ΤΟΠΙΚΑ

Δημοπρατείται η πρώην Βαμβακουργία έως τέλος του χρόνου

δημοπρατείται-η-πρώην-βαμβακουργία-έ-890483

Εως τέλος του έτους αναμένεται να δημοπρατηθεί το έργο της πρώην Βαμβακουργίας για την ανέγερση εστιών, ερευνητικών και εκπαιδευτικών υποδομών από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, ενώ προς το τέλος του έτους αναμένεται να στηθεί το εργοτάξιο και να ξεκινήσει η υλοποίηση του φιλόδοξου σχεδίου, το οποίο διεκδικούν εταιρείες – κολοσσοί στον κατασκευαστικό κλάδο.

Χθες, ολοκληρώθηκε στο πλαίσιο του διαγωνισμού, ο ανταγωνιστικός διάλογος με τις πέντε εταιρείες – υποψήφιες αναδόχους. Παρουσιάστηκε ο σχεδιασμός του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας σε επίπεδο προμελετών και μελετών και το επόμενο βήμα θα είναι να στείλουν οι εταιρείες εγγράφως τα σχόλιά τους, να μπουν με τις ομάδες των τεχνικών τους μέσα στους χώρους και να κάνουν τις εκτιμήσεις τους, πριν τους αποσταλούν τα προσχέδια δημοπράτησης.

Σύμφωνα με τον πρώην πρύτανη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, καθηγητή Γεώργιο Πετράκο, προς το τέλος του έτους αναμένεται να γίνει η δημοπράτηση του έργου. Μέσα από τη διαδικασία θα αναδειχθεί ο προσωρινός ανάδοχος και αν δεν υπάρξουν ενστάσεις, εντός του 2023 θα γίνουν οι οριστικές μελέτες, προκειμένου προς τα τέλη του έτους να στηθεί το εργοτάξιο και να ξεκινήσουν οι παρεμβάσεις.

Υπενθυμίζεται ότι το κτίριο της πρώην Βαμβακουργίας, συνολικής έκτασης 87 στρεμμάτων, παραχωρήθηκε προς χρήση για 99 χρόνια από το Υπουργείο Εργασίας και τον ΟΑΕΔ στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Το σχέδιο προβλέπει τη δημιουργία συγκροτήματος, το οποίο θα περιλαμβάνει φοιτητικές εστίες, πανεπιστημιακές εγκαταστάσεις, Σχολή Επαγγελματικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου, Σχολή Μαθητείας του ΟΑΕΔ, Σχολή ΑμεΑ, Ερευνητικά Εργαστήρια και νέα Ερευνητικά Ινστιτούτα, Θερμοκοιτίδες και co-working spaces, Φοιτητική Λέσχη, Πολυχώρο Πολιτισμού, Υπηρεσίες τοπικής και αστικής κλίμακας, Αθλητικές εγκαταστάσεις, μεγάλους κοινόχρηστους χώρους και χώρους πρασίνου. Πρόκειται ουσιαστικά για μία νέα πανεπιστημιούπολη στην καρδιά της Ν. Ιωνίας, ένα «ανοικτό» στην πόλη Πανεπιστημιακό συγκρότημα.

Το έργο είναι ενταγμένο σε πρόγραμμα ΣΔΙΤ (Σύμπραξης Ιδιωτικού και Δημοσίου Τομέα), μαζί με το έργο κατασκευής φοιτητικών εστιών, εκπαιδευτικών και ερευνητικών υποδομών στη Λαμία.

Το συνολικό κόστος για τη Βαμβακουργία ανέρχεται σε 42.171.000 ευρώ, εκ των οποίων 17,3 εκατ. ευρώ απαιτούνται για τη μετατροπή των βιομηχανικών κτιρίων σε αξιοποιήσιμους πανεπιστημιακούς χώρους και 20,790 εκατ. ευρώ θα απαιτηθούν για την ανέγερση νέων κτιρίων.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου