ΤΟΠΙΚΑ

8.000 Βολιώτες σε ακραία φτώχεια

8-000-βολιώτες-σε-ακραία-φτώχεια-878763

ΑΝΑΠΑΝΤΕΧΑ ΜΕΓΑΛΟ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ

Ανεργη γυναίκα επέμενε να πάει… εργάτης στη Χαλυβουργία – Αγωνία για μία θέση εργασίας

Βολιώτισσα μέσης ηλικίας επέμενε να προταθεί από στελέχη του Job Center για τη θέση εργάτη στη Χαλυβουργία! Δεν την ένοιαζε ότι θα έπρεπε να εργαστεί σαν άντρας, κουβαλώντας σίδερα και διάφορα αντικείμενα. Η αγωνία της ήταν να εξασφαλίσει μία θέση εργασίας και τα στοιχειώδη έσοδα για να ζήσει με αξιοπρέπεια, κερδίζοντας ακόμη κι ένα «σκληρό» μεροκάματο…

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Το περιστατικό καταγράφηκε το τελευταίο χρονικό διάστημα στις εγκαταστάσεις της νέας δομής που λειτουργεί στο πλαίσιο του Δήμου Βόλου, του Job Center, μέσω του οποίου άνεργοι δημότες αναζητούν μία θέση εργασίας. Και έρχεται να καταδείξει την αγωνία ανέργων να επιστρέψουν στην αγορά εργασίας για να εξασφαλίσουν το πολύτιμο μεροκάματο που θα τους επιστρέψει παράλληλα να επιστρέψουν ως ενεργά μέλη στη ζωή.

Σήμερα, το πρόβλημα της ανεργίας και της ακραίας φτώχειας στον Δήμο Βόλου είναι αναπάντεχα μεγάλο. Αυτή την περίοδο, στο Κέντρο Κοινότητας Βόλου οι ωφελούμενοι έχουν ξεπεράσει τους 8.000 πολίτες. Πρόκειται για άτομα που λαμβάνουν είτε ΚΕΑ, είτε συντάξεις υπερηλίκων, είτε επιδόματα αναπηρίας, είτε επιδόματα στέγασης και ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας.

Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι όταν άνοιγε τις πύλες του το Κέντρο Κοινότητας στον Βόλο, υπήρχαν εκτιμήσεις ότι θα χρειαστεί να εξυπηρετήσει περίπου 4.000 – 4.500 ωφελούμενους στην πόλη. Με τα σημερινά στοιχεία, οι ωφελούμενοι είναι σχεδόν οι διπλάσιοι, διαψεύδοντας με δραματικό τρόπο, τις αρχικές εκτιμήσεις για το πρόβλημα της ανεργίας και της ακραίας φτώχειας στην περιοχή.

65 άτομα πέρασαν ήδη από το Job Center

To Job Center αποτελεί μία ενδιάμεση δομή ανάμεσα στον ΟΑΕΔ και τις υπηρεσίες που λειτουργούν στο πλαίσιο του Δήμου Βόλου για την υποστήριξη ατόμων που ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας.

Ξεκίνησε να λειτουργεί στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ με χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, τον Απρίλιο του 2022 και ήδη έχει υποδεχθεί 65 άτομα που αναζητούν εργασία.

Απευθύνεται σε ανέργους κάθε ηλικίας, που είτε ζουν στην αποκαλούμενη περιοχή παρέμβασης, δηλαδή στις συνοικίες Παλαιών, Νεάπολης, Αγ. Αναργύρων, Ν. Ιωνίας και σε τμήμα του Βόλου, είτε επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν σε αυτή τη «ζώνη». Πρόκειται για μία ζώνη στην οποία σύμφωνα με μελέτη που έγινε πριν από το 2017 εντοπίζονται οι μεγαλύτεροι θύλακες φτώχειας, αν και εκτιμάται ότι η κατάσταση έχει αλλάξει άρδην και το πρόβλημα έχει επεκταθεί μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, το κλείσιμο επιχειρήσεων και την απώλεια θέσεων εργασίας.

Η δομή που λειτουργεί με συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ε.Ε., στεγάζεται στο κτίριο της πρώην ΑΝΕΒΟ, στην περιοχή των Παλαιών. Και όπως εξηγεί ο υπεύθυνος της πράξης, κ. Νίκος Αντωνάκης, έρχεται να σταθεί στο πλευρό των ανέργων που βιώνουν τη δική τους «Οδύσσεια» για να εξασφαλίσουν μία θέση εργασίας.

Στο Job Center μπορεί να απευθυνθεί κάθε άνεργος. Σύμφωνα με τον κ. Αντωνάκη παρέχονται υπηρεσίες σε δύο επίπεδα. Το πρώτο είναι το άμεσο, με την αναζήτηση θέσης εργασίας. Στη δομή, μπορεί να πάει ο ενδιαφερόμενος και να του παραχωρηθεί χώρος με τηλέφωνο και ηλεκτρονικό υπολογιστή προκειμένου να αναζητήσει ο ίδιος εργασία, ενώ σύμβουλοι βρίσκονται στο πλευρό του για τον κατευθύνουν και να τον βοηθήσουν ακόμη και για τη σύνταξη βιογραφικού ή πώς πρέπει να εμφανιστεί και να στηθεί απέναντι σε κάθε εργοδότη.

Υπάρχει όμως και ο έμμεσος τρόπος, μέσω της ενίσχυσης των προσόντων του κάθε ανέργου, προκειμένου να μπορέσει να έχει πιο εύκολη πρόσβασης στην αγορά εργασίας.

Στον ίδιο χώρο γίνονται επίσης τεστ επαγγελματικού προσανατολισμού, τεστ δεξιοτήτων στα οποία μπορούν να υποβληθούν ακόμη και απόφοιτοι λυκείου που αναζητούν εργασία.

Υψηλό το πρόβλημα της ανεργίας

Σύμφωνα με τον κ. Αντωνάκη, η κινητικότητα ανέργων στη δομή είναι αναπάντεχα υψηλή, ακόμη και μέσα στους καλοκαιρινούς μήνες, γεγονός που καταδεικνύει τις διαστάσεις της ανεργίας που πλήττει τους δημότες στον Βόλο και τη Ν. Ιωνία.

«Το καλοκαίρι ανοίγουν πολλές εποχιακές εργασίες, ιδίως στον κλάδο της εστίασης και περιμέναμε ότι η συγκεκριμένη περίοδος θα ήταν ένα «νεκρό» διάστημα. Δεχόμαστε όμως αναπάντεχα πολύ κόσμο», αναφέρει ο κ. Αντωνάκης.

Μάλιστα ο ρυθμός επισκεψιμότητας ανέργων δείχνει να «διαψεύδει» τα στοιχεία που μιλούσαν για 12-13% ανεργία στον πληθυσμό και 40% ανεργία στους νέους.

Ηδη έχουν εξυπηρετηθεί περί τα 65 άτομα από το Job Center και μέσω αυτού έχουν βρει εργασία πέντε άνεργοι, ποσοστό αρκετά ικανοποιητικό για τα πρώτα βήματα της δομής. Υπήρξαν όμως και δύο περιπτώσεις ανέργων που ενώ βρήκαν εργασία, πήγαν, έπιασαν δουλειά αλλά παραιτήθηκαν.

Σημειώνεται ότι το Job Center έχει ήδη δικτυωθεί με μεγάλες εταιρείες αλλά και μικρότερες επιχειρήσεις στην περιοχή, οι οποίες γνωστοποιούν μέσω της συγκεκριμένης δομής τυχόν τις κενές θέσεις εργασίας που υπάρχουν και τα προσόντα που θα πρέπει να διαθέτει το προσωπικό που αναζητούν.

Προφίλ ανέργων: από μικρή ηλικία στη βιοπάλη και χαμηλών προσόντων

Στο τέλος του έτους πρόκειται να συνταχθεί έκθεση με τα αποτελέσματα της δράσης του Job Center για το πρώτο διάστημα λειτουργίας του.

Ωστόσο, σύμφωνα με την έως τώρα εμπειρία, το προφίλ των ανέργων αφορά σε άτομα που έχουν βγει στη βιοπάλη από μικρή ηλικία και είναι χαμηλών ακαδημαϊκών προσόντων.

Η ανεργία μάλιστα δεν δείχνει να κάνει διακρίσεις. Τη δομή επισκέπτονται τόσο άνδρες όσο και γυναίκες, στην πλειοψηφία τους απόφοιτοι λυκείου ή και πιο χαμηλής βαθμίδας εκπαίδευσης. Η διαφορά ανάμεσα στα δύο φύλα είναι ότι οι άνδρες είναι πιο επιλεκτικοί στις θέσεις εργασίας που τους προσφέρονται σε αντίθεση με τις γυναίκες που αναζητούν το μεροκάματο, χωρίς να σκέφτονται αν θα πρέπει να εργαστούν σαν… άντρες. Χαρακτηριστικό το παράδειγμα της άνεργης που επέμενε για να προταθεί για τη θέση εργάτη στην Χαλυβουργία.

«Γενικά σύμφωνα με την εμπειρία υπάρχουν δύο κατηγορίες ανέργων: όσοι εργάζονται από πολύ μικρή ηλικία και όσοι δυσκολεύονται να προσεγγίσουν κάποιον εργοδότη για να αναζητήσουν εργασία γιατί δεν γνωρίζουν τον τρόπο», αναφέρει ο κ. Αντωνάκης.

Πρόκειται δε, για άτομα που σύμφωνα με τα επίσημα οικονομικά τους στοιχεία, ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας και αναζητούν θέση εργασίας για να μπορέσουν να ξαναπάρουν τη ζωή στα χέρια τους.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου