ΤΟΠΙΚΑ

Γιορτή μελιού και Αυγουστιάτικες παρακλήσεις με την αρωγή της Περιφέρειας Θεσσαλίας

γιορτή-μελιού-και-αυγουστιάτικες-παρ-891040

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας για ακόμη μία φορά στέκεται αρωγός στις εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται στη Μαγνησία. Μέχρι και τις 13 Αυγούστου θα πραγματοποιηθούν οι Αυγουστιάτικες παρακλήσεις από την Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος και η γιορτή μελιού στο Πουρί.

Αναλυτικά, μέχρι τις 13 Αυγούστου θα πραγματοποιείται μια σειρά πολιτιστικών εκδηλώσεων στους προαύλιους χώρους Ιερών Ναών και Μοναστηριών της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος και Αλμυρού με θεματικό τίτλο «Αυγουστιάτικες Παρακλήσεις». Πρόκειται για τον πρώτο θεσμό που καθιέρωσε, αμέσως μετά την ίδρυσή του, ο Φορέας Πολιτισμού της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος και Αλμυρού «Μαγνήτων Κιβωτός, για τη διάσωση του Πολιτιστικού Αποθέματος» και αυτό διότι εκτιμήθηκε ότι μπορεί να προσθέσει στην ατμόσφαιρα της κατάνυξης του α’ δεκαπενθημέρου του Αυγούστου, μια ευχάριστη και ψυχικά ωφέλιμη εικόνα στους κατοίκους του Βόλου, της Μαγνησιώτικης υπαίθρου, αλλά και στους πολυπληθείς επισκέπτες της περιοχής μας του καλοκαιριού. «Προσφυγοπούλες Παναγιές» θα είναι ο φετινός τίτλος, συμμετέχοντας στους εορτασμούς των εκατό χρόνων μνήμης από τη Μικρασιατική καταστροφή, τιμώντας παράλληλα όλες τις Παναγιές που άφησαν πίσω τους οι πρόσφυγες.

Οι εκδηλώσεις θα έχουν ελεύθερη είσοδο για το κοινό και απευθύνονται ανεξαιρέτως σε όλους τους πολίτες, είτε για να παρακολουθήσουν την Ιερά Παράκληση είτε όχι, με απώτερο σκοπό να ελαφρύνει το έντονα θρησκευτικό συναίσθημα, να αγαλλιάσει και να ψυχαγωγήσει τους κατοίκους και τους επισκέπτες της περιοχής δίνοντας παράλληλα τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν αξιόλογα τοπικά μουσικά σχήματα με τραγούδια και μουσικές που οι πρόγονοί μας αναφέρονταν στην Παναγία μας.

Πέραν δε της ψυχαγωγίας οι εκδηλώσεις αυτές αποτελούν μοναδική ευκαιρία να αναδειχθούν οι «κρυμμένοι» εξαιρετικοί θρησκευτικοί και πολιτισμικοί χώροι του τόπου μας που ο επισκέπτης θα μπορούσε να επισκεφθεί και να γνωρίσει καλύτερα.

Συνδιοργανωτές είναι: Η Περιφέρεια Θεσσαλίας – Π.Ε. Μαγνησίας & Σποράδων με τον φορέα Πολιτισμού της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος και Αλμυρού «Μαγνήτων Κιβωτός, για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος», σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος και Αλμυρού.

Στις 6 και 7 Αυγούστου θα πραγματοποιηθεί στο Πουρί η 2η Γιορτή Μελιού, γαστρονομίας και γευσιγνωσίας με τοπικά προϊόντα, με πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Συλλόγου Πουρίου και τη στήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Ειδικότερα την πρώτη ημέρα των εκδηλώσεων προβλέπεται η πραγματοποίηση θεματικής ημερίδας με αντικείμενο το μέλι, τη μελισσοκομία και τα προϊόντα κυψέλης ενώ τη δεύτερη ημέρα θα γίνει μουσικοχορευτική εκδήλωση με συγκροτήματα παιδικών και ενηλίκων συνοδεία παραδοσιακής ορχήστρας.

Η διοργάνωση έχει στόχο την ανάδειξη και προβολή των τοπικών προϊόντων, της δυναμικής και των δυνατοτήτων της ευρύτερης περιοχής, προσδίδοντας προστιθέμενη αξία στο οικονομικό και πολιτιστικό απόθεμά της στοχεύοντας παράλληλα στην ενημέρωση των συμμετεχόντων στις εκδηλώσεις πάνω σε ζητήματα ορθής γεωργικής πρακτικής και οικοτεχνίας. Η εκδήλωση θα είναι με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Συνδιοργανωτές είναι: Η Περιφέρεια Θεσσαλίας – Π.Ε. Μαγνησίας Σποράδων και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πουρίου με τη στήριξη του Αγροτικού Συλλόγου Πουρίου και του οικείου Δήμου.

Σε δηλώσεις της η Αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας και Σποράδων ανέφερε «Η Περιφέρεια Θεσσαλίας – Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας και Σποράδων, στηρίζει και ενισχύει τη δράση τοπικών φορέων και συλλόγων, είτε αφορά σε πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις, είτε αφορά σε συνέδρια και ημερίδες. Σε αγαστή συνεργασία με την τοπική κοινωνία, συνδιοργανώνουμε εκδηλώσεις που αποσκοπούν είτε στη ψυχαγωγία, είτε στην ενημέρωση του κοινού και που μπορούν με ελεύθερη είσοδο να τις παρακολουθήσουν όλοι οι συμπολίτες μας».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου