ΤΟΠΙΚΑ

Γκάφα ολκής με τα υποχρεωτικά rapid test στον Βόλο

γκάφα-ολκής-με-τα-υποχρεωτικά-rapid-test-στον-β-889591

ΨΥΧΡΟΥΛΟΥΣΙΑ ΓΙΑ ΔΕΚΑΔΕΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΤΟΝ ΒΟΛΟ

Βεβαιώθηκαν εσφαλμένα πρόστιμα σε υπόχρεους για έλεγχο εργαζόμενους και μάλιστα τσουχτερά- Αλαλούμ με το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ

Ψυχρολουσία υπέστησαν δεκάδες ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι στον Βόλο, βλέποντας να τους χρεώνονται πρόστιμα εκατοντάδων ευρώ για μη υποβολή δήλωσης rapid tests, τα οποία ωστόσο είχαν δηλωθεί στο Σύστημα ΕΡΓΑΝΗ, αλλά για κάποιο λίγο οι αρμόδιοι δεν τα είχαν δει. Στην αρχή του καλοκαιριού, ενώ έσκαγαν οι φουσκωμένοι λογαριασμοί ρεύματος και αερίου, εκείνοι παραλάμβαναν παράλληλα μπιλιετάκια από την Εφορία με ποσά που έφθαναν ακόμη και άνω των 1.000 ευρώ με τις προσαυξήσεις, διότι υποτίθεται ήταν υπότροποι, αλλά οι ίδιοι ήταν νόμιμοι.

Ρεπορτάζ: Κατερίνα Μαρούγκα

Οι πολίτες είδαν και έπαθαν… για να αποδείξουν την αδικία σε βάρος τους. Κυριολεκτικά σώθηκαν χάριν της συνδρομής των φαρμακοποιών, που διατηρούσαν στο αρχείο τους τα αποτελέσματα των αυτοδιαγνωστικών ελέγχων. Αν δεν υπήρχαν αυτές οι καταστάσεις, οι αδικημένοι εργαζόμενοι θα συνέχιζαν να τρέχουν ακόμη και σήμερα… για να αποδείξουν ότι έχουν κάνει το rapid test και έχει αναρτηθεί στην πλατφόρμα.

Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν πως τελικά τα πρόστιμα αναιρέθηκαν. Η δικαίωση στο πρόβλημα που αντιμετώπισαν δεκάδες εργαζόμενοι ήρθε στις αρχές του καλοκαιριού αθόρυβα και διακριτικά, δίχως να υπάρξει κάποια σχετική ενημέρωση από το Υπουργείο Εργασίας. Ομως, οι ανεμβολίαστοι πολίτες υποβλήθηκαν σε πολύ μεγάλη ταλαιπωρία, ενώ στους χώρους εργασίας επικρατούσε μεγάλη αναστάτωση με τους συναδέλφους τους να βλέπουν την κατάφορη αδικία και τον ψυχολογικό αντίκτυπο που είχε προκαλέσει το αλαλούμ.

Επρόκειτο για ανεμβολίαστους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, οι οποίοι, όμως, ήταν συνεπείς απέναντι στις υποχρεώσεις που επέβαλε το Υπουργείο Εργασίας για την αποτροπή διασποράς του κορονοϊού.

Προβληματική η πλατφόρμα

Αναζητώντας τι είχε συμβεί ενημερώθηκαν πως για μεγάλο διάστημα, διάρκειας τουλάχιστον δύο μηνών, στο πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ γίνονταν εργασίες και γι’ αυτό τον λόγο, οι δηλώσεις που είχαν υποβληθεί δεν φαίνονταν στο σύστημα και οι αρμόδιοι δεν τις είχαν ενημερωθεί. Και δυστυχώς, δεν υπήρχε απολύτως καμία δικλείδα ασφαλείας από την πλευρά του Υπουργείου Εργασίας.

Οι αλλεπάλληλες ειδοποιήσεις που ακολούθησαν για τα οφειλόμενα ποσά τα οποία αυξάνονταν υπέρογκα, αφού υποτίθεται πως αφορούσαν σε υπότροπους που κατ’ επανάληψη φέρονταν να έχουν παραβιάσει τη σχετική ΚΥΑ, προκάλεσαν τρόμο στους υποτιθέμενους οφειλέτες.

Εβλεπαν πως με το μεροκάματό τους αδυνατούσαν να καλύψουν τις οφειλές και βρίσκονταν σε απόγνωση.

Ακόμη και σήμερα που διαγράφηκαν οι χρεώσεις στην Εφορία μετά την προσκόμιση των καταστάσεων με τα αποτελέσματα των αυτοδιαγνωστικών ελέγχων, η ανασφάλεια και η αβεβαιότητα παραμένει σχετικά με τη δήλωση των rapid tests, αφού εξακολουθεί να ισχύει η υποχρέωση αυτοδιαγνωστικού ελέγχου μία φορά την εβδομάδα για να μπορούν να εργάζονται οι ανεμβολίαστοι.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή είναι κλειστή η σχετική πλατφόρμα του πληροφοριακού συστήματος ΕΡΓΑΝΗ και οι δηλώσεις των αυτοδιαγνωστικών ελέγχων θα υποβληθούν σε ετεροχρονισμένους χρόνους από αυτούς της διενέργειας των ελέγχων.

Επισημαίνεται πως τον περασμένο Νοέμβριο εντοπίστηκαν στον Βόλο από τους ηλεκτρονικούς διασταυρωτικούς ελέγχους του υπουργείου Εργασίας, 300 ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι.

Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν πως για το σύνολο των προστίμων είχαν υποβληθεί ενστάσεις και η συντριπτική πλειοψηφία των παραβατών, αν όχι όλοι, είχαν δικαιωθεί με αντικειμενική αιτιολόγηση, όπως επισημάνθηκε χαρακτηριστικά από παράγοντες στους χώρους εργασίας.

Τι ισχύει σήμερα

Σύμφωνα με το Υπουργείο Εργασίας, οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, δηλαδή οι εργαζόμενοι χωρίς δόσεις του εμβολίου ή ανεμβολίαστοι με πιστοποιητικό νόσησης που έχει λήξει, είναι υποχρεωμένοι να υποβάλλονται σε αυτοδιαγνωστικό έλεγχο μία φορά την εβδομάδα.

Η Κοινή Υπουργική Απόφαση που εκδόθηκε τον περασμένο Μάιο εξακολουθεί να είναι σε ισχύ παρά τη χαλάρωση των μέτρων.

Σε σχετικό δελτίο Τύπου του Υπουργείου Εργασίας αναφέρεται: «Η διενέργεια ενός rapid test σε εβδομαδιαία βάση (από 2) προβλέπεται από τη νέα Κοινή Απόφαση των υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Υγείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Δικαιοσύνης, Εσωτερικών, Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Υποδομών και Μεταφορών, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Τουρισμού, Επικρατείας και υφυπουργού στον Πρωθυπουργό που ισχύει από 1η Μαΐου 2022 και τροποποιεί το μέχρι πρότινος ισχύον πλαίσιο (Β’ 4766/16.10.2021).

Οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα με φυσική παρουσία στον χώρο εργασίας που δεν έχουν εμβολιαστεί και δεν έχουν νοσήσει από κορονοϊό το τελευταίο εξάμηνο υποβάλλονται υποχρεωτικά -και με δική τους επιβάρυνση- σε διαγνωστικό έλεγχο νόσησης από τον κορονοϊό (rapid test) μια φορά την εβδομάδα. Ο έλεγχος ισχύει μια εβδομάδα από την ημέρα διενέργειάς του.

Κατά την πρώτη εφαρμογή της νέας ΚΥΑ, ο έλεγχος διενεργείται οποτεδήποτε εντός της εργάσιμης εβδομάδας κάθε εργαζομένου, χωρίς οποιαδήποτε περαιτέρω δυσμενή συνέπεια».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου