ΤΟΠΙΚΑ

Ληγμένα κρέατα και γαλακτοκομικά

ληγμένα-κρέατα-και-γαλακτοκομικά-301796

Ληγμένα κρέατα και γαλακτοκομικά και τρόφιμα που έχουν παρασκευασθεί ή συντηρηθεί ή συσκευαστεί ή διατηρηθεί κάτω από συνθήκες που δεν πληρούν τις ειδικές διατάξεις εντοπίστηκαν από ελέγχους του τμήματος Εμπορίου και Τουρισμού της Διεύθυνσης Ανάπτυξης Περιφερειακών Ενοτήτων Μαγνησίας και Σποράδων τον μήνα Απρίλιο ενόψει του Πάσχα.

Ειδικότερα η υπηρεσία πραγματοποίησε 46 αγορανομικούς και δειγματοληπτικούς ελέγχους, στις περιοχές Βόλου, Νέας Ιωνίας, Πορταριάς, Κατηχωρίου, Άλλης Μεριάς, Αλμυρού και Σκιάθου Μαγνησίας, σε υποκαταστήματα σούπερ μάρκετ, καταστήματα μαζικής εστίασης και αναψυχής (ουζερί – μεζεδοπωλείο, ταβέρνα, τσιπουράδικα), πρατήρια υγρών καυσίμων, εμπορικά καταστήματα πώλησης ετοίμων ενδυμάτων και υποδημάτων, κατάστημα πώλησης κατεψυγμένων προϊόντων, κρεοπωλεία, αρτοποιεία, οπωροπαντοπωλεία και επιχειρήσεις χονδρικής εμπορίας κρεάτων.

Το κλιμάκιο των υπαλλήλων πραγματοποίησε συνολικά 26 ελέγχους σε κρεοπωλεία, υποκαταστήματα σούπερ μάρκετ και επιχειρήσεις χονδρικής εμπορίας κρεάτων των περιοχών Βόλου, Νέας Ιωνίας και Αλμυρού Μαγνησίας.

Κατά τη διάρκεια των ελέγχων αυτών διαπιστώθηκαν τρεις παραβάσεις. Η μία εξ αυτών αφορά σε προϊόντα κρέατος, τα οποία ήταν νωπά και είχαν καταψυχθεί, στερούνταν επισήμανσης (ενδείξεων) και είχαν παρασκευασθεί, συντηρηθεί, συσκευαστεί και διατηρηθεί κάτω από συνθήκες που δεν πληρούσαν τις ειδικές διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας και τα οποία κατασχέθηκαν και καταστράφηκαν επί τόπου από τα μέλη του μικτού κλιμακίου. Σε βάρος του παραβάτη θα κινηθεί η προβλεπόμενη από τη Νομοθεσία διαδικασία επιβολής κυρώσεων, από τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής.

Επίσης διαπιστώθηκε μία παράβαση για στέρηση ενδεικτικής πινακίδας πώλησης κρέατος, στην οποία να αναγράφεται το πωλούμενο προϊόν, η προέλευσή του και η τιμή λιανικής πώλησής του και σε βάρος του παραβάτη επιβλήθηκε, με επί τόπου πράξη βεβαίωσης παράβασης πρόστιμο 500 € και μία παράβαση για διάφορα συσκευασμένα τρόφιμα (προϊόντα κρέατος και γαλακτοκομικά) η ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας των οποίων είχε παρέλθει κατά την ημέρα του ελέγχου. Τα εν λόγω προϊόντα κατασχέθηκαν και καταστράφηκαν επί τόπου από τα μέλη του μικτού κλιμακίου και σε βάρος του παραβάτη θα κινηθεί η προβλεπόμενη από τη νομοθεσία διαδικασία.

Επιπλέον και στο πλαίσιο των ελέγχων που έγιναν από το συγκεκριμένο μικτό κλιμάκιο, διενεργήθηκαν και τιμοληψίες σε κρέατα, προκειμένου να διαπιστωθεί η διαμόρφωση των τιμών λιανικής πώλησής τους από τα στοιχεία που συλλέχθηκαν από την Υπηρεσία προκύπτει ότι κατά μέσο όρο, η τιμή λιανικής πώλησης για το αρνί κυμάνθηκε από 6,00€/κιλό έως 10,00€/κιλό και για το κατσίκι από 7,00€/κιλό έως 10,00€/κιλό.

Τονίζεται πως διαπιστώθηκαν πέντε αγορανομικές παραβάσεις, οι οποίες και αφορούσαν η μία σε μη αναγραφή στους τιμοκαταλόγους καταστήματος μαζικής εστίασης και αναψυχής της ένδειξης «κατεψυγμένο», δίπλα από προσφερόμενα φαγητά και η μία σε μη τήρηση αριθμημένων διπλότυπων μπλοκ από κατάστημα μαζικής εστίασης και αναψυχής, στα οποία αναγράφονται αναλυτικά τα είδη που κατανάλωσε ο πελάτης, η αντίστοιχη για κάθε είδος τιμή τιμοκαταλόγου και η συνολική αξία των ειδών που καλείται να πληρώσει και στους δύο παραβάτες θα ασκηθεί ποινική δίωξη.

Επίσης εντοπίστηκε μία παράβαση για διάθεση στην κατανάλωση τροφίμων με περασμένη ημερομηνία λήξης ή ελάχιστης διατηρησιμότητας και θα ασκηθεί επίσης ποινική δίωξη και επιβολή διοικητικού προστίμου, ενώ εντοπίστηκαν και δύο παραβάσεις για στέρηση ενδεικτικών πινακίδων με το είδος, την προέλευση και την τιμή πώλησης και επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο 500€.

Ακόμα λήφθηκαν συνολικά 17 δείγματα, εκ των οποίων τα εννέα βάση προγράμματος της Υπηρεσίας και αφορούσαν υγρά καύσιμα και τα υπόλοιπα οκτώ βάση πρωτοκόλλου συνεργασίας της Υπηρεσίας με τη Χημική Υπηρεσία Βόλου και αφορούσαν τα τρία σε κατεψυγμένα ιχθυηρά και τα πέντε σε τσίπουρα, εμφιαλωμένα και χύμα. Όλα τα δείγματα στάλθηκαν στο Γενικό Χημείο του Κράτους για εξέταση.

Τέλος ύστερα από ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν από την Υπηρεσία τους προηγούμενους μήνες, διαβιβάσθηκαν στον αρμόδιο Εισαγγελέα για την επιβολή ποινικών κυρώσεων πέντε παραβάσεις, οι οποίες αφορούσαν μία σε κατοχή και πώληση λουκάνικων, τα οποία στερούνταν των προβλεπόμενων ενδείξεων, δύο σε πώληση, βάση παραστατικών στοιχείων (Δελτία Αποστολής – Τιμολόγια), προϊόντων κρέατος από λιανοπωλητές σε επιχείρηση χονδρικής εμπορίας κρεάτων, για μεταπώληση και εμπορία και δύο σε μη υποβολή στοιχείων από ελεγχόμενους, τα οποία ζητήθηκαν εγγράφως από την Υπηρεσία.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου