ΛΑΡΙΣΑ

Δεύτερο κρούσμα ευλογιάς στη Θεσσαλία

δεύτερο-κρούσμα-ευλογιάς-στη-θεσσαλί-889527

Σε θάλαμο αρνητικής πίεσης 40χρονος από τη Λάρισα σε καλή κατάσταση

Πριν από μία μέρα, διαπιστώθηκε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας το δεύτερο κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων που καταγράφεται στη Θεσσαλία.

Σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για 40χρονο Λαρισαίο, ο οποίος προσήλθε στα Επείγοντα του ΠΓΝΛ έχοντας δερματικά εξανθήματα σε διάφορα σημεία του σώματός του.

Αυτή η κατάσταση κινητοποίησε τους γιατρούς, οι οποίοι απομόνωσαν άμεσα τον 40χρονο ενώ έλαβαν δείγμα για περαιτέρω έλεγχο.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι μετά το πρώτο κρούσμα που καταγράφηκε στη Θεσσαλία στα μέσα Ιουλίου και νοσηλεύτηκε επίσης στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας (25χρονος κάτοικος Μαγνησίας) η Διοίκηση του Νοσοκομείου προμηθεύτηκε τα σχετικά αντιδραστήρια.

Το δείγμα που ελήφθη από τον 40χρονο εξετάστηκε στο πιστοποιημένο εργαστήριο του ΠΓΝΛ, όπου διαπιστώθηκε πως είναι θετικό στην ευλογιά των πιθήκων. Με αυτόν τον τρόπο αποφεύχθηκε η καθυστέρηση της αποστολής του δείγματος στο εργαστήριο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Το κρούσμα έχει ήδη δηλωθεί στον ΕΟΔΥ, ενώ ο 40χρονος νοσηλεύεται -με την γενική κατάσταση της υγείας του να είναι καλή- σε θάλαμο αρνητικής πίεσης.

Συνολικά τα κρούσματα στη χώρα είναι 39, σύμφωνα με την τελευταία επιδημιολογική έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Το τελευταίο επταήμερο καταγράφηκαν επτά κρούσματα της ιογενούς λοίμωξης που «επελαύνει» αργά σε πολλές χώρες, έχοντας «ξεφύγει» από τις τροπικές περιοχές της Δυτικής και Κεντρικής Αφρικής όπου ενδημούσε ως και τον περασμένο Μάιο.

Υπενθυμίζεται ότι μεταδίδεται μέσω της επαφής με άγρια ζώα και από άνθρωπο σε άνθρωπο με τη στενή σωματική επαφή.

Συνολικά, στην Ευρώπη έχουν καταγραφεί 15.926 κρούσματα της νόσου σε 38 διαφορετικές χώρες.

Στην Ελλάδα, όπως αναφέρει ο ΕΟΔΥ, και τα 39 κρούσματα είναι άνδρες, με διάμεση ηλικία τα 37 έτη (22-59 χρόνων). Όλοι οι ασθενείς έχουν ήδη αναρρώσει ή αναρρώνουν σε γενικά καλή κλινική κατάσταση.

Από αυτούς το 1/3 ανέφερε ταξίδι στο εξωτερικό εντός του χρόνου επώασης της νόσου (33%).

Η Διεύθυνση Επιδημιολογικής Επιτήρησης και Παρέμβασης για Λοιμώδη Νοσήματα του ΕΟΔΥ πραγματοποιεί συστηματική διερεύνηση των διαγνωσμένων κρουσμάτων, μέσω επικοινωνίας με τους θεράποντες ιατρούς ή/και μέσω συνεντεύξεων με τους ασθενείς, ώστε να προσδιοριστούν τα χαρακτηριστικά της νόσου και οι παράγοντες κινδύνου.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου