ΤΟΠΙΚΑ

Σε 79 σχολεία της Μαγνησίας μάθημα έως 5:30μ.μ.

σε-79-σχολεία-της-μαγνησίας-μάθημα-έως-530μ-891246

Διευρυμένο ωράριο βάσει του οποίου οι μαθητές που παρακολουθούν ολοήμερα τμήματα θα παραμένουν στο σχολείο έως και τις 5:30 το απόγευμα, θα εφαρμοστεί σε συνολικά 79 νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία του Βόλου και της Ν. Ιωνίας αλλά και της περιφέρειας της Μαγνησίας, εκ των οποίων 25 νηπιαγωγεία και 54 δημοτικά σχολεία, από την έναρξη του νέου σχολικού έτους.

Δέκα ώρες… σχολείο περιλαμβάνει το διευρυμένο ωράριο των ολοήμερων τμημάτων στα εξής 25 νηπιαγωγεία:

2ο Βόλου, 1ο, Βόλου, 32ο Βόλου, 29ο Βόλου, 8ο Ν. Ιωνίας, 14ο Βόλου, 12ο Ν. Ιωνίας, 12ο Βόλου, 1ο Σκιάθου, 7ο Ν. Ιωνίας, 5ο Βόλου, 1ο Κάρλας Στεφανοβιεκίου, 4ο Νέας Ιωνίας, 11ο Ν. Ιωνίας, 1ο Σκοπέλου, 6ο Ν. Ιωνίας, 26ο Βόλου, 1ο Φερών Βελεστίνου, 7ο Βόλου, 3ο Ν. Ιωνίας, 4ο Αλμυρού, 3ο Αλμυρού, 4ο Βόλου, 2ο Μηλεών Καλών Νερών και 4ο Σκοπέλου Κλήματος.

Και στα εξής 54 δημοτικά σχολεία: 2ο Βαρνάλειο Νέας Αγχιάλου, 6ο Ν. Ιωνίας, 1ο Πειραματικό Πορταριάς «Ν. Τσοποτός», 28ο Βόλου, 2ο Αρτέμιδος Κάτω Λεχωνίων «Τοπάλειο», 9ο Βόλου, 18ο Βόλου, 7ο Ν. Ιωνίας, 2ο Φερών Βελεστίνου «Ρήγας Βελεστινλής», Αχιλλείου, 1ο Σκιάθου, 5ο Βόλου, 10ο Βόλου, 20ο Βόλου, 1ο Ν. Ιωνίας, 4ο Ν. Ιωνίας «Κατσιρέλος Παναγιώτης», 16ο Βόλου, 29ο Βόλου, 3ο Ν. Ιωνίας, Μουρεσίου- Ξουριχτίου- Τσαγκαράδας «Νανοπούλειο», 2ο Αγριάς «Γεωργιάδειο» , 3ο Κλήματος Σκοπέλου, 2ο Φερών Βελεστίνου, 5ο Αλμυρού, 1ο Αγριάς, 2ο Σκιάθου, 1ο Ν. Αγχιάλου «Ευγένειο», 11ο Βόλου, 3ο Φερών Αγίου Γεωργίου, 8ο Βόλου, 13ο Βόλου, Αλλης Μεριάς, 30ο Βόλου, 6ο Βόλου, 17ο Βόλου, Αλοννήσου, Σούρπης, Αλμυρού, Ευξεινούπολης, Μηλεών – Αγίου Γεωργίου Νηλείας, 2ο Γλώσσας Σκοπέλου, 7ο Βόλου, 10ο Ν. Ιωνίας, 4ο Βόλου, 2ο Ν. Ιωνίας, 11ο Ν. Ιωνίας, 12ο Βόλου, 31ο Βόλου, 8ο Ν. Ιωνίας, 27ο Βόλου, 23ο Βόλου, 19ο Βόλου, 15ο Βόλου, 1ο Ζαγοράς «Ρήγας Φεραίος».

Η απόφαση ορισμού των σχολικών μονάδων στις οποίες θα εφαρμοστεί πιλοτικά το διευρυμένο πρόγραμμα ολοήμερου υπογράφτηκε χθες και θα εφαρμοστεί με την έναρξη της σχολικής χρονιάς.

Για την επιλογή των σχολείων στα οποία θα εφαρμοστεί πιλοτικά το πρόγραμμα, λήφθηκαν υπόψη κριτήρια όπως ο αριθμός των μαθητών του σχολείου, εκείνων που ήδη φοιτούν σε ολοήμερο καθώς και ο αριθμός των λειτουργούντων ολοήμερων τμημάτων.

Μέχρι και τη σχολική χρονιά που ολοκληρώθηκε, για να μπορέσει ένας μαθητής να παρακολουθήσει ολοήμερο τμήμα, απαραίτητη προϋπόθεση ήταν να εργάζονται και οι δύο γονείς του. Από το νέο σχολικό έτος, αυτή η προϋπόθεση δεν ισχύει και μπορεί πλέον να μπει στο ολοήμερο όποιος μαθητής το επιθυμεί.

Αλλάζει όμως και το ωρολόγιο πρόγραμμα και έτσι οι μαθητές αντί να σχολούν στις τέσσερις το απόγευμα, θα σχολούν μιάμιση ώρα αργότερα, στις 5:30μ.μ.

Το νέο ωρολόγιο πρόγραμμα περιλαμβάνει τρεις ζώνες. Στην πρώτη ζώνη, μετά το πέρας του πρωινού κύκλου, είναι η διατροφή, στη διάρκεια της οποίας οι μαθητές παίρνουν το μεσημεριανό τους.

Στις δύο το μεσημέρι ξεκινά η δεύτερη ζώνη για τη μελέτη των σχολικών μαθημάτων και την προετοιμασία των μαθητών, η οποία ολοκληρώνεται στις τέσσερις το απόγευμα.

Τέλος, από τις τέσσερις το απόγευμα προβλέπεται η λειτουργία σχολικών μαθητικών ομίλων με τους μαθητές να έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν προγράμματα τεχνολογίας, υπολογιστών, ρομποτικής, μαθητικής επιχειρηματικότητας κ.α.

Η ώρα της πρώτης δυνατής αποχώρησης είναι στις τέσσερις το απόγευμα, από τρεις που ίσχυε.

Σήμερα, σε επίπεδο Μαγνησίας από το σύνολο των 2.900 μαθητών στα νηπιαγωγεία, οι 1.090 παρακολουθούν ολοήμερα τμήματα στο σχολείο και από τους 10.300 μαθητές των δημοτικών οι 3.000 επίσης συμμετέχουν σε ολοήμερα τμήματα.

Το ζητούμενο είναι όμως αν οι μαθητές που θα παρακολουθήσουν τα διευρυμένα τμήματα θα… αντέξουν τη δεκάωρη παραμονή στο σχολείο.

Σύμφωνα με στοιχεία σε τοπικό επίπεδο, μόλις το 33% των μαθητών των δημοτικών σχολείων, παρακολουθεί το ολοήμερο πρόγραμμα έως το τέλος, στις τέσσερις δηλαδή το απόγευμα.

Σημειώνεται ότι στα νηπιαγωγεία είναι υποχρεωτική η παρακολούθηση του ολοήμερου έως τις τέσσερις το απόγευμα και υπάρχει δυνατότητα αποχώρησης πιο νωρίς, μόνο εφόσον συντρέχουν λόγοι υγείας και οι γονείς προσκομίσουν ιατρική γνωμάτευση στις προϊστάμενες.

Στα δημοτικά σχολεία υπάρχει δυνατότητα πρώτης εξόδου στις τρεις το μεσημέρι. Και όπως φαίνεται, αυτή κυριαρχεί. Οπως αποτυπώνεται στα τοπικά στοιχεία από τους 3.000 μαθητές που παρακολουθούν ολοήμερο, το 66% δηλαδή οι 2.000 αποχωρούν στην πρώτη έξοδο, στις τρεις το μεσημέρι και μόνο οι 1.000, το 33% δηλαδή, παραμένει έως το τέλος του προγράμματος.

Οι γονείς πάντως θα ενημερωθούν για τη διευρυμένη λειτουργία των ολοήμερων τμημάτων από τους διευθυντές των σχολείων με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου