ΤΟΠΙΚΑ

Δύο νέες έρευνες για απάτες

δύο-νέες-έρευνες-για-απάτες-872871

Προκαταρκτική εξέταση παρήγγειλε η Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Βόλου για δύο ξεχωριστές υποθέσεις ηλεκτρονικής απάτης σε βάρος ισάριθμων Βολιωτών, οι οποίοι είδαν τις οικονομίες τους να κάνουν φτερά από τη μία στιγμή στην άλλη τέλη Μάϊου με αρχές Ιουνίου.

Οι παθόντες, οι οποίοι είναι μεσήλικες, ζημιώθηκαν με ποσά 1.700 και 13.500 ευρώ αντίστοιχα μετά από μηνύματα στο ηλεκτρονικό τους ταχυδρομείο.

Ο πρώτος μπήκε σε περιπέτεια όταν έλαβε e-mail με το οποίο ενημερωνόταν για την παροχή υπηρεσιών από «μαϊμού» επιχειρηματία και απάντησε.

Ο δεύτερος έκανε το λάθος να οδηγηθεί σε link που τον παρέπεμπε σε απατηλό μήνυμα τραπέζης με εικονικό περιβάλλον.

Οι απατεώνες άρπαξαν στο λεπτό τα προσωπικά τους δεδομένα και έκλεψαν τις οικονομίες τους μεταφέροντας τα χρήματα σε άλλους λογαριασμούς.

Στο πλαίσιο της αστυνομικής προανάκρισης, που διενεργήθηκε το προηγούμενο χρονικό διάστημα από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Βόλου, διαπιστώθηκε ποιοι είναι οι λογαριασμοί στους οποίους έγιναν οι μεταφορές των χρημάτων και μετά την εξέλιξη αυτή η Εισαγγελία Βόλου ζητεί την ταυτοποίηση των κατόχων τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι λογαριασμοί είναι σε ελληνικές τράπεζες, ενώ τα στοιχεία των κατόχων θα προκύψουν από την άρση του τραπεζικού απορρήτου.

Οι υπαίτιοι θα κληθούν σε απολογία μετά τη διασταύρωση των στοιχείων ταυτοτήτων τους και την παραπομπή τους σε δίκη.

Οργιάζουν οι απάτες

Η εξαπάτηση πολιτών καταγράφει ραγδαία αύξηση από την πανδημία και μετά, διότι ολοένα και περισσότεροι πολίτες χρησιμοποιούν τις νέες τεχνολογίες. Οι επιτήδειοι εφευρίσκουν συνεχώς διαφορετικά κόλπα για να προσεγγίζουν ανυποψίαστους πολίτες και να αλιεύουν τα προσωπικά τους δεδομένα. Η Ελληνική Αστυνομία συμβουλεύει με κάθε τρόπο τους πολίτες να είναι πολύ προσεκτικοί και να μην απαντούν σε περίεργα μηνύματα.

Επίσης, μεγάλη έξαρση καταγράφουν και οι τηλεφωνικές απάτες. Σε μήνυμά της σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλίας προτρέπει τους πολίτες να μη γνωστοποιούν σε καμία περίπτωση τα προσωπικά τους δεδομένα.

Αναλυτικά στο μήνυμά της αναφέρει τα εξής:

«#Είμαστε_προσεκτικοί

✔ Επιτήδειοι προσποιούνται δημόσιους λειτουργούς, αστυνομικούς, λογιστές κ.λπ. ελπίζοντας ότι κάποιος θα «τσιμπήσει»…

Ανάλογα με την επικαιρότητα μπορεί να επικαλεστούν οτιδήποτε.

Σε καμία περίπτωση MΗ γνωστοποιείς προσωπικά οικονομικά σου δεδομένα (προσωπικούς κωδικούς, ΡΙΝ, κωδικούς e-banking, κωδικούς επαλήθευσης κ.λπ.)».

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου