ΤΟΠΙΚΑ

Παραμένει η έλλειψη ειδικοτήτων

παραμένει-η-έλλειψη-ειδικοτήτων-854663

Το πρόβλημα της έλλειψης εργαζομένων στην εστίαση, το οποίο σε μεγάλο βαθμό προέκυψε εν μέσω πανδημίας, παραμένει και κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, καθώς οι επιχειρήσεις του κλάδου δεν έχουν ακόμα καλύψει όλα τα κενά σε προσωπικό.

Συνολικά αυτή τη στιγμή οι κενές θέσεις στην εστίαση, τόσο στα αστικά κέντρα όσο και στα νησιά υπολογίζεται πως είναι τουλάχιστον 20.000, από τις οποίες, περισσότερες από 500 στη Μαγνησία.

Σε ό,τι αφορά τις ειδικότητες που καταγράφονταν οι ελλείψεις προσωπικού στην εστίαση, το μεγαλύτερο ποσοστό αφορά σε σερβιτόρους για το 57% των επιχειρήσεων και ακολουθούν η ειδικότητα του μάγειρα με 35,4%, του λαντζέρη με 27,2%, του βοηθού σερβιτόρου με 22,8%, του ψήστη με 20,9% και του διανομέα παραγγελιών με 19,6%.

Λαντζέρηδες, σερβιτόροι, μάγειρες παραμένουν περιζήτητοι για τις επιχειρήσεις εστίασης εν όψει της τουριστικής σεζόν. Οι αιτίες πολλές και διαφορετικές, με το πρόβλημα πάντως να απασχολεί έντονα τους επαγγελματίες του τουρισμού, αλλά και την πολιτεία.

Ολοένα και περισσότεροι δηλώνουν πλέον στους εργασιακούς συμβούλους του ΟΑΕΔ ότι προτιμούν να εργάζονται 12 μήνες τον χρόνο σε 8ωρα παρά να δουλεύουν επτά μήνες, να παίρνουν τα διπλάσια χρήματα, αλλά και να απασχολούνται για περισσότερες ώρες. Προτιμούν να έχουν μια πιο ομαλή ζωή μέσα στον χρόνο από το να δουλεύουν εντατικά για επτά μήνες και μετά να μπαίνουν στο ταμείο ανεργίας.

Ικανοποίηση για την απόσυρση εγκυκλίου

Στο μεταξύ ικανοποίηση επικρατεί στην Ομοσπονδία εργαζομένων στον επισιτισμό και τον τουρισμό καθώς αποσύρθηκε εγκύκλιος του υπουργείου εργασίας, με την οποία σύμφωνα με τα συνδικάτα καταργούνταν το 5ημερο-40ωρο.

Πλέον, ισχύει κανονικά το 5ημερο-40ωρο. Όποιος εργοδότης απασχολήσει το προσωπικό 6 ημέρα είναι υποχρεωμένος να του δώσει έξτρα αμοιβή ίση με ένα ημερομίσθιο και να το ασφαλίσει με μια επιπλέον ημέρα. Αν η 6η ημέρα συμπέσει με θεσμοθετημένη αργία (πχ Κυριακή)τότε υπάρχει προσαύξηση στο ημερομίσθιο κατά 75%

Επειδή στη σύμβαση υπάρχουν μισθολογικά κλιμάκια κατώτερα από τον κατώτατο μισθό, όπως αυτός διαμορφώθηκε μετά την τελευταία αύξηση συμφωνήθηκε πως κανενός οι αποδοχές δεν θα είναι κάτω από τα 713 ευρώ. Αν κάποιος νεοπροσλαμβανόμενος δεν έχει κατοχυρώσει κανένα επίδομα της σύμβασης και ανήκει στα κατώτερα μισθολογικά κλιμάκια αυτομάτως ο μισθός του πηγαίνει στα 713 ευρώ.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου