ΤΟΠΙΚΑ

Αντίστροφη μέτρηση για τις εκπτώσεις

αντίστροφη-μέτρηση-για-τις-εκπτώσεις-877886

Ανάσα στα εμπορικά καταστήματα, που οι πωλήσεις και άρα τα έσοδα είναι στο ναδίρ, αναμένεται να δώσουν οι εμπορικές εκπτώσεις, που αρχίζουν από τις 11 Ιουλίου.

Οι καλοκαιρινές εκπτώσεις θα διαρκούν μέχρι τα τέλη του Αυγούστου και οι καταναλωτές θα μπορέσουν, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Απόστολο Οντόπουλο, να κάνουν τις όποιες αγορές για το καλοκαίρι σε πολύ προσιτές τιμές.

«Επικρατεί μία δύσκολη κατάσταση στην αγορά και για τους καταναλωτές και για τους εμπόρους που όλο το προηγούμενο διάστημα είχαν να αντιμετωπίσουν πολλές επιβαρύνεις και που δέχτηκαν μεγάλο πλήγμα από την πανδημία και τα αλλεπάλληλα κλεισίματα, καθώς επίσης από την ενεργειακή κρίση που αύξησε το λειτουργικό κόστος» πρόσθεσε ο πρόεδρος.

Κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών εκπτώσεων εκτός από την αναγραφή της παλαιάς και της νέας μειωμένης τιμής των αγαθών και των υπηρεσιών που πωλούνται με έκπτωση, επιτρέπονται η αναγραφή και η εμπορική επικοινωνία του ποσοστού έκπτωσης.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, τα καταστήματα μπορούν να ανοίξουν την πρώτη Κυριακή, κατά την έναρξη της χρονικής περιόδου των εκπτώσεων, δηλαδή στις 17 Ιουλίου.

Ο Εμπορικός Σύλλογος Βόλου προτείνει στα μέλη του να παραμείνουν κλειστά εκείνη την Κυριακή «γιατί η κυριακάτικη λειτουργία τους θερινούς μήνες είναι άσκοπη και δεν συνεισφέρει οικονομικά στα ταμεία των καταστημάτων», όπως αναφέρει.

Σε σχέση με την περίοδο των εκπτώσεων, ο Εμπορικός Σύλλογος υπενθυμίζει ότι, εφόσον παρέχεται μειωμένη τιμή σε περισσότερα από το 60% του συνόλου των πωλούμενων ειδών, η επίδειξη του παρεχόμενου ποσοστού έκπτωσης επιβάλλεται συμπληρωματικά, οπότε θα πρέπει να αναγράφεται στην προθήκη του καταστήματος και σε οποιαδήποτε άλλη εμπορική επικοινωνία, ενώ στην περίπτωση που υπάρχουν διαφορετικά ποσοστά έκπτωσης ανά κατηγορίες προϊόντων, θα πρέπει να αναγράφεται το εύρος του παρεχόμενου ποσοστού («από …. % έως …. %»). Σε κάθε άλλη περίπτωση θα αναγράφεται ότι οι εκπτώσεις αφορούν επιλεγμένα είδη με αναφορά στο αντίστοιχο ποσοστό.

Ο τρόπος με τον οποίο υπολογίζεται και προβάλλεται η μειωμένη τιμή, πρέπει να ανταποκρίνεται στην αλήθεια και να είναι ακριβής. Οι καταστηματάρχες θα πρέπει, σε περίπτωση ελέγχου, να είναι σε θέση να αποδείξουν, ότι η παλαιά τιμή πώλησης που αναγράφεται στην πινακίδα, ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

«Εχει παρατηρηθεί ότι, επιχειρηματίες μέλη, καλοπροαίρετα και στην προσπάθειά τους να αποφύγουν τον σχετικό φόρτο εργασίας, δεν αναγράφουν στα υπό έκπτωση προϊόντα διπλές τιμές αλλά καταφεύγουν στη χρήση γενικευμένου ποσοστού μείωσης. Ωστόσο, η συγκεκριμένη πρακτική είναι παράνομη και επισύρει αυστηρές κυρώσεις. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το άρθρο 21 ν. 4177/2013, σε όσους παραβαίνουν τις διατάξεις περί εκπτώσεων επιβάλλεται από φέτος αυξημένο πρόστιμο ποσού ίσου με το 1% του ετήσιου κύκλου εργασιών και πάντως όχι κατώτερο από 10.000 ευρώ», ενημερώνει ο Εμπορικός Σύλλογος και εφιστά την προσοχή των μελών του.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου