ΤΟΠΙΚΑ

Αναμένονται νέες αυξήσεις στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια

αναμένονται-νέες-αυξήσεις-στα-ακτοπλ-877499

Καίνε οι τιμές των εισιτηρίων για τα νησιά των Βορείων Σποράδων. Για να ταξιδέψει στη Σκιάθο από Βόλο και να επιστρέψει πίσω ένα ζευγάρι με αυτοκίνητο απαιτείται ποσό ύψους από 236 ευρώ έως 334 ευρώ, ανάλογα με το πλοίο που θα επιλέξει. Για τους τουριστικούς πράκτορες είναι ζητούμενο να δημιουργηθούν συνθήκες ανταγωνισμού για τον τουρισμό στα νησιά. Εντούτοις, αναμένονται νέες αυξήσεις.

Οι τελευταίες αυξήσεις στα εισιτήρια, που ανακοινώθηκαν το περασμένο Σάββατο, ύψους από 4% έως 8% μεσοσταθμικά, αφορούν σε ορισμένα μόνο δρομολόγια από το λιμάνι του Πειραιά. Παρ’ όλα αυτά, το μήνυμα που μεταφέρει η Ενωση Εφοπλιστών Ακτοπλοΐας, προς τους τουριστικούς πράκτορες είναι: «Φροντίστε να κάνετε κρατήσεις εισιτηρίων».

Σύμφωνα με πληροφορίες, μόνο η έκδοση εισιτηρίων διασφαλίζει πως θα προλάβει κανείς τις επικείμενες αυξήσεις. Ο πολίτης θα μπορέσει με αυτόν τον τρόπο να διασφαλίσει τις διακοπές του με τις τωρινές τιμές, αλλά θα πάρει και τα χρήματά του πίσω, αν τελικά αλλάξει τα σχέδιά του και επιλέξει διαφορετικό μέσο μετακίνησης.

«Αν είναι έγκαιρη η ακύρωση των εισιτηρίων, τότε σε περίπτωση υπαναχώρησης οι πολίτες παίρνουν πίσω ολόκληρο το αντίτιμο που κατέβαλαν. Χρειάζεται όμως να ενημερώσουν μία εβδομάδα με δέκα μέρες πριν. Σε περίπτωση που η ακύρωση του εισιτηρίου γίνει μόλις δύο – τρεις μέρες πριν από την ημερομηνία του ταξιδιού, τότε γίνεται επιστροφή στο 50% του αντιτίμου. Να βιαστούν οι πολίτες να κάνουν βγάλουν εισιτήρια όπως κάνουν και με τα δωμάτια», επισημαίνουν κύκλοι τουριστικών πρακτόρων στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ.

Οι ακτοπλοϊκές εταιρείες εν μέσω της ενεργειακής κρίσης επιφυλάσσονται ήδη για επερχόμενες αυξήσεις. Οι τουριστικοί πράκτορες από την πλευρά τους δεν μπορούν να παρέμβουν στην τιμολογιακή πολιτική.

Το ύψος των εισιτηρίων για Β. Σποράδες με τις τελευταίες αυξήσεις των τιμών τον περασμένο Ιούνιο είναι ήδη αρκετά υψηλό και για πολύ κόσμο καθιστά απαγορευτικές τις μετακινήσεις με πλοία.

Συγκεκριμένα, αυτή τη στιγμή το κόστος των εισιτηρίων για Σκιάθο για ζευγάρι με αυτοκίνητο είναι από 236 ευρώ έως 334 ευρώ, για Σκόπελο από 246 ευρώ έως 376 ευρώ και για Αλόννησο από έως 376 ευρώ.

Οι τουριστικοί παράγοντες προβληματίζονται για την ακρίβεια των εισιτηρίων που είναι απόρροια της αύξησης των τιμών του πετρελαίου, το οποίο επιβαρύνει τη λειτουργία των πλοίων και τις τιμές των εισιτηρίων.

Επί πολλά χρόνια υπήρχαν τρομερές συγκοινωνιακές ανάγκες, όταν τα νησιά βούλιαζαν μεν από κόσμο, αλλά υπήρχε πρόβλημα ανεφοδιασμού. Φέτος μετά από δύο χρόνια υγειονομικής κρίσης και ενώ είναι σε εξέλιξη η ενεργειακή και οικονομική κρίση υπάρχει πλέον μεγάλη χωρητικότητα για επιβάτες, φορτία και οχήματα αλλά και ακριβά εισιτήρια. Ο κόσμος του τουρισμού περιμένει να δει πως θα αντιδράσει η αγορά, όταν η τουριστική κίνηση θα αρχίσει να κορυφώνεται.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου