ΤΟΠΙΚΑ

Απώλεια βουλευτικής έδρας για τη Μαγνησία;

απώλεια-βουλευτικής-έδρας-για-τη-μαγν-853890

Στη λίστα των «χαμένων» εκλογικών περιφερειών της χώρας, συγκαταλέγεται η Μαγνησία, η οποία με βάση τις σημερινές εκτιμήσεις από την τελευταία απογραφή, δεν αποκλείεται να χάσει μία βουλευτική έδρα και να εκλέξει πέντε αντί για έξι βουλευτές.

Οι εκλογές στη χώρα αναμένεται, όπως έχει προαναγγείλει ο πρωθυπουργός, να γίνουν στο τέλος της άνοιξης του 2023, κάτι που σημαίνει ότι αυτές θα διεξαχθούν με βάση τα στοιχεία της απογραφής του 2021 και όχι του 2011, όπως θα γινόταν αν οι εκλογές προκηρύσσονταν μέσα στο φθινόπωρο.

Σε δημοσίευμά τους, τα «Παραπολιτικά» παρουσιάζουν με βάση τα προσωρινά στοιχεία της απογραφής του 2021, τον αριθμό των βουλευτών που προβλέπεται να έχει κάθε εκλογική περιφέρεια στη Βουλή, καθώς και τις διαφορές σε σχέση με την προηγούμενη κατάσταση.

Σύμφωνα με αυτή τη λίστα, η οποία βασίζεται στα προσωρινά στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ. για τον μόνιμο πληθυσμό της χώρας, η Μαγνησία φαίνεται ότι θα χάσει μία βουλευτική έδρα, δεδομένης της μείωσης του πληθυσμού της κατά 14.191 άτομα σε σύγκριση με την προηγούμενη απογραφή του 2011. Αυτό σημαίνει ότι οι βουλευτικές έδρες θα περιοριστούν σε πέντε από έξι που είναι σήμερα, τίποτα όμως δεν είναι μέχρι οριστικό.

Κομβικό σημείο είναι το γεγονός ότι ακόμη δεν υπάρχουν οριστικά στοιχεία από την ΕΛ. ΣΤΑΤ. για την απογραφή που διενεργήθηκε. «Πρόκειται για ασκήσεις επί χάρτου, που όμως είναι πολύ κοντά στην πραγματικότητα», σχολιάζει ο καθηγητής δημογραφίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Βύρων Κοτζαμάνης.

Οπως εξηγεί ο κ. Κοτζαμάνης, κατά την απογραφή, τέθηκαν τρία ερωτήματα στους πολίτες: «Πού μένετε» (μόνιμος πληθυσμός), «Πού βρίσκεστε τη δεδομένη στιγμή» (πραγματικός πληθυσμός) και «Σε ποιο δημοτολόγιο είστε εγγεγραμμένος/η» (νόμιμος πληθυσμός). «Τα προσωρινά στοιχεία που έχουμε αυτή τη στιγμή στη διάθεσή μας αφορούν τον μόνιμο πληθυσμό. Όμως οι εκλογές διεξάγονται με βάση τον νόμιμο πληθυσμό. Αυτή τη στιγμή επιχειρείται υπολογισμός των εδρών με βάση εκτιμήσεις επί του νόμιμου πληθυσμού, εφαρμόζοντας έναν λόγο που ίσχυσε στην απογραφή του 2011 μεταξύ του μόνιμου και του νόμιμου πληθυσμού. Αυτό σημαίνει ότι γίνονται εκτιμήσεις επί εκτιμήσεων, μέχρι τον Δεκέμβριο που θα παρουσιαστούν τα τελικά στοιχεία. Δική μου εκτίμηση είναι ότι δεν θα υπάρξουν μεγάλες αλλαγές στον λόγο που διέπει τον μόνιμο και τον νόμιμο πληθυσμό και ότι οι εκτιμήσεις που υπάρχουν αυτή τη στιγμή δεν είναι πολύ μακριά από την πραγματικότητα», σημειώνει ο κ. Κοτζαμάνης.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου