ΤΟΠΙΚΑ

Δύο τροχαία με τραυματίες

δύο-τροχαία-με-τραυματίες-298539

42χρονος τραυματίας τροχαίου μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο, στο οποίο δεν εφημέρευε πάλι νευροχειρουργός

Μετά το περιστατικό με την πτώση του 8χρονου από ύψος 4 μέτρων και την έλλειψη νευροχειρουργού σε εφημερία στο Νοσοκομείο Βόλου, έρχεται να προστεθεί ακόμη ένα συμβάν για να καταδείξει την αναγκαιότητα αλλαγής του εφημεριακού προγράμματος στο Νοσοκομείο.

Χθες το μεσημέρι 42χρονος οδηγός δικύκλου ενεπλάκη σε τροχαίο ατύχημα με Ι.Χ. Αποτέλεσμα της σύγκρουσης ήταν ο 42χρονος να τραυματιστεί στο κεφάλι, με την σύγκρουση να του έχει προκαλέσει κακώσεις κεφαλής και αυχένα. Λίγο αργότερα προσήλθε στα Επείγοντα 53χρονος μετά από τροχαίο ατύχημα και με κακώσεις κεφαλής. Για ακόμη όμως μία φορά νευροχειρουργός δεν εφημέρευε στο Νοσοκομείο.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ:Δήμητρα Παλαιοδημοπούλου

Αυξάνονται μέρα με την ημέρα τα περιστατικά που χρήζουν συγκεκριμένης ιατρικής περίθαλψης και δεν μπορούν να την έχουν καθώς πλέον οι εφημερίες στο Νοσοκομείο Βόλου είναι μειωμένες.

Γιατροί όπως οφθαλμίατροι και οδοντίατροι δεν εφημερεύουν πλέον σαββατοκύριακα αλλά και πολλές ημέρες μέσα στο μήνα, όταν για παράδειγμα τα οδοντιατρικά περιστατικά μέσα σε ένα σαββατοκύριακο, σύμφωνα με στοιχεία, είναι κατά μέσο όρο 20.

«Θύμα» του νέου εφημεριακού προγράμματος είναι και ο νευροχειρουργοί, οι οποίοι πλέον είναι μόνο δύο και δέκα ημέρες το μήνα στο πρόγραμμα δεν υπάρχει εφημερία της ειδικότητας, ούτε καν ετοιμότητας.

Η εν λόγω ειδικότητα χαρακτηρίζεται άκρως απαραίτητη για το Νοσοκομείο και τα περιστατικά, μιας και οι νευροχειρουργοί εξετάζουν σχεδόν όλους τους τραυματίες από τροχαία ατυχήματα. Η έλλειψή τους μπορεί να αποβεί μοιραία, γεγονός που έχει τονιστεί επανειλημμένως από πλειάδα γιατρών του Αχιλλοπουλείου.

Τα πρόσφατα περιστατικά δείχνουν κατά πόσο είναι αναγκαία η ύπαρξη νευροχειρουργού. Χθες το μεσημέρι σημειώθηκε τροχαίο ατύχημα στην οδό Πολυμέρη όταν ο 42χρονος οδηγός δικύκλου προσέκρουσε σε Ι.Χ. Από τη σύγκρουση ο 42χρονος χτύπησε στο κεφάλι. Αμέσως μεταφέρθηκε στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του Νοσοκομείου Βόλου με τους χειρουργούς να διαπιστώνουν πως ο 42χρονος είχε υποστεί κάκωση κεφαλής και αυχένα.

Οι ίδιο προχώρησαν στις απαραίτητες εξετάσεις προκειμένου να διαπιστώσουν τη σπουδαιότητα των τραυμάτων, ωστόσο για ακόμη μία φορά νευροχειρουργός δεν εφημέρευε και οι χειρουργοί προσπαθούσαν όσο μπορούσαν να αντιμετωπίσουν το περιστατικό. Ευτυχώς η αξονική του 42χρονου ήταν καλή και δεν χρειάστηκε η επέμβαση του νευροχειρουργού.

Λίγες ώρες αργότερα στην οδό Αναπαύσεως μηχανάκι συγκρούστηκε με Ι.Χ. με αποτέλεσμα να τραυματιστεί 53χρονος, ο οποίος μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο και κακώσεις κεφαλής και κακώσεις κάτω γνάθου. Ο 53χρονος εισήχθη στη Χειρουργική Κλινική για παρακολούθηση με τους γιατρούς να επισημαίνουν πως εάν τα περιστατικά ήταν πολύ βαριά τότε δεν θα μπορούσαν να εξεταστούν αφού και χθες δεν υπήρχε εφημερία νευροχειρουργού, ούτε ετοιμότητας.

Φοβούμενοι όμως πως τα δύο παραπάνω περιστατικά χρειαστούν τη βοήθεια των εξειδικευμένων γιατρών, ένας εκ των δύο νευροχειρουργών ειδοποιήθηκε ώστε στην περίπτωση που χρειαστεί να λάβει δράση, χωρίς να οφείλει, αλλά επειδή κατανοεί πως εάν δεν προσέλθει στο Νοσοκομείο μία ζωή μπορεί να τεθεί σε κίνδυνο.

Κάτι παρόμοιο συνέβη και το απόγευμα της Πέμπτης μετά την πτώση 8χρονου από ύψος 4 μέτρων. Ο μικρός μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Βόλου με πολύ σοβαρά τραύματα, όμως νευροχειρουργός δεν υπήρχε ούτε σε εφημερία ετοιμότητας.

Οι χειρουργοί βλέποντας την κρίσιμη κατάσταση που παιδιού ενημέρωσαν τον νευροχειρουργό, ο οποίος προσήλθε ως μη όφειλε στο Νοσοκομείο, εξέτασε το παιδί και κανόνισε τη μεταφορά του στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Παίδων στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με πληροφορίες, αν και η κατάσταση του 8χρονου ήταν εξαιρετικά κρίσιμη, χθες άλλαξαν τα δεδομένα και παρουσιάστηκαν θετικά στοιχεία στην πορεία της υγείας του.

Γιατροί και προσωπικό επισημαίνουν τις ελλείψεις που προκαλούνται από το εφημεριακό πρόγραμμα και ζητούν επιτακτικά την αλλαγή του, έτσι ώστε η εφημέρευση στο Νοσοκομείο Βόλου να είναι ασφαλής.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου