ΤΟΠΙΚΑ

Ετσι νοθεύονται τα γραπτά των εξετάσεων

ετσι-νοθεύονται-τα-γραπτά-των-εξετάσε-851206

Αναλυτικότερα, σε χθεσινή του τηλεοπτική συνέντευξη στο δελτίο ειδήσεων της ΤRT, ο Πρόεδρος της ΕΛΜΕ Μαγνησίας κ. Ταξιάρχης Μποντός έθεσε καίρια ερωτήματα τα οποία πρέπει άμεσα να απαντηθούν προκειμένου να διαφυλαχθεί το κύρος των γενικών εξετάσεων. «Με ποιο τρόπο επιλέγονται οι βαθμολογητές και γιατί είναι συνεχώς οι ίδιοι και οι ίδιοι;». Επίσης «γιατί παρουσιάζονται τεράστιες αποκλίσεις στους βαθμούς του ιδίου γραπτού σε μαθήματα πέραν της Έκθεσης που υπεισέρχονται και υποκειμενικοί παράγοντες, ενώ είναι βέβαιο και αυτονόητο ότι σε κάθε ερώτημα αντιστοιχεί μία και μόνο απάντηση;» για να προσθέσει «πώς είναι δυνατόν ένας βαθμολογητής να διορθώνει 50-60 γραπτά και κάποιος άλλος στο διπλανό γραφείο 20-30;» ήταν ορισμένα από τα ρητορικά, αλλά και άκρως ουσιαστικά ερωτήματα που έθεσε χθες δημοσίως ο Πρόεδρος της ΕΛΜΕ Μαγνησίας, ο οποίος σημειωτέον ανήκει στη συνδικαλιστική παράταξη της ΔΑΚΕ, γεγονός που διαγράφει την οποιαδήποτε υπόνοια αντιπολιτευτικής διάθεσης.
Οι βαθμολογητές διορίζονται από τους σχολικούς συμβούλους, οι οποίοι επίσης είναι διορισμένοι και σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Μποντός, ουδέποτε τις τελευταίες δεκαετίες έγιναν γνωστά τα κριτήρια με τα οποία ορίζονται και επιπλέον παρατηρείται το θλιβερό φαινόμενο να ορίζονται στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι ίδιοι και οι ίδιοι.
Η επισήμανση πάντως που προκαλεί ιδιαίτερο προβληματισμό είναι ότι η βαθμολόγηση κάθε γραπτού αμείβεται προς 2 ευρώ και 10 λεπτά. Οι κόποι μιας ολόκληρης μαθητικής ζωής έναντι του ευτελούς ποσού που προαναφέρθηκε. «Όπως σε όλα τα επαγγέλματα, έτσι και στο δικό μας υπάρχουν συνάδελφοι, οι οποίοι βλέπουν το ζήτημα καθαρά βιοποριστικά. Προκειμένου το ημερομίσθιο να μεγαλώσει, τα γραπτά διορθώνονται με ταχύτητα και ενδεχομένως ημιτελώς. Υπάρχουν όμως και συνάδελφοι – η πλειοψηφία θέλω να πιστεύω – που ευσυνείδητα και επιμελώς κάνουν τη βαθμολόγηση χωρίς να ενδιαφέρονται για τον όγκο της παραγωγής τους και το ημερομίσθιό τους. Ποιος διασφαλίζει ότι οι μαθητές των οποίων τα γραπτά διορθώνονται με ταχύτητα και χωρίς τη δέουσα προσοχή δεν αδικούνται ή δεν ευνοούνται, και το αντίστροφο για τα γραπτά των μαθητών που βαθμολογούνται με προσοχή και ηρεμία;» επισημαίνει ο Πρόεδρος της ΕΛΜΕ Μαγνησίας, τινάζοντας στον αέρα θέσφατα και μύθους σχετικά με τις γενικές εξετάσεις και την ουσιαστική αξιοπιστία τους.
Τέλος, ο κ. Μποντός στη χθεσινή του συνέντευξη επισήμανε και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες εργάζονται οι βαθμολογητές, αφού στα περισσότερα βαθμολογικά κέντρα της χώρας κάτω από συνθήκες καύσωνα σε αρκετές περιπτώσεις δεν υπάρχουν ανεμιστήρες και φυσικά ούτε λόγος για κλιματισμό. Με ποια διάθεση οι βαθμολογητές να αφοσιωθούν στο βαρυσήμαντο έργο τους;
Το θέμα δεν προσφέρεται για κομματική εκμετάλλευση, καταλήγει ο Πρόεδρος της ΕΛΜΕ, αφού είμαστε όλοι συνυπεύθυνοι, προκειμένου να θωρακίσουμε διαχρονικά ένα θεσμό – από τους λίγους στη χώρα μας – που παρά τις αμυχές που υπέστη έχει τις βάσεις να γίνει ακλόνητος και σεβαστός, αρκεί όλοι να αντιληφθούν τις ευθύνες τους και να μην επιχειρούν να τις μεταβιβάσουν και να τις μετατοπίσουν.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου