ΤΟΠΙΚΑ

Λαμπρό τα Πάσχα του Καλοκαιριού στην Μητρόπολη Δημητριάδος

λαμπρό-τα-πάσχα-του-καλοκαιριού-στην-μ-877585

Με την δέουσα λαμπρότητα και ιεροπρέπεια, η Εκκλησία της Δημητριάδος γιόρτασε φέτος την μεγαλύτερη Θεομητορική εορτή, την Κοίμηση της Παναγίας μας, σε πλήθος ιερών προσκυνημάτων αφιερωμένων στη χάρη Της. Επίκεντρο του εορτασμού ήταν ο Ιερός Ναός Ευαγγελιστρίας Ν. Ιωνίας, όπου την παραμονή της εορτής τελέστηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Δημητριάδος κ. Ιγνατίου. Παρέστησαν οι Βουλευτές Μαγνησίας κ.κ. Χρήστος Μπουκώρος, Αθανάσιος Λιούπης και Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, εκπρόσωποι των Στρατιωτικών, Αστυνομικών, Λιμενικών και Πυροσβεστικών αρχών και πλήθος προσκυνητών. Στο τέλος του Εσπερινού εψάλησαν τα Εγκώμια της Παναγίας, ενώπιον του Θεομητορικού Επιταφίου και ακολούθησε η Αρτοκλασία στο προαύλιο του Ναού, μετά την οποία ο Σεβασμιώτατος κήρυξε τον Θείο Λόγο.

Στην ομιλία του ο κ. Ιγνάτιος αναφέρθηκε στις «Προσφυγοπούλες Παναγιές», τις Ιερές εικόνες της Παναγίας μας, που μετέφεραν οι πρόσφυγες πρόγονοί μας, κατά τον ξεριζωμό από την Ιωνική γη, στις οποίες ήταν αφιερωμένος ο φετινός κύκλος των Αυγουστιάτικων Παρακλήσεων. «Οι Εικόνες αυτές κουβαλούν όλον τον πόνο των πατέρων μας. Είναι οι ίδιοι εκείνοι άνθρωποι που γιόρταζαν τούτες τις μέρες την Παναγία μας, στις πόλεις και στα χωριά της Μικράς Ασίας, που βίωσαν την πίστη και τον Ελληνικό πολιτισμό. Σ’ Εκείνη κατάφευγαν στα προβλήματα και στις ανάγκες τους. Όμως, ήρθε η δύσκολη ώρα, καρπός ενός αδικαιολόγητου διχασμού. Ο διχασμός της Αθήνας έφερε την καταστροφή στην Μικρά Ασία. Αυτόν πλήρωσαν ακριβά οι πρόγονοί μας, και φεύγοντας πήραν μαζί τους ό,τι πολυτιμότερο, τις Εικόνες και τα Λείψανα των Αγίων τους, για να ξεκινήσουν μια καινούργια ζωή. Και αυτός ο Ναός, στον οποίον βρισκόμαστε, χτίστηκε, πέτρα – πέτρα, από τους πρόσφυγες, μέσα του στεγάστηκε η πίστη τους, έγινε το σπίτι και το καταφύγιό τους… Γι’ αυτό, σήμερα μνημονεύουμε τα ονόματά τους, καταθέτοντας την ευγνωμοσύνη μας…».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Σεβασμιώτατος παρατήρησε ότι «και σήμερα, πολλές φορές, είμαστε κι εμείς πρόσφυγες. Βιώνουμε ραγδαίες αλλαγές και ανατροπές στη ζωή μας, από τη μια στιγμή στην άλλη καταρρέουν τα πάντα. Τότε, οφείλουμε να στραφούμε στην Παναγία την Δεομένη και να σηκώσουμε τα χέρια μας σε προσευχή, ν’ ατενίσουμε τον ουρανό και να παρακαλέσουμε Εκείνη να γίνει Πρέσβειρα για τον καθένα μας. Και να γνωρίζουμε ότι ο Θεός αμείβει εκείνον που ξέρει να δέεται και ν’ αντλεί κουράγιο από την πίστη του σ’ Εκείνον… Να κρατήσουμε την ενότητά μας. Αυτή είναι η δύναμή μας, η Ορθοδοξία μας, η ζωή μας…».

Ακολούθησε η λιτάνευση του Επιταφίου της Παναγίας στους δρόμους πέριξ του Ναού.

Ανήμερα της εορτής ο Σεβασμιώτατος λειτούργησε στην πανηγυρίζουσα Ιερά Μονή Παναγίας Άνω Ξενιάς, πλαισιωμένος από πλειάδα Κληρικών, παρουσία του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ κ. Χρήστου Τριαντόπουλου, των Βουλευτών Μαγνησίας κ.κ. Χρήστου Μπουκώρου και Αθανασίου Λιούπη, του Δημάρχου Αλμυρού κ. Χατζηκυριάκου, εκπροσώπων των Αρχών και πλήθος προσκυνητών. Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στην αναγέννηση της Μονής επί Ηγουμενίας του σημερινού Μητροπολίτου Κερκύρας κ. Νεκταρίου, «που συνεχίζεται και σήμερα, επί Νεκταρίου του Β΄, με σύνεση, επιμέλεια και πίστη, ο οποίος συγκρότησε νέα εκλεκτή αδελφότητα. Πρόκειται για θαύμα του Θεού να ανασυγκροτούνται στην εκκοσμικευμένη εποχή μας τα Μοναστήρια μας, που βιώνουμε πληθωρικά στην Μητρόπολή μας». Ο κ. Ιγνάτιος ευχαρίστησε τον Ηγούμενο για τους κόπους και τις θυσίες και το ευρύτερο έργο που επιτελεί στην περιοχή.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου