ΤΟΠΙΚΑ

Κυνηγοί με τα όπλα παρά πόδα

κυνηγοί-με-τα-όπλα-παρά-πόδα-885095

Με τα όπλα παρά πόδα κυνηγοί της Μαγνησίας με αφορμή την έναρξη της κυνηγετικής περιόδου, από το Σάββατο 20 Αυγούστου. Από χθες, ξεκίνησε στα γραφεία του Κυνηγετικού Συλλόγου Βόλου, η έκδοση αδειών θήρας και ήδη έχουν γίνει οι διαδικασίες για τις 100 πρώτες. Από τις βασικές αλλαγές που θα ισχύσουν φέτος είναι η επέκταση του κυνηγιού του αγριογούρουνου έως και τέλος Φεβρουαρίου για την αντιμετώπιση του υπερπληθυσμού τους και σε περιοχές της Μαγνησίας, όπου καταγράφονται σημαντικές καταστροφές σε καλλιέργειες και μπαξέδες.

Σύμφωνα με το μέλος του Κυνηγετικού Συλλόγου Βόλου, Γιάννη Μόσδρομο, το ενδιαφέρον για την έκδοση αδειών για την κυνηγετική περίοδο που θα ξεκινήσει είναι μεγάλο και εκφράστηκε ήδη από τις πρώτες ώρες στα γραφεία του τοπικού συλλόγου. «Ο κόσμος είναι πιεσμένος και το κυνήγι αποτελεί μία διέξοδο. Ωστόσο, δεδομένων των οικονομικών δυσκολιών, το κυνήγι θα περιοριστεί είτε εντός… τειχών, είτε σε πιο μακρινούς προορισμούς της Βορείου Ελλάδος, αλλά από μεγάλες ομάδες κυνηγών για να μοιραστούν τα έξοδα. Δεν θα δούμε δηλαδή να εκδράμουν δύο- δύο κυνηγοί αλλά περισσότεροι, αν πρόκειται για πιο μακρινούς προορισμούς, εκτός Μαγνησίας ή Θεσσαλίας», ανέφερε ο κ. Μόσδρομος στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, αποτυπώνοντας την τάση που υπάρχει.

Σημειώνεται ότι για την έκδοση γενικής άδειας, οι κυνηγοί πρέπει να καταβάλλουν ποσό 178,50 ευρώ, για άδεια εντός της Περιφέρειας Θεσσαλίας ποσό 148,50 ευρώ και για την έκδοση τοπικής άδειας ποσό 128,50 ευρώ.

Η κυνηγετική περίοδος θα ξεκινήσει από τις πεδινές περιοχές με θηράματα όπως τρυγόνια, ορτύκια, φάσες. Το μεγάλο ερωτηματικό για τη φετινή ρυθμιστική ήταν η θήρα του τρυγονιού κι αυτό γιατί υπήρχαν φωνές που ζητούσαν την απαγόρευση του κυνηγιού του.

Παρά την πρόταση επιτροπής της ευρωπαϊκής ένωσης προς το υπουργείο περιβάλλοντος για πλήρη απαγόρευση της θήρας του τρυγονιού, δόθηκε το πράσινο φως για να επιτραπεί και φέτος η θήρα του τρυγονιού στη χώρα, με το όριο κάρπωσης παραμένει στα έξι τρυγόνια ανά έξοδο αλλά όταν θηρευθούν 120.000 τρυγόνια η θήρα του τρυγονιού θα σταματήσει. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν από το υπουργείο περιβάλλοντος, την περσινή χρονιά θηρεύτηκαν λίγο κάτω από 110.000 τρυγόνια.

Επέκταση θήρας αγριόχοιρου

και απεριόριστος αριθμός

Επίσης, η φετινή ρυθμιστική απόφαση επεκτείνει τη θήρα του αγριόχοιρου έως τις 28 Φεβρουαρίου με απεριόριστο όριο κάρπωσης. Αυτή η παράταση κρίθηκε αναγκαία για να ελεγχθεί ο πληθυσμός του αγριόχοιρου που δημιουργεί πολλά προβλήματα στο οδικό δίκτυο, στις καλλιέργειες των αγροτών αλλά κυρίως για την πανώλη των χοίρων που είναι προ των πυλών της χώρας.

Σύμφωνα με τον κ. Μόσδρομο, ο υπερπληθυσμός των αγριογούρουνων προκαλεί σημαντικά προβλήματα και σε περιοχές της Μαγνησίας, όπως στον Αλμυρό, την Αγχίαλο, τις Μικροθήβες, το Αερινό, τον Ριζόμυλο, το Στεφανοβίκεο, στην Αραγαστή, το Προμύρι, τη Μηλίνα. «Αυτή τη στιγμή το πρόβλημα είναι μεγάλο. Τα αγριογούρουνα στις επιδρομές εξαφανίζουν ολόκληρες καλλιέργειες και μπαξέδες. Βγαίνουν μέχρι και στο οδικό δίκτυο στην περιοχή του Σωρού με κίνδυνο πρόκλησης ατυχημάτων. Οι κυνηγοί ουσιαστικά κάνουμε διαχείριση γιατί φυσικός εχθρός του αγριογούρουνου δεν υπάρχει», αναφέρει ο ίδιος.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου