ΤΟΠΙΚΑ

Ξήλωσαν βρύσες από πολυκατοικίες σε κεντρικές συνοικίες του Βόλου

ξήλωσαν-βρύσες-από-πολυκατοικίες-σε-κ-870932

Πλημμύρισαν οι κοινόχρηστοι χώροι – «Κυνηγοί» χαλκού πίσω από τις καταστροφές και τις απώλειες ύδατος – Μέτρα από τους ενοίκους για αποτροπή νέων κλοπών

Αναστάτωση σε τουλάχιστον τέσσερις πολυκατοικίες σε κεντρικές συνοικίες του Βόλου την περασμένη Πέμπτη. Τις πρώτες πρωινές ώρες οι εξωτερικές βρύσες έτρεχαν νερά και ήταν αδύνατο να σταματήσουν οι απώλειες ύδατος, καθώς άγνωστοι δράστες ξήλωσαν τις κάνουλες.

Ρεπορτάζ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Οι ένοικοι τηλεφωνούσαν απελπισμένοι στους διαχειριστές για να αναφέρουν το πρόβλημα και να βρεθεί λύση. Το νερό έτρεχε στους δρόμους και πλημμύριζε ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα. Το πρώτο τηλεφώνημα δεν έβαλε σε υποψίες. Εντούτοις, το χρονικό διάστημα από τις 05:00 έως τις 09:00 καταγράφηκαν διαδοχικά κρούσματα.

«Κυνηγοί» χαλκού ξαναχτύπησαν πάλι. Αυτή τη φορά άρπαξαν βρύσες από τέσσερις πολυκατοικίες προκειμένου να πουλήσουν τον χαλκό στη μαύρη αγορά. Προκειμένου να αξιοποιήσουν το μέταλλο και να εξασφαλίσουν κέρδος κατέστρεψαν βρύσες κοινόχρηστων χώρων και επιβάρυναν ενοίκους με υψηλούς λογαριασμούς νερού εν μέσω ακρίβειας.

Οι δράστες, οι οποίοι παραμένουν ασύλληπτοι, εξόρμησαν στις συνοικίες του Αναύρου, του Αγίου Νικολάου και της Νέας Δημητριάδας και μετά τη μεθοδευμένη δράση τους εξαφανίστηκαν πριν προλάβει να μυριστεί κανείς το παραμικρό.

Οταν οι ένοικοι αντιλήφθηκαν τη ζημιά, οι δράστες είχαν ήδη γίνει καπνός, με τους πολίτες να προσπαθούν να διαχειριστούν το πρόβλημα και να αδυνατούν να δώσουν λύση. Ακολούθησαν ακόμη και τσακωμοί, αφού κάποιοι ζητούσαν άμεσα αντικατάσταση των καταστραμμένων βρυσών, ενώ άλλοι είχαν την άποψη πως οι βρύσες θα πρέπει να τεθούν σε αχρηστία για την αποφυγή επανάληψης του φαινομένου.

Η υπεύθυνη υποστήριξης πελατών στη Μηχανογραφική – Παπαοικονόμου ΑΕ Παροχές Υπηρεσιών Κτιρίων Ματίνα Παπαοικονόμου λέει πως «υπήρξε μεγάλη αναστάτωση».

«Εμείς πάντοτε ζητούμε να υπάρχει καλή συνεργασία ώστε να ξεπερνιούνται τα όποια προβλήματα και να μη γίνονται τσουνάμι και μόδα», σημειώνει χαρακτηριστικά, ενώ προτρέπει τους ενοίκους μετά τις καταστροφές που προκλήθηκαν και τις απώλειες ύδατος να κάνουν οικονομία στο νερό.

Παρόμοιο περιστατικό είχε καταγραφεί πριν από τέσσερις μήνες στη Νέα Ιωνία σε τρεις πολυκατοικίες, το οποίο όμως δεν αναφέρθηκε τελικά στην Αστυνομία. Σε αυτήν την περίπτωση οι ένοικοι προτίμησαν να αντικαταστήσουν τις βρύσες με πλαστικές, ώστε να αποτρέψουν στο μέλλον παρόμοια δράση.

Επίσης, τον χειμώνα οι «κυνηγοί» χαλκού αφαιρούσαν πόμολα από εξωτερικές πόρτες μην αφήνοντας μέταλλο για μέταλλο στη θέση του, ενώ η προσπάθειά τους για αφαίρεση του χαλκού από τους σωλήνες καλοριφέρ ναυάγησε με την Αστυνομία να χαλά τα σχέδιά τους.

Τίθενται ζητήματα ασφαλείας

Γενικότερα τα ζητήματα ασφαλείας απασχολούν έντονα τους ενοίκους πολυκατοικιών, ιδιαίτερα εν μέσω της θερινής σεζόν, καθώς πολλοί απουσιάζουν για καλοκαιρινές διακοπές.

Οι κλοπές ποδηλάτων και δικύκλων από πιλοτές πολυκατοικιών, ιδιαίτερα εκείνων που βρίσκονται πιο μακριά από το κέντρο της πόλης, είναι συχνό φαινόμενο, αν και οι ένοικοι έχουν λάβει πλέον αυξημένα μέτρα.

Πλέον τα δίτροχα αφήνονται σε ασφαλισμένους χώρους ώστε να μην μπορεί να τους παραβιάσει κανείς, ενώ οι διαχειριστές έχουν τοποθετήσει κάγκελα στο σύνολο των πιλοτών και στις εισόδους φωτιστικά με φωτοκύτταρα.

Η χρήση καμερών στους εξωτερικούς χώρους είναι περιορισμένη λόγω της πολύπλοκης διαδικασίας για την προστασία των προσωπικών δεδομένων που είναι δύσκολο να την τηρήσει κανείς.

Ο διαχειριστής πολυκατοικιών Κωνσταντίνος Προβίδας λέει πως υπάρχουν φόβος και ανασφάλεια στον κόσμο, γι’ αυτό λαμβάνεται κάθε δυνατό μέτρο πρόληψης και προστασίας, αφού οι διαρρήκτες χτυπούν παρά το γεγονός πως υπάρχουν φωτοκύτταρα στις εισόδους και σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και κάμερες.

Δυστυχώς, το υλικό των καμερών δεν μπορεί να αξιοποιηθεί παρά μόνο σε περιπτώσεις που αφορούν σε κακουργηματικά αδικήματα και μάλιστα σε ορισμένα από αυτά, για λόγους προστασίας των προσωπικών δεδομένων.

Οι πολίτες ασφαλίζουν τα δίκυκλά τους με αλυσίδες, ενώ τοποθετούν και συναγερμούς.

Γενικά η ζωή στις πολυκατοικίες είναι πολύ δύσκολη εν μέσω ακρίβειας. Οι ένοικοι δεν αντέχουν για να έχουν οικονομική ζημία από κλοπές και φθορές.

Ο κ. Προβίδας λέει πως οι περισσότεροι αποπληρώνουν ακόμη τους λογαριασμούς αερίου του Μαρτίου με ρυθμίσεις, καθώς τα ποσά που είχαν χρεωθεί ήταν υπέρογκα.

«Μας ταλανίζει η ακρίβεια και δυσκολευόμαστε να μαζέψουμε τα κοινόχρηστα οι πιο πολλοί», σημειώνει ο ίδιος. Ετσι εν μέσω θέρους οι ένοικοι είναι σε επιφυλακή.

Επισημαίνεται πάντως πως στο παρελθόν υπήρχαν πολύ περισσότερα κρούσματα με κλοπές χαλκού ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης. Πλέον το φαινόμενο έχει περιοριστεί, ωστόσο δεν παύει να απασχολεί κατά καιρούς.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου