ΤΟΠΙΚΑ

Αρμαγεδδών… έπληξε τον Βόλο

αρμαγεδδών-έπληξε-τον-βόλο-875705

Αρμαγεδδών ακόμη και στο κέντρο του Βόλου από το καιρικό φαινόμενο της «ψυχρής λίμνης» που έπληξε την περιοχή, την περασμένη Κυριακή το απόγευμα, με την πόλη να βιώνει τι σημαίνει κλιματική αλλαγή. Σε 40 λεπτά της ώρας, ο όγκος του νερού ήταν ίσος με τον υετό ενάμιση χειμερινού μήνα, φθάνοντας στα 62,9χιλιοστά, ενώ χαλάζι και ισχυρές ριπές ανέμων, που έφθαναν στα 87 χιλιόμετρα την ώρα, σάρωσαν την πόλη. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα, που όμοιά τους δεν έχει ζήσει ο Βόλος τα τελευταία 75 χρόνια, προκάλεσαν μεγάλα προβλήματα. Κεντρικοί δρόμοι έγιναν ποτάμια, δέντρα ξεριζώθηκαν και έσπασαν κλαδιά, κατέρρευσαν φωτεινοί σηματοδότες, ακόμη και στύλοι της ΔΕΗ, πλημμύρισαν δεκάδες επιχειρήσεις και υπόγεια σπιτιών ενώ λίγο έλειψε να υπάρξει ακόμη και ανθρώπινη απώλεια, όταν κλαδιά από πλάτανο στην Ανακασιά έσπασαν από τη μανία του ανέμου και έπεσαν πάνω σε διερχόμενη γυναίκα που έτρεχε για να προστατευτεί από τη μανία του καιρού. Η πόλη κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Εως και χθες, Δήμος, ΔΕΥΑΜΒ, Πυροσβεστική Υπηρεσία και Λέσχη Ειδικών Δυνάμεων Μαγνησίας βρίσκονταν στους δρόμους για να επιλύσουν προβλήματα που προκάλεσε η μανία της φύσης…

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Λίγο πριν τις πέντε το απόγευμα της περασμένης Κυριακής ξέσπασαν στον Βόλο τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Ισχυρές ριπές ανέμων σάρωναν τα πάντα στο πέρασμά τους, ενώ ακολούθησαν χαλάζι και καταρρακτώδης βροχή. Ο όγκος του νερού ήταν τόσο μεγάλος που δεν προλάβαινε να απορροφηθεί από το δίκτυο ομβρίων, ενώ σε συνδυασμό με τις φερτές ύλες που παρασύρθηκαν αλλά και υλικά από τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη, δημιουργήθηκαν πλημμυρικά φαινόμενα.

Ενδεικτικό της ορμής με την οποία κινούνταν το νερό, ήταν ότι στο κέντρο της πόλης, εκτοξεύτηκαν μέχρι και μαντεμένια καπάκια των 50 κιλών (!) και δημιουργήθηκαν πίδακες

Σε Λαρίσης, Γρηγορίου Λαμπράκη, 2ας Νοεμβρίου, Ιάσονος και Δημητριάδος, το ύψος του νερού στο οδόστρωμα έφθασε στους 40 πόντους (!), ξεπερνώντας το ύψος των πεζοδρομίων και μπαίνοντας μέσα στις επιχειρήσεις. Χαρακτηριστική η εικόνα που δημιουργήθηκε στον κυκλικό κόμβο του Δημαρχείου. Το σκηνικό θύμιζε… θάλασσα. Νησίδες είχαν καλυφθεί κάτω από τον όγκο του νερού και μόνο το σιντριβάνι με την Αργώ ήταν ορατό.

Για περίπου μισή ώρα, εκατοντάδες αυτοκίνητα εγκλωβίστηκαν στον δρόμο, αδυνατώντας εξαιτίας του ύψους του νερού να προχωρήσουν ή να επιστρέψουν. Στην οδό Ιάσονος ΙΧΕ αυτοκίνητα βρίσκονταν δίπλα -δίπλα με ολόκληρα ψυγεία παγωτών που παρασύρθηκαν από τα νερά της βροχής, ακόμη και χημική τουαλέτα που κατηφόριζε από την Τοπάλη.

Τροχαία και εθελοντές της Λέσχης Ειδικών Δυνάμεων, διέκοψαν την κυκλοφορία στέλνοντας πίσω όσα αυτοκίνητα πλησίαζαν για να εισέλθουν στο πλημμυρισμένο κέντρο της πόλης.

Γέφυρα για τον απεγκλωβισμό μωρού

Οδηγός ΙΧΕ που είχε στο αυτοκίνητο μωρό, αναγκάστηκε να ανέβει πάνω στον κόμβο του Δημαρχείου και βγήκε έξω εκλιπαρώντας να απομακρυνθεί το παιδί του που είχε τρομάξει από το σκηνικό που έζησε.

Εθελοντής της Λέσχης Ειδικών Δυνάμεων ανέλαβε να πάρει αγκαλιά το παιδί και με δικό του όχημα να το μεταφέρει στην ασφάλεια του σπιτιού του, όπως του υπέδειξε ο πατέρας.

Οι χείμαρροι Ξηριάς, Κραυσίνδωνας και Αναυρος «φούσκωσαν» από τα ορμητικά νερά της βροχής.

Το ύψος του νερού έφθασαν σχεδόν στις γέφυρες, ωστόσο τα αντιπλημμυρικά έργα, φαίνεται να άντεξαν και οι χείμαρροι δεν «έσπασαν», προστατεύοντας την πόλη από ακόμη πιο σημαντικά προβλήματα.

Ξύπνησαν εφιάλτες του 2006

Σε Νεάπολη, Αγίους Αναργύρους και Παλιό Λιμεναρχείο οι κάτοικοι έζησαν ξανά τον εφιάλτη του 2006. Οι δρόμοι έγιναν ποτάμια και τα ορμητικά νερά εισέβαλαν σε σπίτια και επιχειρήσεις προκαλώντας σε κάποιες περιπτώσεις ολοκληρωτικές καταστροφές.

Επαγγελματίες είδαν τις περιουσίες τους και τους κόπους μιας ζωής να χάνονται κάτω από τον όγκο του νερού, που δεν άφησε τίποτα όρθιο στο πέρασμά του.

Μόνο η Πυροσβεστική Υπηρεσία κλήθηκε σε 38 περιπτώσεις για αντλήσεις υδάτων, στην περιοχή της Νεάπολης σε γυμναστήριο, συνεργείο, καφενείο και άλλες επιχειρήσεις και στην οδό Λαρίσης, κυρίως σε καφετέριες.

Προβλήματα σημειώθηκαν και στην οδό Αργοναυτών αλλά και στην περιοχή του Αγίου Κωνσταντίνου.

Στη συνοικία των Αγίων Αναργύρων, ένα γυμναστήριο και ένα συνεργείο αυτοκινήτων υπέστησαν ολοκληρωτική καταστροφή.

Στο γυμναστήριο, στην οδό Νικηταρά, το νερό έφθασε στους 50 πόντους, με αποτέλεσμα να προκληθούν ζημιές στο παρκέ, αλλά και στα όργανα γυμναστικής.

Στο συνεργείο, επίσης στην οδό Νικηταρά, καταστράφηκαν ανυψωτικά, τζογόμετρα, φρονόμετρα, διαγνωστικά.

Πλημμύρισε μέχρι και η Πυροσβεστική!

Απίστευτο κι όμως πυροσβέστες την ώρα που επιχειρούσαν παντού στην πόλη για να προσφέρουν βοήθεια σε δημότες και επαγγελματίες, είδαν και το δικό τους «σπίτι» να πλημμυρίζει.

Στον πρώτο όροφο του κτιρίου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Βόλου, μπήκε βροχή από την οροφή, με αποτέλεσμα στα γραφεία να υπάρχει νερό σε ύψος 10-20 πόντων και τους πυροσβέστες να τρέχουν να προστατεύσουν δημόσια έγγραφα.

Επεσαν φωτεινός σηματοδότης και στύλος της ΔΕΗ

Δεκάδες πτώσεις δέντρων, πάνω από 50 περιπτώσεις, σημειώθηκαν παντού στην πόλη. Χαρακτηριστικά, στο Φυτόκο, λεύκα 35 μέτρων ξεριζώθηκε από τη μανία του ανέμου και έπεσε πάνω σε περίφραξη σπιτιού και τα κλαδιά της πάνω στη στέγη. Σε 37 περιπτώσεις επενέβη η Πυροσβεστική για την κοπή δέντρων και κλαδιών, σε δεκάδες ο Δήμος Βόλου.

Ακόμη και στύλος της ΔΕΗ κατέρρευσε από τη μανία του ανέμου και έπεσε πάνω σε σπίτι στη συμβολή των οδών Δεληγεώργη και Δημάρχου Γεωργιάδου. Η περιοχή έμεινε χωρίς ρεύμα, μέχρι συνεργείο του ΔΕΔΔΗΕ να επιδιορθώσει τη βλάβη.

Στη Ν. Δημητριάδα, κάτω από το ΕΑΚ Βόλου, έπεσε ακόμη και ολόκληρος φωτεινός σηματοδότης, παρασύροντας προφανώς και δέντρο το οποίο επίσης βρέθηκε πεσμένο.

Σε διάφορα σημεία της πόλης, όπου γίνονται έργα αντικατάστασης του δικτύου ύδρευσης, άνοιξαν ολόκληρα χαντάκια, εγκλωβίζοντας από αυτοκίνητα μέχρι κάδους.

Ολες οι δυνάμεις στους δρόμους

Από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η κακοκαιρία, όλες οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής, του Δήμου Βόλου, της ΔΕΥΑΜΒ αλλά και εθελοντές της Λέσχης Ειδικών Δυνάμεων Μαγνησίας και της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης Μαγνησίας, βρέθηκαν στους δρόμους για την επίλυση των προβλημάτων.

Μέχρι και χθες, 48 ώρες μετά τα ακραία καιρικά φαινόμενα, συνεργεία των υπηρεσιών μάχονταν για την επίλυση προβλημάτων που προκλήθηκαν στην πόλη.

Χαρακτηριστικό είναι ότι έως και χθες το πρωί, η στοά Ματσάγγου θύμιζε… λίμνη και με μικρές αντλίες εθελοντές της ΛΕΔ, κατάφεραν να απομακρύνουν τα νερά.

Οκτώ ώρες χωρίς νερό η Νεάπολη

Οκτώ ώρες χωρίς νερό έμεινε χθες η Νεάπολη. Όπως ανακοινώθηκε από τη ΔΕΥΑΜΒ, «λόγω της καταιγίδας προκλήθηκαν αρρυθμίες στα φρεάτια ελέγχου του δικτύου ύδρευσης της περιοχής της Νεάπολης και συγκεκριμένα εμφανίστηκαν αυξομειώσεις στη πίεση του δικτύου με αποτέλεσμα την εμφάνιση βλαβών στο δίκτυο».

Συνεργεία της υπηρεσίας βρέθηκαν στη περιοχή και επιχειρούσαν για τη ταχύτερη αντιμετώπιση των βλαβών.

Αντίστοιχα προβλήματα σημειώθηκαν στις περιοχές των Μελισσιατίκων και της Καλλιθέας στη Ν. Ιωνία, στις οποίες υπήρξαν επίσης διακοπές υδροδότησης, που διήρκησαν έως τις πρώτες μεσημβρινές ώρες.

Τρεις ώρες χωρίς νερό έμεινε και η περιοχή στη Χρυσή Ακτή Παναγιάς για την επιδιόρθωση βλάβης σε κεντρικό αγωγό.

Σημειώνεται ότι και προχθές, Δευτέρα, λόγω βλάβης στο δίκτυο ύδρευσης διακόπηκε η υδροδότηση σε εκτεταμένο τμήμα της περιοχής των Αγ. Αναργύρων.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Χθες το μεσημέρι, έγινε γνωστό, ότι μετά από την πρωτοβουλία και τις παρεμβάσεις της Δημοτικής Αρχής και του δημάρχου Βόλου Αχιλλέα Μπέου, από το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, ο Δήμος Βόλου κηρύσσεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, μετά τη θεομηνία της περασμένης Κυριακής, και έτσι ανοίγει ο δρόμος για την καταβολή αποζημιώσεων στους πληγέντες

Από τον Δήμο Βόλου καλούνται οι πολίτες οι περιουσίες των οποίων επλήγησαν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα που εκδηλώθηκαν στην πόλη του Βόλου, την Κυριακή 14 Αυγούστου, να προσέλθουν στο Δημαρχείο και στην αρμόδια Διεύθυνση Οικονομικών, αντιδήμαρχος, Ανδρέας Ζέρβας τηλ. 2421350221, και να υποβάλουν αίτημα αποζημίωσης για ζημίες που υπέστησαν.

Σημειώνεται ότι ήδη από χθες δεκάδες πολίτες απευθύνθηκαν στον Δήμο, προκειμένου να παραλάβουν τις αιτήσεις και να προσκομίσουν δικαιολογητικά (αυτοψία από Πυροσβεστική, φωτογραφίες κ.α.).

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου