ΤΟΠΙΚΑ

Καραμπόλες στα σχολεία της Μαγνησίας

καραμπόλες-στα-σχολεία-της-μαγνησίας-854652

«Καραμπόλες» που θα δημιουργήσουν σοβαρές αρρυθμίες στη λειτουργία των σχολικών μονάδων της Μαγνησίας αναμένεται να προκαλέσουν οι κρίσεις των νέων διευθυντών σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που προωθεί το Υπουργείο Παιδείας.

Σύμφωνα με όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως έδωσε εντολή στη νομική υπηρεσία να ετοιμαστούν οι προκηρύξεις επιλογής των νέων διευθυντών στις σχολικές μονάδες, με στόχο οι αιτήσεις να ξεκινήσουν στις αρχές Σεπτεμβρίου και οι νέοι διευθυντές να είναι στη θέση τους στα τέλη Νοεμβρίου με αρχές Δεκεμβρίου.

Μέχρι στιγμής και στη Μαγνησία, το σύνολο των σχολικών μονάδων λειτουργεί με διευθυντές των οποίων η θητεία έχει παραταθεί κατά δύο χρόνια. Η θητεία των διευθυντών έληγε κανονικά το 2020, ωστόσο δεν έγιναν ποτέ οι νέες κρίσεις.

«Η σωστή διοίκηση οφείλει να κάνει κρίσεις στελεχών στον σωστό χρόνο κι όχι να λειτουργεί με στελέχη με παράταση θητείας, κάτι που δημιουργεί προβλήματα. Για παράδειγμα υπάρχουν διευθυντές που ανέλαβαν τις συγκεκριμένες θέσεις για συγκεκριμένη χρονική διάρκεια και βρίσκονται «εγκλωβισμένοι» σε αυτές. Την ίδια ώρα υπάρχουν εκπαιδευτικοί που λόγω συνταξιοδοτήσεων διευθυντών ανέλαβαν καθήκοντα με βάση την παλαιότητα, ενδεχομένως χωρίς να το επιθυμούν και άλλοι που θέλουν να αναλάβουν θέσεις ευθύνης και δεν τους δίνεται η ευκαιρία», περιγράφει το σκηνικό που έχει διαμορφωθεί μετά τις παρατάσεις και σε σχολεία της Μαγνησίας, ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, Αποστόλης Μούσιος.

Σύμφωνα με τον κ. Μούσιο οι κρίσεις στην εκπαίδευση θα πρέπει να γίνονται με το τέλος της θητείας και μάλιστα σε χρόνο ουδέτερο για την εκπαίδευση, μέσα στο καλοκαίρι, προκειμένου τον Σεπτέμβριο, κάθε εκπαιδευτικός να είναι στη θέση του.

Αυτή τη στιγμή, όπως προωθείται η διαδικασία, οι νέοι διευθυντές θα αναλάβουν καθήκοντα στο μέσο της σχολικής χρονιάς και η τοποθέτησή τους αναμένεται να προκαλέσει καραμπόλες. Την περίοδο τοποθέτησης των νέων διευθυντών θα έχουν ολοκληρωθεί οι τοποθετήσεις εκπαιδευτικών.

Ομως οι διευθυντές που θα μετακινηθούν στα σχολεία, θα δημιουργήσουν είτε υπεραριθμίες είτε κενά και θα πρέπει να ακολουθήσουν νέες μετακινήσεις εκπαιδευτικών, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν αρρυθμίες στα σχολεία, που κινδυνεύουν να «ακυρώσουν» ακόμη και την προσπάθεια που γίνεται μέσα από τους έγκαιρους διορισμούς και προσλήψεις αναπληρωτών.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου