Προκήρυξη εκλογών έως 22 Αυγούστου

Τελευταία ενημέρωση: 2022-08-10, 13:10:44
Κάλπες σε συνολικά δέκα ιδρύματα, μεταξύ των οποίων και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
Προκήρυξη εκλογών έως 22 Αυγούστου

Εως τις 22 Αυγούστου θα πρέπει το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας να έχει προκηρύξει εκλογές για την ανάδειξη του Συμβουλίου Διοίκησης σύμφωνα με τον νέο νόμο για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Ο υφυπουργός Παιδείας, Αγγελος Συρίγος, υπέγραψε την απόφαση, βάσει της οποίας καθορίζεται το πλαίσιο της εκλογικής διαδικασίας, τόσο στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, όσο και σε εννέα ακόμη ιδρύματα, η θητεία των πρυτάνεων των οποίων εκπνέει στις 31 Αυγούστου.

Τα ΑΕΙ στα οποία θα προκηρυχθούν εκλογές είναι το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, τα πανεπιστήμια Θεσσαλίας, Μακεδονίας, Αιγαίου, Πειραιώς, Πελοποννήσου, Ιωαννίνων, Δημοκρίτειο Θράκης, Πολυτεχνείο Κρήτης και το ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο.

Η εκλογική διαδικασία θα είναι διαφορετική από αυτή που ίσχυε. Προβλέπεται εκλογή Συμβουλίου Διοίκησης με έξι αιρετά μέλη, μέσα από τα οποία θα αναδειχθεί ο πρύτανης και πέντε εξωτερικά μέλη.

Σύμφωνα με το νέο Νόμο, στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας θα αναδειχθεί Συμβούλιο Διοίκησης με τετραετή θητεία, το οποίο θα απαρτίζεται από συνολικά 11 μέλη.

Η υπογραφή της απόφασης για το εκλογικό πλαίσιο, ουσιαστικά ανοίγει και τον δρόμο προς την ηλεκτρονική κάλπη στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Ποιοι έχουν δικαίωμα υποψηφιότητας

Υποψηφιότητα ως εσωτερικά μέλη μπορούν να θέτουν καθηγητές - μέλη του Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού, που απασχολούνται στο ίδρυμα τουλάχιστον για ένα έτος. Εξαιρούνται όσοι επίκεινται να συνταξιοδοτηθούν, όσοι έχουν διατελέσει στο αξίωμα του πρύτανη για δύο θητείες, όσοι έχουν διατελέσει στο αξίωμα του πρύτανη μία φορά και μία φορά ως μέλη του Συμβουλίου Διοίκησης και όσοι έχουν τουλάχιστον τρεις θητείες στη θέση του πρύτανη ή του αντιπρύτανη.

Αντίστοιχα, ως εξωτερικά μέλη, μπορούν να επιλεγούν καθηγητές πανεπιστημίων του εξωτερικού, φυσικά πρόσωπα με ευρεία αναγνώριση ή συμβολή στον χώρο του πολιτισμού, των τεχνών, των γραμμάτων και των επιστημών ή και εκπρόσωποι διεθνών οργανισμών.

Ενιαίο ψηφοδέλτιο, ηλεκτρονική ψηφοφορία

Στις εκλογές συμμετέχει το σύνολο των μελών ΔΕΠ. Για τις εκλογές συγκροτείται ενιαίο ψηφοδέλτιο που περιλαμβάνει το σύνολο των υποψηφίων και η ψηφοφορία θα γίνεται αποκλειστικά ηλεκτρονικά με τη χρήση ειδικού πληροφοριακού συστήματος της «Ψηφιακής Κάλπης ΖΕΥΣ». Κάθε εκλογέας θα δηλώνει με αριθμούς τη σειρά προτίμησης των υποψηφίων. Την ευθύνη των εκλογών έχει η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή που θα αποτελείται από πέντε μέλη, με απόφαση της Συγκλήτου. Στις εκλογές προβλέπονται περιορισμοί. Δεν μπορούν να εκλεγούν περισσότερα από ένα εσωτερικά μέλη ανά σχολή.

Σε ότι αφορά τα εξωτερικά μέλη αυτά αναδεικνύονται μετά από διεθνή δημόσια πρόσκληση. Τα εσωτερικά μέλη μάλιστα θα επιλέγουν με μυστική ψηφοφορία και πλειοψηφία 5/6 τα εξωτερικά μέλη. 

Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας συγκροτείται με διαπιστωτική πράξη το Συμβούλιο Διοίκησης.

 

Πώς θα εκλεγεί πρύτανης

Πρύτανης αναδεικνύεται ένα από τα έξι εσωτερικά μέλη του συμβουλίου. Οι υποψηφιότητες κατατίθεται στην Σύγκλητο ενώ κάθε υποψήφιος υποβάλλει σχέδιο ανάπτυξης του πανεπιστημίου και τους καθηγητές που επιθυμεί να αναλάβουν καθήκοντα αντιπρύτανη.

Οι προτάσεις παρουσιάζονται στο συμβούλιο και στη σύγκλητο, με τη διαδικασία ακρόασης και αξιολόγησης των προτάσεων να διαρκεί το μέγιστο 20 ημέρες. Στη συνέχεια το συμβούλιο με ψηφοφορία εκλέγει τον πρύτανη, ο οποίος θα πρέπει να αποσπάσει οκτώ από τις 11 ψήφους.  Σημειώνεται ότι με απόφαση του Συμβουλίου Διοίκησης ορίζονται και οι αντιπρυτάνεις που είχε προτείνει ο υποψήφιος πρύτανης που εκλέχθηκε και στη συνέχεια ο πρύτανης καθορίζει τους τομείς ευθύνης και τις αρμοδιότητες που μεταβιβάζονται σε κάθε αντιπρύτανη.

Ακολουθήστε τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ στο GOOGLE NEWS για άμεση ενημέρωση.
Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τον Βόλο, την Μαγνησία, την Ελλάδα και τον κόσμο
απο τον
ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ
Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
4
+
5
=