ΤΟΠΙΚΑ

Eρευνα αγοράς από Βολιώτες

eρευνα-αγοράς-από-βολιώτες-874630

Ενδιαφέρον επιδεικνύουν Βολιώτες για να ενταχθούν στο πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή», που δίνει στα νοικοκυριά τη δυνατότητα να αλλάξουν, μέσω επιδότησης, τις παλιές και ενεργοβόρες ηλεκτρικές συσκευές τους για μεγαλύτερη εξοικονόμηση ενέργειας.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει δώσει παράταση για την υποβολή αιτήσεων μέχρι αύριο Παρασκευή. Από την έναρξη του προγράμματος μέχρι σήμερα πάντως πολλοί καταναλωτές επισκέπτονται τις τοπικές επιχειρήσεις, που εμπορεύονται ηλεκτρικές συσκευές και ζητούν πληροφορίες, εκφράζοντας την επιθυμία να ενταχθούν στο πρόγραμμα επιδότησης.

Κατά κύριο λόγο οι περισσότεροι ενδιαφέρονται για την αλλαγή κλιματιστικών, ενώ σε δεύτερο επίπεδο δηλώνουν έτοιμοι να αξιοποιήσουν το πρόγραμμα, προκειμένου να αλλάξουν ψυγεία και καταψύκτες.

«Ολοι έχουμε στα σπίτια μας ενεργοβόρες συσκευές, που χρειάζονται αλλαγή. Τέτοια προγράμματα είναι σημαντικά, αρκεί οι διαδικασίες να τρέξουν γρήγορα, ώστε και εμείς οι έμποροι να ξέρουμε πώς να κινηθούμε», επισήμανε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο έμπορος ηλεκτρικών συσκευών Γιώργος Σαμαράς.

Σύμφωνα με τον ίδιο μάλιστα, ενδεχομένως να έπρεπε το πρόγραμμα να τρέξει νωρίτερα, καθώς οι αρχικές πληροφορίες έλεγαν ότι θα ξεκινήσει πριν το Πάσχα για θα ολοκληρωθεί μέχρι τέλος Μαΐου.

Υπενθυμίζεται ότι για την υποβολή της αίτησης χρηματοδότησης δεν απαιτείται δικαιολογητικό και μπορεί να ολοκληρωθεί σε λίγα λεπτά στην ιστοσελίδα allazosiskevi gov gr. Απαιτούνται μόνο οι κωδικοί taxisnet και ο αριθμός παροχής ηλεκτρικού ρεύματος της οικίας που θα δηλωθεί στην αίτηση. Κάθε πολίτης μπορεί να υποβάλει μόνο μια αίτηση για κάθε κατοικία. Μόλις κλείσει η πλατφόρμα όλες οι αιτήσεις θα αξιολογηθούν και θα καταταγούν με βάση αντικειμενικά κριτήρια, οικονομικά και κοινωνικά.

Το ποσό της επιδότησης για την αγορά κλιματιστικών, ψυγείων, καταψυκτών κυμαίνεται από 135 έως 710 ευρώ. Κάθε νοικοκυριό που εντάσσεται στο πρόγραμμα έχει τη δυνατότητα να αντικαταστήσει έως και τρεις ηλεκτρικές συσκευές (μέχρι δύο κλιματιστικά, ένα ψυγείο ή έναν καταψύκτη) για την κύρια ή τη δευτερεύουσα κατοικία, ιδιόκτητη ή μισθωμένη.

Δικαιούχοι του προγράμματος είναι όλα τα νοικοκυριά ανεξαρτήτως εισοδήματος, το ποσοστό επιδότησης ωστόσο δίνεται βάσει εισοδηματικής κατηγοριοποίησης, ενώ ευάλωτες, πολύτεκνες, μονογονεϊκές, όπως και με ΑμεΑ, οικογένειες, λαμβάνουν επιπλέον μοριοδότηση.

Υπάρχουν τέσσερις εισοδηματικές κατηγορίες δικαιούχων και το ποσοστό επιδότησης θα βασίζεται σε αυτές:

  • Από 5.000 ευρώ και κάτω, ο ωφελούμενος δικαιούται επιδότηση 50% (1η εισοδηματική κατηγορία).
  • Πάνω από 5.000 ευρώ και μέχρι 10.000 ευρώ, ο ωφελούμενος δικαιούται επιδότηση 45% (2η εισοδηματική κατηγορία).
    Πάνω από 10.000 ευρώ και μέχρι 20.000 ευρώ, ο ωφελούμενος δικαιούται επιδότηση 35% (3η εισοδηματική κατηγορία).
  • Πάνω από 20.000 ευρώ, ο ωφελούμενος δικαιούται επιδότηση 30% (4η εισοδηματική κατηγορία).

Οσοι λάβουν την επιδότηση θα πρέπει έως τις 16 Σεπτεμβρίου να αγοράσουν τις νέες συσκευές, ενώ έως τις 30 Σεπτεμβρίου θα πρέπει να γίνει η απόσυρση των παλαιών.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου