεικνύει – όπως είπε – η 50ετή ιστορία της.
“Κάποιοι, όπως εμείς, θέλουν περισσότερη Ευρώπη. Αλλοι είναι πιο επιφυλακτικοί”, είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε πως με τη Γερμανία υπάρχει εγγύτητα απόψεων, το ίδιο και με τη Γαλλία. Η Γερμανίδα καγκελάριος, η οποία πρόσφατα συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, ανέφερε ως εποικοδομητική τη στάση της Γαλλίας στο θέμα της μεταρρυθμιστικής συνθήκης, χαρακτηρίζοντας πολύ θαρραλέα την απόφαση του Νικολά Σαρκοζί να μην θίξει το θέμα κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας.
Παράλληλα η κ. Μέρκελ τάχθηκε υπέρ της ανεξαρτησίας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, καθώς στην αντίθετη περίπτωση, όπως είπε, θα διακυβευτεί το ευρώ.

Το θέμα του Κοσόβου
Τόσο ο Κώστας Καραμανλής όσο και η Αγκελα Μέρκελ αναγνώρισαν τη σοβαρότητα του θέματος του Κοσόβου. Ο πρωθυπουργός επανέλαβε τη θέση του να δοθεί χρόνος ώστε να εξευρεθεί από τη διεθνή κοινότητα μια κοινά αποδεκτή λύση, για να μην δοθεί σε καμία πλευρά η αίσθηση της ταπείνωσης. “Δεν πρέπει να βιαστούμε. Αν χρειάζεται χρόνος, δεν είναι κάτι που πρέπει να αποτελεί ενοχή, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καραμανλής και είπε ότι η λύση είναι καλύτερα να είναι ενταγμένη σε μια ευρωπαϊκή προοπτική. Η καγκελάριος της Γερμανίας επισήμανε ότι δεν μπορεί να υπάρξει λύση αν η κάθε πλευρά επιμένει στις θέσεις της. Δήλωσε μάλιστα ότι αυτό ήταν που προπαγάνδισε στον πρόεδρο Κουστούνιτσα κατά την πρόσφατη συνάντησή τους.
Αναφερόμενη η καγκελάριος της Γερμανίας στο σχέδιο Αχτισάαρι μίλησε για μια προσπάθεια που δεν απέφερε αποτέλεσμα και συμπλήρωσε ότι η λύση πρέπει να εξευρεθεί υπό την αιγίδα της ομάδας επαφής.

Τουρκία
Για την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, με αφορμή και τις εκλογές στη γείτονα την Κυριακή, ο Κώστας Καραμανλής επανέλαβε την πάγια θέση της Ελλάδας ότι “πλήρης συμφω

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου