Εγκατάλειψη ζώων λόγω… διακοπών

Τελευταία ενημέρωση: 2022-08-10, 12:47:16
Στο παρελθόν οι εγκαταλείψεις αφορούσαν σε μεγαλόσωμα, πλέον εγκαταλείπονται μικρόσωμα ακόμη και καθαρόαιμα
Εγκατάλειψη ζώων λόγω… διακοπών

Σε έξαρση μέσα στον Αύγουστο, το φαινόμενο της εγκατάλειψης ζώων στον Βόλο. Στους δρόμους κάνουν την εμφάνισή τους νέα αδέσποτα, που όμως δείχνουν ότι μέχρι πριν από μικρό χρονικό διάστημα είχαν μια οικογένεια να τα φροντίζει, ένα σπίτι, πριν βρεθούν να περιπλανούνται στην πόλη.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο της Φιλοζωικής Ομάδας Βόλου, Μάγδα Σουσουρή, «ο Αύγουστος είναι μήνας αδειών και διακοπών και πάντα αυτή την περίοδο το πρόβλημα της εμφάνισης νέων αδέσποτων γίνεται εντονότερο». Αιτία; Ιδιοκτήτες ζώων θέλουν να πάνε… διακοπές, δεν ξέρουν πού να αφήσουν τα ζώα τους και βρίσκουν την εύκολη λύση της εγκατάλειψης. «Πρόκειται για ασυνείδητους κηδεμόνες. Υπάρχουν και pet friendly ξενοδοχεία και χώροι φιλοξενίας ζώων ακριβώς για αυτόν τον σκοπό. Δυστυχώς όμως ο κόσμος δεν είναι ευαισθητοποιημένος και βρίσκει την εύκολη λύση», παρατηρεί η κ. Σουσουρή.

Οι εγκαταλείψεις γίνονται σε σημεία απόμερα γύρω από την πόλη, καθώς αν κάποιος εντοπιστεί να εγκαταλείπει ζώο τιμωρείται με πρόστιμο που ξεκινά από τα 300 ευρώ και μπορεί να φθάσει έως και τις 5.000 ευρώ, ανάλογα με την περίπτωση.

«Πολλοί αφήνουν τα ζωάκια τους στους δρόμους και μαζί τσουβάλι με τροφή ή μπολ με νερό. Λες και θα σώσουν την κατάσταση. Στο παρελθόν έχουμε βρει εγκαταλελειμμένα ζωάκια μαζί με τα παιχνίδια τους», αναφέρει η κ. Σουσουρή.

Μάλιστα, όπως σημειώνει η εκπρόσωπος της Φιλοζωικής Ομάδας Βόλου, παλιά εγκαταλείπονταν κυρίως μεγαλόσωμα ζώα. «Πλέον βλέπουμε στους δρόμους, ακόμη και μικρόσωμα ζωάκια, ράτσας, καθαρόαιμα, που αγοράστηκαν με χρήματα. Βρίσκουμε ακόμη και φρεσκοκουρεμένα ζωάκια, κάτι που δείχνει ότι εγκαταλείφθηκαν πρόσφατα», σημειώνει.

Η ίδια εκτιμά ότι πρόκειται για ζωάκια που αγοράστηκαν μέσα στην περίοδο της καραντίνας και πλέον με ευκολία εγκαταλείπονται από τους κηδεμόνες τους, όχι μόνο εξαιτίας των διακοπών αλλά και της οικονομικής κρίσης. «Η φροντίδα ενός ζώου έχει κόστος. Και πολλοί που δυσκολεύονται οικονομικά στην καθημερινότητά τους αποφασίζουν να εγκαταλείψουν τα ζώα τους», τονίζει.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Ακολουθήστε τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ στο GOOGLE NEWS για άμεση ενημέρωση.
Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τον Βόλο, την Μαγνησία, την Ελλάδα και τον κόσμο
απο τον
ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ
Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
5
+
1
=