ΤΟΠΙΚΑ

Κανάλια: «Παγετόπληκτοι» οι αμυγδαλοπαρωγοί της περιοχής

κανάλια-παγετόπληκτοι-οι-αμυγδαλο-880255

Εκτιμητές του ΕΛΓΑ τις τελευταίες μέρες «οργώνουν» τα κτήματα με τις αμυγδαλιές στην περιοχή των Καναλίων. Καταγράφουν τις ζημιές που έχουν υποστεί τα δέντρα, λίγο πριν ξεκινήσει η συγκομιδή. Οι αμυγδαλοπαραγωγοί της περιοχής πονοκεφαλιάζουν. Η παραγωγή τους σε μεγάλο βαθμό, εξαιτίας του παγετού έχει υποστεί σημαντική ζημιά.

Εκτιμάται ότι η ζημιά της παραγωγής ανέρχεται σε 60%. Από τη μία ο παγετός και από την άλλη οι αρρώστιες που χτυπούν τα δέντρα έχουν προκαλέσει σημαντικό πρόβλημα στην παραγωγή. Πολλά δέντρα δεν είναι πλέον παραγωγικά, όπως λένε οι αγρότες που βλέπουν κάθε χρόνο το εισόδημά τους να συρρικνώνεται.

Για περισσότερο από μία πενταετία στην περιοχή των Καναλίων οι Φυρανιές εμφανίζουν πρόβλημα και ξηραίνονται από έναν μύκητα, που διερευνάται από τις αρμόδιες αρχές. Ο αγροτικός σύλλογος βρίσκεται σε άμεση επικοινωνία με το υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης, ώστε να βρεθεί λύση που θα βάλει «φρένο» στην καταστροφή των δέντρων.

Το ξεκίνημα της συγκομιδής προσδιορίζεται μετά τον Δεκαπενταύγουστο και ανάλογα με την ποικιλία.

Οι παραγωγοί των Καναλίων βρίσκονται εν αναμονή. Από την αποδοτικότητα των κτημάτων τους θα εξαρτηθεί το αγροτικό εισόδημα που θα εξασφαλίζουν αφενός και αφετέρου αυτό που τους καίει είναι η τιμή που θα πιάσει φέτος το αμύγδαλο.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου