ΤΟΠΙΚΑ

Πενήντα αιτήσεις για αποζημιώσεις δέχθηκε ο Δήμος Βόλου

πενήντα-αιτήσεις-για-αποζημιώσεις-δέ-872305

Περίπου 50 αιτήσεις για αποζημιώσεις από δημότες και επαγγελματίες, που επλήγησαν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα που εκδηλώθηκαν στην πόλη παραμονή του Δεκαπενταύγουστου, έχει δεχθεί τις τελευταίες δύο ημέρες ο Δήμος Βόλου.

Μετά από αίτημα της δημοτικής αρχής και ενέργειες του δημάρχου Βόλου, Αχιλλέα Μπέου, η πόλη κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και σε αυτό το πλαίσιο δίνεται δυνατότητα χορήγησης αποζημιώσεων στους πληγέντες κατοίκους και επαγγελματίες από τη θεομηνία που έπληξε την πόλη. Όπως έχει ανακοινωθεί από τον Δήμο Βόλου πρόκειται για ποσό 600 ευρώ σε νοικοκυριά ως επίδομα κάλυψης των πρώτων βιοτικών αναγκών και έως 6.000 ευρώ για την αντιμετώπιση επισκευαστικών εργασιών και την αποκατάσταση οικοσυσκευής.

Ηδη τις δύο τελευταίες ημέρες, στον Δήμο Βόλου, κατατέθηκαν περί τις 50 αιτήσεις από δημότες που διεκδικούν αποζημιώσεις για τις καταστροφές που υπέστησαν. Σύμφωνα με πληροφορίες οι αιτήσεις αφορούν κυρίως σε περιπτώσεις νοικοκυριών που διεκδικούν αποζημιώσεις για κεραμίδια που αποκολλήθηκαν, τέντες που σκίστηκαν και μονάδες κλιματισμού που υπέστησαν ζημιές.

Λιγότερες είναι οι αιτήσεις επαγγελματιών, που περιμένουν τις εκθέσεις αυτοψίας από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Βόλου, προκειμένου να υποβάλουν ολοκληρωμένους φακέλους.

Ηδη από την περασμένη Τρίτη πληγέντες απευθύνονταν στον Δήμο Βόλου για να πάρουν αιτήσεις και να ενημερωθούν για τα δικαιολογητικά που απαιτούνται, ενώ χθες και προχθές κατατέθηκαν οι πρώτες αιτήσεις.

Από τον Δήμο Βόλου έγινε γνωστή η διαδικασία για τη χορήγηση των αποζημιώσεων και συγκεκριμένα:

Α. Για το επίδομα πρώτων βιοτικών αναγκών ποσού εξακοσίων ευρώ (600,00€) σε κάθε νοικοκυριό του οποίου η κύρια κατοικία έχει πληγεί από φυσικές καταστροφές και περιέρχεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, προσκομίζονται τα εξής:

– αίτηση του δικαιούχου ή εξουσιοδοτημένου προσώπου και

– δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος (Έντυπο Ε1) τελευταίου φορολογικού έτους (για την επιβεβαίωση της κύριας ιδιόκτητης, μισθωμένης ή παραχωρημένης κατοικίας).

Α.1 Επιπλέον του επιδόματος πρώτων βιοτικών αναγκών, χορηγείται εφάπαξ επίδομα ποσού εξακοσίων ευρώ (600,00€) στις παρακάτω κατηγορίες πληγέντων από φυσικές καταστροφές:

– πολύτεκνοι, με επιπλέον προσκόμιση πιστοποιητικού οικογενειακής κατάστασης του οικείου Δήμου και

– άτομα με αναπηρίες που λαμβάνουν προνοιακό επίδομα από τα εφαρμοζόμενα προγράμματα του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, με επιπλέον προσκόμιση απόφασης έγκρισης χορήγησης επιδόματος αναπηρίας από τον ΟΠΕΚΑ ή βεβαίωσης χορήγησης επιδόματος αναπηρίας από τον ΟΠΕΚΑ.

Β. Για το επίδομα ποσού μέχρι έξι χιλιάδων ευρώ (6.000,00 €) κατ’ ανώτατο όριο, στους πληγέντες φυσικών καταστροφών για την αντιμετώπιση απλών επισκευαστικών εργασιών των κύριων κατοικιών που επλήγησαν ή/και την αντικατάσταση οικοσκευής τους, προσκομίζονται, σε περιπτώσεις πλημμύρας, τα εξής:

– αίτηση του δικαιούχου ή εξουσιοδοτημένου προσώπου

– δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος (Έντυπο Ε1) τελευταίου φορολογικού έτους (για την επιβεβαίωση της κύριας ιδιόκτητης, μισθωμένης ή παραχωρημένης κατοικίας και τον αριθμό των εξαρτώμενων ή/και φιλοξενούμενων μελών του δικαιούχου) και

– τελευταία υποβληθείσα Δήλωση Στοιχείων Ακινήτων (Έντυπο Ε9) συνοδευόμενη από υπεύθυνη δήλωση στην οποία θα δηλώνεται ότι δεν υπάρχει μεταβολή, σε περίπτωση ιδιόκτητης κατοικίας.

Σε περίπτωση που οι δικαιούχοι της οικονομικής ενίσχυσης είναι περισσότεροι του ενός, λόγω συγκατοίκησης κ.λπ., η οικονομική ενίσχυση χορηγείται σε έναν εξ αυτών, μετά από εξουσιοδότηση που θα του παρέχουν οι υπόλοιποι.

Για τις επιχειρήσεις

Σε ό,τι αφορά σε ζημιές σε επιχειρήσεις κάθε είδους οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να προσκομίσουν αιτήσεις των πληγεισών επιχειρήσεων και φωτογραφίες προκειμένου να διαβιβαστούν στην αρμόδια επιτροπή της Π.Ε. Μαγνησίας και Σποράδων που θα προχωρήσει σε αυτοψία και καταγραφή των ζημιών και εν συνεχεία στην αποζημίωσή τους.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου