ΤΟΠΙΚΑ

Ψυχρολουσία με 360 κρούσματα

ψυχρολουσία-με-360-κρούσματα-876152

Μέρες της μετάλλαξης Δέλτα θυμίζει πλέον η πορεία της πανδημίας στη Μαγνησία, που «φλέγεται» από κορονοϊό. Χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 360 νέες μολύνσεις, που καταγράφηκαν από το μεσημέρι προχθές Δευτέρα έως χθες στις 15.00, αριθμός που πραγματικά σοκάρει. Πρόκειται για τρομακτική αύξηση μολύνσεων, που προκαλεί, αν μη τι άλλο, κόκκινο συναγερμό στις υγειονομικές αρχές και όχι μόνο. Ο δείκτης θετικότητας έχει αυξηθεί σημαντικά, με αποτέλεσμα να υπάρχει υπερμεταδοτικότητα του ιού, για την οποία ευθύνονται αποκλειστικά οι δύο νέες υποπαραλλαγές της Ομικρον 2, οι οποίες «θερίζουν».

Η χερσαία Μαγνησία κυριολεκτικά «βράζει» από κορονοϊό, όπως και οι Βόρειες Σποράδες. Από τα συνολικά 360 νέα κρούσματα, τα 42 εντοπίστηκαν στα νησιά.

Την ίδια ώρα στο +54% αυξήθηκε το ιικό φορτίο στα αστικά λύματα του Βόλου την τελευταία εβδομάδα, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ για τη Θεσσαλονίκη.

Αναλυτικότερα, την εβδομάδα 27 Ιουνίου έως 3 Ιουλίου 2022 παρατηρήθηκαν αυξητικές τάσεις, σε σχέση με την εβδομάδα 20 έως 26 Ιουνίου 2022, στον Βόλο κατά +54%.

«Χτυπά» όλες τις ηλικίες

Σύμφωνα με τους γιατρούς, σε τοπικό επίπεδο παρουσιάζεται σημαντική αύξηση του ποσοστού εμφάνισης κρουσμάτων στις ηλικίες 18-30 σε σχέση με τις υπόλοιπες και σχετίζεται ίσως με το γεγονός ότι η συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα είχε κολλήσει νωρίτερα με την παραλλαγή Ομικρον, κατά τα τέλη Δεκεμβρίου, αρχές Ιανουαρίου.

Επίσης είναι η ηλικιακή ομάδα που σε μεγάλο βαθμό δεν έχει κάνει την αναμνηστική δόση. Η επόμενη ηλικιακή κατηγορία που «χτυπά» είναι μεταξύ 45-65 χρόνων, ενώ ακόμη ένα ποσοστό 15%-18% των κρουσμάτων στο σύνολο του πληθυσμού είναι επαναλοιμώξεις και το πιο συχνό χρονικό διάστημα μεταξύ των δύο μολύνσεων είναι το πεντάμηνο.

Σύμφωνα με τους γιατρούς, τα αντισώματα διαρκούν περίπου ένα τετράμηνο. Μετά από αυτό το χρονικό διάστημα και όχι σε σχέση με τη σοβαρή νόσο, η προστασία που παρέχει η λοίμωξη ή το εμβόλιο είναι περιορισμένη, με αποτέλεσμα ακόμη και εκείνοι που είναι τριπλά εμβολιασμένοι να κολλάνε.

«Από τα στοιχεία που έχουμε για την 4η δόση, ενισχύει σημαντικά την προστασία έναντι της σοβαρής νόσου ειδικά στις μεγάλες ηλικίες», επισήμανε μόλις προχθές ο επικεφαλής του εμβολιαστικού προγράμματος στο Νοσοκομείο Βόλου Ιωάννης Κόκορης.

Οσον αφορά στην 4η δόση στους κάτω των 60 ετών, η σύσταση για χορήγησή της εξαρτάται από το αν υπάρχει κάποια σοβαρή χρόνια νόσος ή αν για λόγους προσωπικούς ή επαγγελματικούς θέλουν για κάποιο διάστημα να ενισχύσουν έστω και λίγο την προστασία έναντι της μόλυνσης.

Eπιπλέον 75 θετικά στα rapid

Από τα χθεσινά rapid tests επιβεβαιώθηκαν 75 θετικά στη Μαγνησία.

Πιο συγκεκριμένα στο λιμάνι της Σκιάθου σε συνολικό αριθμό 59 δειγμάτων καταγράφηκαν 21 θετικά κρούσματα σε 12 γυναίκες και 9 άντρες με διάμεση ηλικία τα 42 έτη.

Στο ΚΑΠΗ Αγίου Βασιλείου σε συνολικό αριθμό 220 δειγμάτων καταγράφηκαν 46 μολύνσεις σε 24 άντρες και 22 γυναίκες με διάμεση ηλικία τα 39 έτη, ενώ στην παραλία του Βόλου σε σύνολο 48 δειγμάτων καταγράφηκαν τρία θετικά κρούσματα σε δύο γυναίκες και έναν άντρα με διάμεση ηλικία τα 63 έτη, ενώ στο Υπεραστικό ΚΤΕΛ από τα 74 δείγματα που ελήφθησαν καταγράφηκαν πέντε μολύνσεις σε τρεις γυναίκες και δύο άντρες με διάμεση ηλικία τα 51 έτη.

Πού θα γίνουν rapid tests

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας σε συνεργασία με τους Δήμους και τον ΕΟΔΥ ανακοίνωσαν ότι σήμερα Τετάρτη 6 Ιουλίου δωρεάν έλεγχοι για την ανίχνευση κορονοϊού στη Μαγνησία θα γίνουν στα εξής σημεία:

*08:00-15:30 μαζική δειγματοληψία στο λιμάνι της Σκιάθου

*08:30-15:30 μαζική δειγματοληψία στο ΚΑΠΗ Αγ. Βασιλείου

*09:00-11:30 μαζική δειγματοληψία στο Μεταξουργείο

*12:00-14:30 μαζική δειγματοληψία στο πρώην δημαρχείο Αγριάς.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου