ΤΟΠΙΚΑ

Ληγμένα κρέατα και γαλακτομικά εντοπίστηκαν σε ελέγχους τον Απρίλιο του 2012

ληγμένα-κρέατα-και-γαλακτομικά-εντοπ-302410

Έδρασαν οι επιτήδειοι της αγοράς πριν το Πάσχα σύμφωνα με τα αποτελέσματα των ελέγχων που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το τμήμα Εμπορίου και Τουρισμού της Διεύθυνσης Ανάπτυξης Περιφερειακών Ενοτήτων Μαγνησίας και Σποράδων.

Οι έλεγχοι αποκάλυψαν ληγμένα κρέατα και γαλακτομικά, κατεψυγμένα ή νωπά κρέατα χωρίς ενδείξεις αλλά κι πλείστες αγορανομικές παραβάσεις.

Η υπηρεσία πραγματοποίησε 46 αγορανομικούς και δειγματοληπτικούς ελέγχους, στις περιοχές Βόλου, Νέας Ιωνίας, Πορταριάς, Κατηχωρίου, Άλλης Μεριάς, Αλμυρού και Σκιάθου Μαγνησίας, σε υποκαταστήματα σούπερ μάρκετ, καταστήματα μαζικής εστίασης και αναψυχής πρατήρια υγρών καυσίμων, εμπορικά καταστήματα πώλησης ετοίμων ενδυμάτων και υποδημάτων, κατάστημα πώλησης κατεψυγμένων προϊόντων, κρεοπωλεία, αρτοποιεία, οπωροπαντοπωλεία και επιχειρήσεις χονδρικής εμπορίας κρεάτων.

Το κλιμάκιο των υπαλλήλων, πραγματοποίησε συνολικά 26 ελέγχους σε κρεοπωλεία, υποκαταστήματα σούπερ μάρκετ και επιχειρήσεις χονδρικής εμπορίας κρεάτων, των περιοχών Βόλου, Νέας Ιωνίας και Αλμυρού Μαγνησίας. Κατά τη διάρκεια των ελέγχων αυτών, διαπιστώθηκαν τρεις παραβάσεις:

-Μία για προϊόντα κρέατος, τα οποία ήταν νωπά και είχαν καταψυχθεί, στερούνταν επισήμανσης (ενδείξεων) και είχαν παρασκευασθεί, συντηρηθεί, συσκευαστεί και διατηρηθεί κάτω από συνθήκες που δεν πληρούσαν τις ειδικές διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας. Τα εν λόγω προϊόντα κατασχέθηκαν και καταστράφηκαν επί τόπου από τα μέλη του μικτού κλιμακίου. Σε βάρος του παραβάτη θα κινηθεί η προβλεπόμενη από τη Νομοθεσία διαδικασία επιβολής κυρώσεων, από τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής.

-Μία παράβαση για στέρηση ενδεικτικής πινακίδας πώλησης κρέατος, στην οποία να αναγράφεται το πωλούμενο προϊόν, η προέλευσή του και η τιμή λιανικής πώλησής του. Σε βάρος του παραβάτη επιβλήθηκε, με επί τόπου πράξη βεβαίωσης παράβασης, το προβλεπόμενο από το Νόμο διοικητικό πρόστιμο, ύψους 500 €.

-Μία παράβαση για διάφορα συσκευασμένα τρόφιμα (προϊόντα κρέατος και γαλακτοκομικά), η ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας των οποίων είχε παρέλθει κατά την ημέρα του ελέγχου. Τα εν λόγω προϊόντα κατασχέθηκαν και καταστράφηκαν επί τόπου από τα μέλη του μικτού κλιμακίου. Σε βάρος του παραβάτη θα κινηθεί η προβλεπόμενη από τη Νομοθεσία διαδικασία επιβολής κυρώσεων, από τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής.

Αγορανομικές παραβάσεις

Όσον αφορά στις αγορανομικές παραβάσεις διαπιστώθηκαν πέντε που αφορούσαν μια για μη αναγραφή στους τιμοκαταλόγους καταστήματος μαζικής εστίασης και αναψυχής της ένδειξης «κατεψυγμένο», δίπλα από προσφερόμενα φαγητά, μία για μη τήρηση αριθμημένων διπλότυπων μπλοκ από κατάστημα μαζικής εστίασης και αναψυχής, στα οποία αναγράφονται αναλυτικά τα είδη που κατανάλωσε ο πελάτης, η αντίστοιχη για κάθε είδος τιμή τιμοκαταλόγου και η συνολική αξία των ειδών που καλείται να πληρώσει και μία για διάθεση στην κατανάλωση τροφίμων με περασμένη ημερομηνία λήξης ή ελάχιστης διατηρησιμότητας. Και στις τρεις περιπτώσεις, σε βάρος των παραβατών ασκήθηκαν ποινικές διώξεις και επιβλήθηκαν πρόστιμα. Ακόμη, διαπιστώθηκαν δύο παραβάσεις για στέρηση ενδεικτικών πινακίδων με το είδος, την προέλευση και την τιμή πώλησης και επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο ύψους 500 € για την καθεμιά.

Έλεγχοι σε καύσιμα

Τον μήνα Απρίλιο, το Τμήμα Εμπορίου και Τουρισμού της Διεύθυνσης Ανάπτυξης, έλαβε συνολικά 17 δείγματα, εκ των οποίων τα εννέα βάση προγράμματος της Υπηρεσίας και αφορούσαν υγρά καύσιμα (βενζίνη αμόλυβδη και πετρέλαιο κίνησης) και τα υπόλοιπα οκτώ (8) βάση πρωτοκόλλου συνεργασίας της Υπηρεσίας με τη Χημική Υπηρεσία Βόλου και αφορούσαν τα τρία σε κατεψυγμένα ιχθυηρά (γαρίδες) και τα πέντε σε τσίπουρα, εμφιαλωμένα και χύμα. Τα δείγματα στάλθηκαν στο Γενικό Χημείο του Κράτους για εξέταση.

Τέλος μετά από ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν από την Υπηρεσία, τους προηγούμενους μήνες, διαβιβάσθηκαν στον Εισαγγελέα, για την επιβολή ποινικών κυρώσεων, πέντε παραβάσεις, οι οποίες αφορούσαν μία σε κατοχή και πώληση λουκάνικων, τα οποία στερούνταν των προβλεπόμενων ενδείξεων,, δύο σε πώληση, βάση παραστατικών στοιχείων (Δελτία Αποστολής – Τιμολόγια), προϊόντων κρέατος από λιανοπωλητές σε επιχείρηση χονδρικής εμπορίας κρεάτων, για μεταπώληση και εμπορία και δύο σε μη υποβολή στοιχείων από ελεγχόμενους, τα οποία ζητήθηκαν εγγράφως από την Υπηρεσία.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου