ΤΟΠΙΚΑ

Καταφύγιο αδεσπότων στην Αργαλαστή

καταφύγιο-αδεσπότων-στην-αργαλαστή-878822

Δημιουργεί ο Δήμος Νοτίου Πηλίου για την αντιμετώπιση του οξύτατου προβλήματος που υπάρχει

Στον αέρα βγήκε από τον Δήμο Νοτίου Πηλίου πρόσκληση για την εξεύρεση χώρου στο οποίο θα δημιουργηθεί καταφύγιο αδεσπότων, με στόχο την αντιμετώπιση του οξύτατου προβλήματος που υπάρχει.

Σύμφωνα με τη διακήρυξη της δημοπρασίας, ο Δήμος αναζητά ακίνητο στην περιοχή της Αργαλαστής, που θα έχει έκταση τουλάχιστον πέντε στρέμματα, θα βρίσκεται εκτός ορίων οικιστικών περιοχών, θα απέχει έως πέντε χιλιόμετρα από το άκρο του οικισμού και θα διαθέτει οδική πρόσβαση, νόμιμους τίτλους ιδιοκτησίας, εγγύτητα με δίκτυα οργανισμών κοινής ωφέλειας και να έχει χαρακτηριστικά κατάλληλα για την ανέγερση κτιρίου.

Η δημοπρασία θα είναι μειοδοτική (κατάθεση πιο συμφέρουσας οικονομικά πρότασης), φανερή και προφορική και θα διεξαχθεί στην αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου ενώπιον της αρμόδιας επιτροπής.

Η διάρκεια της μίσθωσης ορίζεται στα 20 χρόνια και προτείνεται μίσθωμα 800 ευρώ τον μήνα.

Ηδη, ο Δήμος Νοτίου Πηλίου έχει υποβάλλει πρόταση στο πρόγραμμα «Φιλόδημος ΙΙ» για την κατασκευή του καταφυγίου αδεσπότων. Σύμφωνα με τη νομοθεσία, οι Δήμοι έχουν την αρμοδιότητα για την περισυλλογή και τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς. Η κατασκευή ενός χώρου κατάλληλου για την προσωρινή διαμονή των αδέσποτων και για την παροχή όλων των αναγκαίων κτηνιατρικών υπηρεσιών είναι βασική προϋπόθεση για τη διασφάλιση της σωστής αντιμετώπισης και διαχείρισης των αδέσποτων ζώων συντροφιάς.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Δήμος Νοτίου Πηλίου έχει υποβάλλει πρόταση στον «Φιλόδημο ΙΙ» και συγκεκριμένα στην πράξη «Κατασκευή και εξοπλισμός εγκαταστάσεων καταφυγίων αδέσποτων ζώων συντροφιάς» συνολικού προϋπολογισμού 300.000 ευρώ.

Σύμφωνα με την πρόταση το έργο θα περιλαμβάνει την κατασκευή κτιριακών υποδομών και συγκεκριμένα, την κατασκευή του καταφυγίων αδέσποτων ζώων συντροφιάς χωρητικότητας 32 ζώων. Θα περιλαμβάνει δύο κτιριακές μονάδες, τους χώρους διαμονής των αδέσποτων και το κτίριο διοίκησης. Εξωτερικά του χώρου διαμονής θα υπάρχει χώρος καθημερινής άσκησης – προαύλισης, κατάλληλα διαμορφωμένος ώστε να χρειάζεται την μικρότερη δυνατόν συντήρηση. Ο χώρος διαμονής του καταφυγίου θα αποτελείται από δύο μονάδες συνολικού εμβαδού 350,00τ.μ., 16 θέσεων η κάθε μια, με στεγασμένο διάδρομο στο ενδιάμεσο. Το κτίριο διοίκησης, εμβαδού 60,00 τ.μ., θα στεγάζει το προσωπικό που θα είναι υπεύθυνο για τη λειτουργία και συντήρηση του χώρου και θα υπάρχει και ειδικός χώρος για τη μελλοντική του διαμόρφωση σε δημοτικό κτηνιατρείο. Τέλος, για όλες τις εγκαταστάσεις θα κατασκευαστεί περίφραξη.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο, Βασίλη Μανέτα, μέσα από τη συγκεκριμένη δομή αναμένεται να ανακουφιστεί το πρόβλημα των αδέσποτων που είναι ιδιαίτερα έντονο σε περιοχές όπως η Συκή, ο Λαύκος και οι Μηλιές. Ηδη μάλιστα ο Δήμος απασχολεί τρεις κτηνιάτρους για τη στείρωση, εμβολιασμό και τσιπάρισμα των αδέσποτων, δαπανά περίπου 5.000 ευρώ για τροφές ανά εξάμηνο, ενώ μόλις τον προηγούμενο χρόνο, κατάφερε να δώσει προς υιοθεσία περί τα 200 αδέσποτα.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου