ΤΟΠΙΚΑ

Προκρατήσεις σε δημοτικούς παιδικούς σταθμούς

προκρατήσεις-σε-δημοτικούς-παιδικού-890523

Σε προκρατήσεις θέσεων σε βρεφικούς και παιδικούς σταθμούς του ΔΟΕΠΑΠ ΔΗΠΕΘΕ και της ΚΕΚΠΑ ΔΙΕΚ του Δήμου Βόλου προχωρούν γονείς, σε μία προσπάθεια να εξασφαλίσουν ότι από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο το παιδί τους θα ενταχθεί στα εκπαιδευτικά προγράμματα, προκειμένου να μπορέσουν και οι ίδιοι να κάνουν τον οικογενειακό προγραμματισμό τους.

«Εδώ και ένα μήνα περίπου, γονείς τηλεφωνούν και ρωτούν για τη διαθεσιμότητα και τη δέσμευση θέσης. Πρόκειται κυρίως για εργαζόμενους γονείς, που θα πρέπει να κάνουν τον προγραμματισμό τους από Σεπτέμβριο», σχολιάζει η πρόεδρος της ΚΕΚΠΑ ΔΙΕΚ, Σοφία Χάλαρη. Κριτήριο για τους γονείς δεν είναι μόνο η ποιότητα των προγραμμάτων και εγκαταστάσεων των σταθμών αλλά και η απόσταση από το σπίτι τους. Για τον λόγο αυτό προσπαθούν να κλείσουν εγκαίρως θέσεις και μάλιστα σε κοντινό σταθμό στο σπίτι τους ή στην εργασία τους ώστε να μπορούν να μεταφέρουν σε σύντομο χρόνο τα παιδιά τους.

Το «σαφάρι» για μία θέση στους σταθμούς, οι οποίες είναι 655 για τις δομές του Δήμου Βόλου, γίνεται ενώ μόλις προ ημερών ξεκίνησαν οι αιτήσεις από γονείς για την απόκτηση voucher για τη δωρεάν φοίτηση των παιδιών τους σε σταθμούς και κέντρα δημιουργικής απασχόλησης. Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο του ΔΟΕΠΑΠ ΔΗΠΕΘΕ λειτουργούν 12 παιδικοί και βρεφικοί σταθμοί, δυναμικότητας περίπου 500 παιδιών και στο πλαίσιο της ΚΕΚΠΑ ΔΙΕΚ λειτουργούν επιπλέον τέσσερις σταθμοί δυναμικότητας 155 παιδιών.

Οι ηλεκτρονικές αιτήσεις για τη συμμετοχή των ενδιαφερόμενων στο πρόγραμμα «Προώθηση και υποστήριξη παιδιών για την ένταξή τους στην προσχολική εκπαίδευση καθώς και για την πρόσβαση των παιδιών σχολικής ηλικίας, εφήβων και ατόμων με αναπηρία σε υπηρεσίες δημιουργικής απασχόλησης περιόδου 2022- 2023», κατατίθενται έως και την Παρασκευή 12 Αυγούστου.

Ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται στα 331.200.000 ευρώ (ενισχυμένος κατά 22.200.000 ευρώ σε σχέση με το 2021}.

Η ηλεκτρονική υποβολή των αιτήσεων πραγματοποιείται μέσω της ειδικής εφαρμογής στην ιστοσελίδα της Ε.Ε.Τ.Α.Α. Α.Ε. (www.eetaa.gr – paidikoi.eetaa.gr) με τη χρήση των κωδικών Taxisnet. Η εφαρμογή είναι προσβάσιμη και από κινητό τηλέφωνο ή τάμπλετ.

Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλοι οι γονείς ή τα πρόσωπα που έχουν τη γονική μέριμνα ή την επιμέλεια, ανάδοχοι γονείς, επίτροποι ή συμπαραστάτες, νόμιμοι εκπρόσωποι βρεφών και παιδιών προσχολικής και σχολικής ηλικίας, παιδιών, εφήβων και ατόμων με αναπηρία, που επιθυμούν τη φιλοξενία των παιδιών τους, σε δομές αντίστοιχες με την ηλικία τους.

Κριτήρια μοριοδότησης και επιλογής είναι η οικογενειακή και οικονομική κατάσταση (οικογενειακό εισόδημα φορολογικού έτους 2021).

Εξαιρούνται των περιορισμών, ως προς το ύψος του οικογενειακού εισοδήματος τα προς φιλοξενία παιδιά και άτομα με αναπηρία, καθώς και ο αιτών που είναι ΑμεΑ.

Τα ωφελούμενα παιδιά, με σειρά μοριοδότησης, λαμβάνουν «Αξία Τοποθέτησης» (voucher) και έχουν τη δυνατότητα να εγγραφούν σε δομή της επιλογής τους.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου