ΤΟΠΙΚΑ

Μπαράζ ανακοινώσεων για την Εστουδιαντίνα

μπαράζ-ανακοινώσεων-για-την-εστουδια-866855

Πολιτικός πόλεμος με μπαράζ ανακοινώσεων από φορείς της περιοχής ξέσπασε στον Βόλο, για την απόφαση του ΔΟΕΠΑΠ ΔΗΠΕΘΕ Βόλου να ακυρώσει την προγραμματισμένη για τις 24 Αυγούστου συναυλία της Εστουδιαντίνας, λόγω «τεχνικού προβλήματος». Φορείς ζητούν ανάκληση της απόφασης, αφήνοντας αιχμές κατά του Δήμου Βόλου. Σε ανακοίνωση πάντως που εκδόθηκε από το γραφείο Τύπου του Δήμου Βόλου, ο δήμαρχος Αχιλλέας Μπέος καλεί τον μαέστρο της Εστουδιαντίνας να δώσει δωρεάν τη συναυλία «τιμώντας επί της ουσίας τη μνήμη των θυμάτων κι όχι την… τσέπη του».

Συνεχίστηκαν και χθες οι αντιδράσεις για την ακύρωση της προγραμματισμένης συναυλίας της Εστουδιαντίνας, την οποία έκανε γνωστή μέσα από ανάρτησή του στα social media ο μαέστρος Ανδρέας Κατσιγιάννης.

Για πολιτιστική στρέβλωση μιλά σε ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, υποστηρίζοντας ότι «αν δεν διορθωθεί, θα οδηγήσει σε κατάσταση που θα ντροπιάσει το σύνολο των πολιτών του Βόλου και της Μαγνησίας». Το ΠΑΣΟΚ ζητεί από τη δημοτική αρχή να εξηγήσει ποιο είναι το τεχνικό ζήτημα που θα προκύψει στις 24 Αυγούστου και αντιπροτείνει άλλους χώρους για τη φιλοξενία της συναυλίας. Στην ίδια ανακοίνωση καλεί τους συλλόγους που εκφράζουν το προσφυγικό στοιχείο, τους πολιτιστικούς συλλόγους, αλλά και την τοπική Ν.Δ. να εκφράσουν τις απόψεις τους. «Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. – Κίνημα Αλλαγής ιδεολογικά σέβεται τη κοινωνία των πολιτών του Δήμου Βόλου και η Ν.Ε. Μαγνησίας τοποθετεί τις αξίες τους πάνω από κάθε είδους διαφορές. Δεν υπάρχουν τοπικοί διαχωρισμοί. Δεν συντασσόμαστε με αυτούς που επιθυμούν τον διαχωρισμό των δημοτικών ενοτήτων της πόλης και βρίσκουν αφορμές από τις θεσμικές εκτροπές της παρούσας δημοτικής αρχής. Είμαστε Βολιώτες και επιθυμούμε το καλό της πόλης μας. Απαιτούμε άμεσα να επιλυθεί το ζήτημα και η δημοτική αρχή να σεβαστεί την ιστορία του τόπου», σημειώνει μεταξύ άλλων.

Για το θέμα παρεμβαίνει με ανακοίνωσή της η Τομεακή Επιτροπή Μαγνησίας του ΚΚΕ, ενώ ερώτηση στο δημοτικό συμβούλιο κατέθεσε και η Λαϊκή Συσπείρωση Βόλου.

«Οι υποδομές του Δήμου Βόλου δεν είναι τσιφλίκι καμίας Δημοτικής Αρχής! Είναι περιουσία του λαού, ο οποίος έχει κάθε δικαίωμα να έχει πρόσβαση σε αυτές, να τις απολαμβάνει. Η επιχειρηματική λειτουργία τους είναι που διαμορφώνει το «καθεστώς» ιδιοκτησίας, πάνω στο οποίο πατάει η δημοτική αρχή.

Τα κροκοδείλια δάκρυα για τις καθεστωτικές και φασίζουσες συμπεριφορές Μπέου από τα κόμματα που του προσέφεραν το νομικό οπλοστάσιο να συμπεριφέρεται σαν «τσιφλικάς» της λαϊκής περιουσίας και ταυτόχρονα στελέχη τους τον στήριξαν στην επανεκλογή του, δεν μπορούν να κρύψουν τη συνενοχή τους», αναφέρει το ΚΚΕ και η ΛΑΣ Βόλου ζητεί από τη δημοτική αρχή να πάρει πίσω την «επαίσχυντη απόφαση».

«Για ακόμη μια φορά αποδεικνύεται ότι η δημοτική αρχή δεν θέλει και δεν μπορεί να εκπροσωπήσει τη ζωντανή ιστορία του λαού της πόλης και τις πραγματικές αγωνίες του σε μία περίοδο που ο πόλεμος, η προσφυγιά και ο εθνικισμός είναι ξανά στο προσκήνιο.

Αποδεικνύεται επίσης ότι το μόνο που εκπροσωπεί είναι τα επενδυτικά σχέδια που σαν οδοστρωτήρες έρχονται να ισοπεδώσουν κάθε κοινωνική κατάκτηση και να μετατρέψουν την πόλη, τις γειτονιές και τη φύση σε θέατρο εκμετάλλευσης, καταστολής και σταυροδρόμι των ευρύτερων πολεμικών ανταγωνισμών με νέες ΝΑΤΟικές εγκαταστάσεις», αναφέρει από την πλευρά της η παράταξη του περιφερειακού συμβουλίου Αριστερή Παρέμβαση Θεσσαλίας, καλώντας τις πολιτικές δυνάμεις να πάρουν «ανοιχτά θέση απομόνωσης της δημοτικής αρχής και υπεράσπισης του δημόσιου χώρου».

Αχιλλέας Μπέος: «Να γίνει δωρεάν η συναυλία»

Επίθεση κατά εκπροσώπων κομμάτων ότι λειτουργούν σαν «μάνατζερ καλλιτεχνών» εξαπολύει σε ανακοίνωσή του ο Δήμος Βόλου, με τον δήμαρχο Αχιλλέα Μπέο να καλεί τον μαέστρο της Εστουδιαντίνας να κάνει τη συναυλία δωρεάν.

Στην ανακοίνωση του δημάρχου Βόλου, Αχιλλέα Μπέου, αναφέρονται τα εξής:

«Σε μια περίοδο που ο κόσμος, κυριολεκτικά και μεταφορικά, καίγεται, οι αποτυχημένοι και περιθωριοποιημένοι από την ίδια την κοινωνία γνωστοί πολιτικάντηδες και λαϊκιστές προσπαθούν να προκαλέσουν θόρυβο, με μια εξόφθαλμα στημένη, κατά τρόπο τραγικό, επιχείρηση.

Επειδή οι καταστάσεις που βιώνουμε είναι εξαιρετικά δύσκολες για όλους και δεν μας επιτρέπουν να ασχολούμαστε με τις επαγγελματικές αναζητήσεις διαφόρων καλλιτεχνών, μόλις ενημερώθηκα, μετά την επιστροφή μου λόγω διήμερης απουσίας, για τα όσα απίθανα και απίστευτα διακινούνται, δηλώνω:

Η Δημοτική μας Αρχή που αποδεδειγμένα, με έργα και όχι λόγια και φτηνιάρικες «διακηρύξεις», σέβεται και τιμά τη μνήμη των θυμάτων της Μικρασιατικής Καταστροφής, όπως και όλων των συμπολιτών μας που έλκουν την καταγωγή τους από τις Χαμένες και Αλησμόνητες Πατρίδες, διοργανώνει μέσα στον Σεπτέμβριο μια εβδομάδα πλούσιων πολιτιστικών εκδηλώσεων δωρεάν. Ακριβώς για να έχουν τη δυνατότητα όλοι, μα όλοι οι πολίτες, να αποτίσουν τον οφειλόμενο φόρο τιμής στη μαύρη επέτειο των 100 χρόνων από τη μαύρη σελίδα στην ιστορία του Ελληνισμού

Αν, ο συμπαθής σε μένα, Ανδρέας Κατσιγιάννης, με τους συνεργάτες του, έχουν την ίδια με μας πρόθεση, δεν έχει παρά να το δηλώσει δημόσια. Οτι δηλαδή θα δώσει τη συναυλία δωρεάν και όχι επ’ αμοιβή, τιμώντας επί της ουσίας τη Μαύρη Επέτειο και τη μνήμη των θυμάτων και όχι την… τσέπη του. Σε αυτή την περίπτωση ας επικοινωνήσει μαζί μου ή με το γραφείο μου και δεσμεύομαι ότι θα διαθέσω χώρο για να πραγματοποιηθεί η συναυλία, όσο κι αν αυτό είναι δύσκολο αυτή την εποχή.

Ολα τα άλλα είναι προφάσεις εν αμαρτίαις και δεν εξυπηρετούν παρά τις άθλιες, και γνωστές πια, πρακτικές και μεθοδεύσεις κομματόσκυλων και εκμεταλλευτών των συναισθημάτων του λαού για δικά τους ιδιοτελή και φτηνά συμφέροντα.

Υ.Γ. Αλήθεια, από πότε οι κομματικές οργανώσεις, όπως αυτές του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, λειτουργούν σαν γραφεία μάνατζερ καλλιτεχνών;».

Νέες αντιδράσεις για το «τσέπωμα χρημάτων»

Η ανακοίνωση του Δήμου Βόλου προκάλεσε και νέο μπαράζ ανακοινώσεων.

Ο βουλευτής Μαγνησίας, Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, με αφορμή την απάντηση του δημάρχου, τονίζει: «Αναρωτιόμαστε για ποιον λόγο η δημοτική αρχή δεν θέτει τον ίδιο όρο στους αδρά αμειβόμενους αστέρες της πίστας που προσκαλεί στα εορταστικά υπερθεάματα, τα οποία πληρώνονται απευθείας από την τσέπη των Βολιωτών. Όπως επίσης, και για ποιον λόγο οι συγκεκριμένοι μουσικοί που έμειναν δύο χρόνια χωρίς δουλειά, λόγω των περιοριστικών μέτρων της πανδημίας, δεν πρέπει να πληρωθούν προκειμένου να «επιτραπεί η συναυλία».

Είναι δύσκολο να πειστούμε ότι και αυτή η απόφαση δεν αντανακλά το «γινάτι» και την εμπάθεια της δημοτικής αρχής που βάζει στο στόχαστρο οτιδήποτε μη αρεστό, διαφορετικό ή αντίθετο στην αισθητική της. Στο στόχαστρο αυτή τη φορά βρέθηκε η Εστουδιαντίνα Νέας Ιωνίας, που αν και βγήκε από τα σπλάχνα των προσφύγων από τη Μικρά Ασία, βρήκε τις πόρτες του Βόλου κλειστές, όταν αντίθετα ο Δήμος Λάρισας απάντησε στην εξέλιξη αυτή παραχωρώντας το κηποθέατρο Αλκαζάρ δωρεάν.

Ευχόμαστε, με το ίδιο σθένος που η δημοτική αρχή χτυπάει τη γροθιά στο τραπέζι για να εμποδίσει μια συναυλία, να πάρει θέση και να πράξει το ίδιο για τους σωστούς, αυτή τη φορά, λόγους, για τα μεγάλα ζητήματα που «καίνε» την πόλη, όπως η αέρια ρύπανση, η επένδυση του LNG, το κλείσιμο του σιδηροδρομικού σταθμού και η συνεχής απογύμνωση της πόλης από κρίσιμες υπηρεσίες και υποδομές».

Η βουλευτής Μαγνησίας Κατερίνα Παπανάτσιου υπογραμμίζει ότι «η βασιζόμενη σε σαθρές δικαιολογίες απόφαση της δημοτικής αρχής Βόλου να ακυρώσει μια μεγαλειώδη συναυλία αφιερωμένη στα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, που επρόκειτο να διοργανωθεί στη πόλη μας, είναι όνειδος. Όλοι και όλες οι πολίτες του Βόλου, όλοι και όλες οι φίλοι του πολιτισμού, αισθανόμαστε βαθύτατα προσβεβλημένοι.

Το θέμα, μάλιστα, παίρνει και μεγαλύτερες διαστάσεις όταν αιρετός δήμαρχος νουθετεί πρόσωπα του πολιτισμού, όπως έκανε τελευταία ο κ. Μπέος στον κ. Κατσιγιάννη, προτρέποντάς τον να δώσει τη συναυλία δωρεάν και όχι να…. «τσεπώσει χρήματα». Η δημοτική αρχή φαίνεται ότι διακατέχεται από το σύνδρομο του Λουδοβίκου θεωρώντας ότι η πόλη και οι πολίτες ανήκουν στον δήμαρχο. Ως βουλευτής και μέλος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ συντάσσομαι με τους καλλιτέχνες που πέφτουν θύματα μιας ακόμα ανάρμοστης συμπεριφοράς της δημοτικής αρχής».

«Κλείσαμε τον Σαλέα»

Για το θέμα της ακύρωσης της συναυλίας της Εστουδιαντίνας κατέθεσε ερώτηση η παράταξη της ΛΑΣ στη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Βόλου.

Κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης της ερώτησης από τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Γιώργο Μουλά, ο αντιδήμαρχος Χρήστος Στεφόπουλος φώναζε εκτός μικροφώνου ότι «κλείσαμε τον Σαλέα», ενώ λίγο αργότερα έλεγε ότι οι διοργανωτές «δεν τα βρήκαν».

Ο επικεφαλής της ΛΑΣ, Απ. Ριζόπουλος και ο δημοτικός σύμβουλος των «Μαζί για τον Βόλο» Λεωνίδας Μαυρογιάννης ζητούσαν να συζητηθεί το θέμα, ενώ υπήρχαν φωνασκίες. Ο κ. Μουλάς δεν άνοιξε το θέμα προς συζήτηση προχωρώντας στα υπόλοιπα θέματα της ημερήσιας διάταξης.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου