ΤΟΠΙΚΑ

«Αγώνα για την προστασία του Νοτίου Πηλίου» ζητά το ΚΚΕ

αγώνα-για-την-προστασία-του-νοτίου-πη-854414

Για ληστρική εκμετάλλευση και καταστροφή των δασών μέσω διατάξεων που έχουν ήδη ψηφιστεί κάνει λόγο στην ανακοίνωσή της η Κομματική Οργάνωση Βάσης του ΚΚΕ.

Ανάμεσα σ’ αυτές κατατάσσεται και η περιοχή του Νοτίου Πηλίου, μια περιοχή υψηλού κάλους, με παρθένα και απάτητα δάση, όπου ξεκινά η υλοποίηση βιομηχανικού αιολικού πάρκου με 16 ανεμογεννήτριες στη Δ.Ε ΣΗΠΙΑΔΟΣ – ΑΡΓΑΛΑΣΤΗΣ (στη θέση ΣΤΑΥΡΟΣ –ΠΕΤΡΟΓΟΥΡΝΑ – ΨΗΛΗ ΡΑΧΗ) από ένα σύνολο 63 που σχεδιάζεται να τοποθετηθούν στην περιοχή.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι η πράσινη πολιτική των μέχρι τώρα κυβερνήσεων διααλύει το περιβάλλον με καταστροφικά αποτελέσματα στη χλωρίδα και την πανίδα, επιφέρει σοβαρό πλήγμα στις ζωές των κατοίκων, τις τοπικές οικονομίες, στο όνομα της κλιματικής αλλαγής και της διείσδυσης των ΑΠΕ.

Την ίδια στιγμή τα εργατικά – λαϊκά στρώματα βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη και πληρώνουν το βαρύ κόστος της “πράσινης μετάβασης”. Πληρώνουν ακριβά την απελευθέρωση της ενέργειας, την «απολιγνιτοποίηση», τα αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα, τις «αποθήκες» ενέργειας, το πανάκριβο “πράσινο ρεύμα” μέχρι και τα υποχρεωτικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Φυσικά, οι μεγάλοι κερδισμένοι είναι οι “πράσινοι επενδυτές”, οι παραγωγοί και πάροχοι της απελευθερωμένης Ενέργειας, οι όμιλοι παραγωγής “πράσινου” εξοπλισμού, υποδομών και εμπορευμάτων. Επιβεβαιώνεται ότι ο πραγματικός στόχος της “πράσινης μετάβασης” είναι να δώσει διέξοδο στα υπερσυσσωρευμένα κεφάλαια για να επενδυθούν με ικανοποιητικό ποσοστό κέρδους σε νέα χρυσοφόρα πεδία για τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Οι εξελίξεις είναι αποκαλυπτικές για το ποιος κερδίζει και το ποιος χάνει: Η ΕΕ καθόρισε το πανάκριβο και ρυπογόνο φυσικό αέριο ως στρατηγικό καύσιμο, με τη σύμφωνη γνώμη των εκάστοτε κυβερνήσεων της Ελλάδας. Η επιλογή στη χρήση του στην ηλεκτροπαραγωγή έναντι της θέρμανσης ευνοεί τα ενεργειακά μονοπώλια, αλλά και τους εφοπλιστές που μεταφέρουν LNG. Επίσης, τα γιγαντιαία αιολικά πάρκα, όχι μόνο εκτινάσσουν την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, αφού παράγουν ακριβή ενέργεια, αλλά με την κατασκευή τους καταστρέφονται βουνά, δάση, χωρίς κανέναν σεβασμό στην πολιτισμική κληρονομιά ή στην προστασία περιοχών ειδικού φυσικού κάλλους όπως είναι και το Ν. Πήλιο. Αποτελεί επιχείρηση εξαπάτησης των λαϊκών στρωμάτων οι τοποθετήσεις παραγόντων της κεντρικής και της τοπικής διοίκησης περί «απάτητων βουνών, όπως των τοπικών βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, που μιλούν για την «ανάπτυξη των ΑΠΕ» που «πρέπει να γίνει στα πλαίσια Ειδικού Χωροταξικού Σχεδίου» ή για «ενδεχόμενη κατάτμηση για ευκολότερη αδειοδότηση των επενδύσεων».

Όλοι, πλέον, έχουμε συνειδητοποιήσει ότι η εκτόξευση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας ήδη απ’ το καλοκαίρι του 2021, πολύ πριν την εκδήλωση του ιμπεριαλιστικού πολέμου, οφείλεται και στο ενεργειακό μείγμα της πολιτικής της “πράσινης ανάπτυξης” που βασίζεται στο φυσικό αέριο και στις ΑΠΕ και στη συνειδητή εγκατάλειψη του λιγνίτη, που μπορεί, χωρίς τις υποχρεωτικές επιβαρύνσεις του εμπορίου ρύπων της ΕΕ, να διασφαλίσει φθηνή ενέργεια. Η νέα επίθεση στα εργατικά – λαϊκά δικαιώματα, με την κλιμακούμενη ενεργειακή φτώχεια, τις αυξήσεις στις τιμές των εμπορευμάτων και τον πληθωρισμό, είναι τελικά αντανάκλαση της πολιτικής της “πράσινης ανάπτυξης”. Η κρατική πολιτική και το πληθωριστικό χρήμα της ΕΚΤ σκοπεύουν σε μεγάλο βαθμό να χρηματοδοτήσουν τις πράσινες επενδύσεις της επόμενης περιόδου. Η “πράσινη ανάπτυξη” κυριολεκτικά φτωχοποιεί τον λαό.

ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, είναι “συνένοχοι στο έγκλημα” της ενεργειακής φτώχειας του λαού. Όλοι μαζί, ψήφισαν την ευρωπαϊκή οδηγία για τη μονιμοποίηση των Ειδικών Φόρων στην Ενέργεια. Επιπλέον, ένα ακόμη χαρακτηριστικό της υποκρισίας τους είναι το γεγονός ότι, ενώ πριν μερικούς μήνες μας εξηγούσαν ότι κύρια προτεραιότητα είναι η αντιμετώπιση της “κλιματικής κρίσης”, σήμερα μας εξηγούν ότι πρέπει να χρησιμοποιηθούν τα ορυκτά καύσιμα, το αμερικανικό υγροποιημένο φυσικό αέριο LNG, η πυρηνική ενέργεια «για να απεξαρτηθεί», όπως λένε, «γρήγορα η ΕΕ από το ρωσικό φυσικό αέριο».

Η αντιδιαστολή της κρατικής πολιτικής με τις λαϊκές ανάγκες αποκαλύπτεται άλλωστε από το γεγονός ότι ενώ οι “πράσινες επενδύσεις” απολαμβάνουν επιδοτήσεις δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ και προχωρούν με διαδικασίες fast track, οι αποζημιώσεις και οι αποκαταστάσεις των ζημιών από πλημμύρες, σεισμούς και φωτιές καθυστερούν χρόνια (ΙΑΝΟΣ, Μάτι, Μάνδρα, Εύβοια, Αττική). Στο Ν. Πήλιο, την ώρα που δίνονται εκατομμύρια ευρώ για τις ανεμογεννήτριες, η ανυπαρξία των αναγκαίων έργων υποδομής, όπως η αντιπυρική προστασία, το επαρχιακό δίκτυο και η αγροτική οδοποιία, ο καθαρισμός ρεμάτων, η ύδρευση, η στελέχωση του Κ.Υ., κ.ά., για τις ανάγκες των κατοίκων, είναι χαρακτηριστική.

Το ΚΚΕ βρίσκεται σταθερά και ουσιαστικά στην πρώτη γραμμή του αγώνα στοχεύοντας τον πραγματικό αντίπαλο που καταστρέφει το περιβάλλον και εμπορεύεται την “προστασία του”.

Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους στο δρόμο του αγώνα, της σύγκρουσης, για να απαλλαγεί η λειτουργία της οικονομίας και της κοινωνίας απ’ τους νόμους του καπιταλιστικού κέρδους. Έτσι μόνο θα ανασάνει ο λαός. Σε αυτή την κατεύθυνση καλούμε τους εργατικές και αγροτικές οικογένειες, το εργατικό – λαϊκό κίνημα, τους μαζικούς φορείς της περιοχής, τη νεολαία, να ξεδιπλώσουν νέες αγωνιστικές πρωτοβουλίες και να δυναμώσουν την πάλη ενάντια στις κατευθύνσεις της ΕΕ και του κεφαλαίου που βρίσκονται απέναντι στις δικές τους ανάγκες.

Η λύση βρίσκεται σε σύγκρουση με τη σημερινή στρατηγική του κεφαλαίου, τους στόχους για την “πράσινη ανάπτυξη”, που το σύνολο των αστικών κομμάτων προωθεί. Χαμένος θα βρεθεί ο λαός μόνο όσο βρίσκεται στην αναμονή λύσεων σε πιθανές εναλλαγές σε κυβερνητικό επίπεδο.

Σήμερα έρχεται αποφασιστικά στο προσκήνιο η πρόταση του ΚΚΕ για την ανάγκη να αξιοποιηθούν όλες οι πηγές ενέργειας που διαθέτει η χώρα μας και να πάψει επιτέλους η ενέργεια να αποτελεί εμπόρευμα.

Καλούμε τον λαό να πάρει την υπόθεση στα χέρια του, και να απαιτήσει:

  • Την άμεση και πλήρη επαναλειτουργία των λιγνιτικών μονάδων.
  • Την κατάργηση του λεγόμενου «ευρωπαϊκού τέλους διοξειδίου του άνθρακα».
  • Την κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής, των ειδικών φόρων και του χρηματιστηρίου ενέργειας, και όχι την μετατροπή της σε στήριξη των ομίλων ενέργειας απ’ τον κρατικό προϋπολογισμό που πάλι πληρώνουν οι εργαζόμενοι.
  • Την εγκατάλειψη των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, που εκτινάσσουν το κόστος του φυσικού αερίου.
  • Τη δραστική, ουσιαστική μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος, χωρίς μεταφορά της τιμής του στις πλάτες των εργαζόμενων μέσα απ’ τον κρατικό προϋπολογισμό.

Μόνο με την πρόταση του ΚΚΕ και με τον λαό να κρατά τα κλειδιά της οικονομίας, η παραγωγή, οι εγχώριες πλουτοπαραγωγικές πηγές, η μεταφορά και η διανομή της Ενέργειας θα σχεδιάζονται κεντρικά, επιστημονικά και θα υλοποιούνται προς όφελος του λαού. Μόνο αυτός ο δρόμος ανάπτυξης μπορεί ουσιαστικά να διασφαλίσει την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου